Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2013

Μy Name is Disco


H Disco είναι το είδος της μουσικής που μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70..

Οι θαμώνες των disco-νυχτερινών κέντρων εμφανίστηκαν ανά κοινότητες στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια στα τέλη της δεκαετίας του '60 και τις αρχές της δεκαετίας του '70.

Η disco μεταξύ άλλων ήταν και μια αντίδραση ενάντια στην κυριαρχία της ροκ μουσικής και των αντιλήψεων για τον στιγματισμό των dance μουσικών κατά την ίδια χρονική περίοδο.Οι γυναίκες αρχικά αγκάλιασαν την disco.

Ο Isaac Hayes (μια τεράστια μουσική φυσιογνωμία της soul) και ο Barry White ( Βασιλιάς της <soft soul> και μαθητής του Isaac Hayes) από το 1971 είχαν συνθέσει και παίξει αυτό που θα ονομαζόταν Disco.

Ακολούθησαν κι άλλοι όπως ο Manu Dibango <Soul Makossa> (1972) George Mc Crae κ.α.Οι επιρροές της disco έρχονται από τη funk, τη soul και τα σταθερά latin στοιχεία.Tα φωνητικά εμπλουτίζονται και καθιερώνονται οι μουσικές οκτάβες.Το ηλεκτρικά μπάσο,κιθάρα.και πιάνο δημιουργούν ένα πλούσιο ήχο παρασκηνίου.Σε λίγο θα προστεθούν και τα συνθεσάιζερ.

Τα τέλη της δεκαετίας του '70 έχουν ήδη αναδείξει αρκετούς γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στο χώρο του είδους,Donna Summer,Abba,KC & The Sunshine Band,Bee Gees, Gloria Gaynor,Van Mc Coy,Village People, Chic,Jacksons,κ.α.Ταινίες όπως το Saturday Night Fever αποτελούν τη μεγάλη ώθηση για την άνοδο της disco.H disco μουσική είναι πια ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Τo Studio54 στη Νέα Υόρκη ήταν το δημοφιλές κέντρο διασκέδασης της πόλης από το 1977 έως το 1981 όταν και πουλήθηκε από τους ιδρυτές και δημιουργούς του Steve Ruball και Ian Schrager.
Με ιδιαίτερο και πρωτοποριακό στυλ και τεχνολογία συνέχισε να λειτουργεί ως ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης μέχρι το 1991 από άλλους ιδιοκτήτες.Το Studio54 ήταν ο εκλεκτός χώρος της ελίτ της εποχής.Δεν ήταν απλά μια disco ήταν η πρωτοπορία της εποχής και της νεουορκέζικης νύχτας.

Ο χώρος ήταν αρχικά θέατρο για όπερα από το 1927.Μετά πέρασε στη CBS (Ραδιόφωνο και τηλεόραση) σαν Studio52 και μετά έγινε το πασίγνωστο Studio54.O όρος discotheque θα μπορούσαμε να πούμε πως προέρχεται,αρκετά χρόνια πριν, από το Παρίσι για να περιγράψει αυτού του είδους τα νυχτερινά κέντρα.

Αργότερα το 1964 το περιοδικό Playboy χρησιμοποίησε τη λέξη disco σαν συντομογραφία για το στυλ που είχαν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.Στη Νέα Υόρκη διάφορες κοινότητες (gay, μαύροι και Λατίνοι ) υιοθέτησαν αρκετά από τα χαρακτηριστικά των Χίπις και την ψυχεδέλεια και τα μετέφεραν στον συντριπτικό ήχο ελεύθερης μορφής χορού,φωτισμό,πολύχρωμα κοστούμια ακόμα και παραισθησιογόνα.

Το 1975 η Donna Summer φέρνει ένα τραγούδι στον παραγωγό της Giorgio Moroder με τίτλο <Love to love you Baby> το οποίο περιέχει μια σειρά από repeat οργασμούς.Πήγε στο νούμερο 1 και ήταν το κομμάτι σταθμός που θα εξέφραζε τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία στην ποπ μουσική.<Love Train> Ojays (1973) ,Carl Douglas <dance the Kung Fu> (1974),Barry White& Love Unlimited <Loves Theme> (1974 no1 στο Billboard),Van Mc Coy <The Hustle>, Bee Gees - <You should be dancing > , <Stayin' Alive>,<Night Fever>,<More than a woman>,<Love you inside out>

Το Δεκέμβριο του 1977 κυκλοφορεί η ταινία Saturday Night Fever.Ήταν μια τεράστια επιτυχία και το soundtrack της ταινίας έγινε ένα από τα πιο πετυχημένα και δημοφιλέστερα albums όλων των εποχών. Nile Rogers Chic 1978 <Le Freak>,<Good Times>.Ένα από τα ανήσυχα grup της Disco-Soul με ιδιαίτερα τραγούδια για τα ιδανικά της αγάπης, της ειρήνης,και της ελευθερίας.Τραγούδια με κρυμμένα νοήματα.Jacksons με αρκετά disco τραγούδια.Michael Jackson (το πρώτο σόλο album του 1979) <off the wall> με επιτυχίες disco <Off the Wall>,<Rock with You>,<Don't stop till you get enough>.

Στο Σικάγο αρχές δεκαετίας του '80 ξεκινάει μια anti-disco κίνηση (Disco Demolition Night) που θα ρίξει τη δημοτικότητά της αλλά η έννοια της <disco> έγινε και πάλι γνωστή στα 80'ς και αντικαταστάθηκε από τη <χορευτική μουσική>,ένα είδος <Dance-Pop-Music>.DISCOMANIA! Η επιρροή της disco μουσικής είναι αναπόφευκτη και για καλλιτέχνες και συγκροτήματα που δεν είχαν σχέση με αυτό το είδος.

Μερικά παραδείγματα : Blondie <Heart of glass> 1978- πάντρεμα disco και New Wave,Mike Oldfield 1979<Guilty.>,Cher 1979 <Take me home>,Barry Manilow 1978<Copacapana>,Rod Stewart 1979<Do you think i'm Sexy>,E.L.O. 1978<Last train to London>,<Don't bring me down>,George Benson 1980<Give me the Night>,Elton John & Kiki Dee 1976<Don't Go breaking my Heart> κ.α.

Ακόμα και οι Pink Floyd στο <The Wall> για το κομμάτι <Another Brick in the Wall> no1 τόσο σε Η.Π.Α όσο και σε Ηνωμένο Βασίλειο έβαλαν μερικά συστατικά και στυλ από την disco.Οι Eagles έδωσαν μια ιδιαίτερα disco χροιά στο περίφημο (1975)<One of these Nights>.o Paul Mc Cartney & wings (1979)<Godnight Tonight>,οι Rolling Stones (1978)<I miss you>,Oι Kiss 1979 (που άγγιζαν το heavy metal)<I was make for loving you>,οι Queen με το <Another one...> και αρκετοί ακόμα...

Μια από τις αναβιώσεις της disco παρατηρείται και το 2013 καθώς το disco στυλ είναι εμφανές στα κομμάτια καλλιτεχνών όπως οι Daft Punk (με Nile Rogers),Justin Timberlake, Bruno Mars κ.α.Ευτυχώς η γη εξακολουθεί να γυρίζει!.Το ίδιο και η ντίσκο μπάλα.Από το δίσκο βινυλίου (1976) του Barry White με τον ομώνυμο τίτλο βάζω τον βραχίονα του πικ απ να οδηγήσει τη βελόνα στο τελευταίο κομμάτι της πλευράς.Και είναι η αυθεντική εκτέλεση...Let The Music Play...
Mr Soul Radio.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου