Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

Στα άκρα!


Το πιο κρύο σημείο του πλανήτη που κατοικείται είναι ένα μικρό ρώσικο χωριό, το κατεψυγμένο oymyakon με το μέσο όρο της θερμοκρασίας να βρίσκεται στους -50 βαθμούς κελσίου.




Οι κάτοικοι που καταφέρνουν να ζουν εκεί είναι περίπου 500 και η διάρκεια της ημέρας είναι 3 ώρες τον μήνα Δεκέμβριο και 21 ώρες τον μήνα Ιούνιο.





Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου κατασκευάστηκε ένα αεροδρόμιο για το τμήμα Αλάσκας -Σιβηρίας.Αεροσκάφη που είχαν κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πετάξει πάνω από αυτή τη διαδρομή κατά τη διάρκεια του πολέμου για υπηρεσίες του Ανατολικού μετώπου.





Οι χαμηλότερες τιμές στην θερμοκρασία που έχουν σημειωθεί στο χωριό σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του oymyakon είναι :
-71 βαθμοί κελσίου το 1924
                                                           - 67 βαθμοί κελσίου το Φεβ. του 1933





Αν και οι χειμώνες στο oymyakon έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια και συνθήκες πολικού ψύχους, τα καλοκαίρια μερικές χρονιές έχουν αρκετές ζεστές ημέρες.Ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί είναι ο Ιούλιος του 2010 με μέση θερμοκρασία τους 18 βαθμούς κελσίου.




Το έδαφος εκεί είναι μονίμως παγωμένο(Permafrost) και την ονομασία αυτή,το χωριό, την πήρε από τον ποταμό oymyakon (και τη λέξη kheium που μάλλον εννοεί τα παγωμένα μπαλώματα του νερού)




Γιάννης Βασιλείου.


Από το αγαπημένο web Radio(και μάλιστα από τον δίσκο βινυλίου <Secondhand daylight> ) ακούγεται το κομμάτι αυτό:







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου