Κυριακή, Μαΐου 04, 2014

Όταν οι Κασέτες μιλούν


Ο τρόπος που ακούμε σήμερα τη μουσική μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας για εκείνους που η ενηλικίωσή τους έγινε τον προηγούμενο αιώνα.
Λες και κάποιο αόρατο χέρι πάτησε ένα κουμπί και ο πλανήτης μας άρχισε να γυρίζει πολύ πιο γρήγορα.
Έτσι τουλάχιστον νομίζουμε.
Αρκεί να θυμηθεί κανείς την ιεροτελεστία και το χρόνο που χρειαζόταν τότε για να βάλει στο πικ -απ και να ακούσει κάποιος ένα δίσκο βινυλίου.
Είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει αυτό σήμερα! Είναι σαν να σου ζητάνε να βγεις από το σπίτι σου χωρίς να πάρεις μαζί το κινητό σου τηλέφωνο.(Άσε που οι δίσκοι έ π α ι ζ α ν  από την αρχή μέχρι το τέλος και έκρυβαν κομμάτια-διαμάντια στις τέταρτες,πέμπτες και έκτες θέσεις τους).
Δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, Internet , Lap top , Mp3 και τα υπόλοιπα.Ούτε καν δίσκοι CD.Η μουσική ενημέρωση γινόταν από το <Rock Club> ή  αλλιώς < από τις 4 στις 5> καθημερινά με τον Γιάννη Πετρίδη στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας.
Μετά γραμμή στα δισκοπωλεία για την αγορά ή την παραγγελία δίσκων,αν οι δίσκοι ήταν <εισαγωγής.> τότε πλήρωνες και κάτι παραπάνω στην τιμή τους.Tουλάχιστον είχαν καλύτερη ηχογράφηση και πιο πλούσια εξώφυλλα και ένθετα.
Οι προνομιούχοι είχαν στο σπίτι στερεοφωνικό ηχοσύνολο .Ξεχωριστά κομμάτια: Ενισχυτή , Πικ απ Ηχεία και Κασετόφωνο. Ανταλλαγές δίσκων και ακούσματα πότε εδώ και πότε εκεί σε σπίτια φίλων με απογευματινούς καφέδες και απόψεις επί απόψεων.
Οι δίσκοι ήταν <είδος πολυτελείας> .Εκεί έμπαινε  η κασέτα. Πιο οικονομική..Απίθανο δώρο , must και φετίχ της εποχής.  Έμπαινε και έβγαινε εύκολα από τις τσέπες  μαθητών και φοιτητών και έντυνε μουσικά τις φιλικές συγκεντρώσεις,τις εκδρομές, τις παρέες και τα ραντεβού...
Όσοι είχαν καφετέριες πλησίαζαν και πλήρωναν αδρά τους Djs για να τους γράψουν κασέτες.
Ενώ για μια μεγάλη μερίδα γυναικών, που για τους δικούς της λόγους, ήθελαν πάντα να βρίσκονται <κοντά> στους dj's μια κασέτα ήταν η καλύτερη αφορμή για να τους πλησιάσουν...
Η TDK ήταν το... Marlboro της κασέτας την δεκαετία του '80.Έπρεπε να έχεις μέσον για να αγοράσεις μια κασέτα με το πρόγραμμα ενός καλού Dj. Μιλάμε για μια εποχή που οι djs δεν ήταν πολλοί και ήταν δύσκολο να κάνεις αυτή τη δουλειά.Έπρεπε να έχεις γνώσεις γύρω από τη μουσική, καλή τεχνική με τα πικ απ της εποχής και εκτός από μουσικό αφτί την ικανότητα-ταλέντο να <παντρεύεις> σωστά τα κομμάτια μεταξύ τους.
Έπρεπε, ειδικά αν δούλευες σε πίστα, να <φτιάξεις> εκτός από τους γνωστούς και τους κολλητούς σου, κόσμο άγνωστο που μπορεί και να μην ήξερε από... μουσική.
Αν τύχαινε να σου αδειάσει η πίστα ή να σου σταματήσει η μουσική με τα φωτορυθμικά βουβά να αναβοσβήνουν...έχανες τη δουλειά σου!.
Εκείνοι οι Dj's λοιπόν,έβγαζαν καλά λεφτά κάθε Σαββατοκύριακο κ α ι από τις ανάρπαστες κασέτες. Κουτιά από κασέτες.Κασέτα και χιλιάρικο!

Οι κασέτες έχουν καταγράψει τεράστιο κομμάτι της ιστορίας της μουσικής.Έχουν καταγράψει εποχές,  εμπειρίες και αναμνήσεις.Είναι  κειμήλια μιας άλλης εποχής που εξακολουθούν να μας καθοδηγούν όταν χρειάζεται. Πολύτιμες και σιωπηλές παραμένουν στα κουτιά τους περιμένοντας την ευκαιρία...

Mr Soul Radio

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου