Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2016

Δέκα(10) από τις αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές στα 70'ς





1.Land of Giants (Στη Χώρα των Γιγάντων)
Τα επεισόδια της σειράς είχαν παιχτεί από την ΥΕΝΕΔ ,αν θυμάμαι καλά, το 1973.Η σειρά ήταν έγχρωμη αν και τότε στην Ελλάδα  βλέπαμε απρόμαυρη τηλεόραση.Θυμίζει αρκετά το lost in Space μόνο που εδώ το πλήρωμα θα βρεθεί μέσω μιας άλλης διάστασης σ΄έναν πλανήτη που μοιάζει με τη γη αλλά εκεί κατοικούν γίγαντες!Εξαιρετική σειρά επιστημονικής φαντασίας για την εποχή(αν σκεφτούμε πως η ψηφιακή τεχνολογία τότε ήταν επιστημονική φαντασία!) και τα εφέ ανάμεσα στους γήινους και τους γίγαντες οι οποίοι στα πρωτα επεισόδια δεν μιλούν καθόλου.



2.Lost in Space (Χαμένοι στο διάστημα)
Θεωρήθηκε ως η πιο ακριβή τηλεοπτική σειρά της εποχής της.Προβλήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 1965 έως τον Μαρτιο του 1968 από το κανάλι CBS.Ασπρόμαυρα τα πρώτα επεισόδια,έγχρωμα τα υπόλοιπα.Πρόβληθηκε σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο και σημείωσε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης.



3.Thunderbirds Are Go (Κεραυνοί του διαστήματος)
Βρετανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας το '60 που χρησιμοποιεί
κούκλες ως ήρωες.




4.Lassie -Η Λάσι
Η τηλεοπτική Λάσι οφείλει την ύπαρξή της σε ένα διήγημα του Έρικ Κνάιτ που γράφτηκε το 1938 με τίτλο <Λάσι γύρνα σπίτι> και αναφέρεται στο πείσμα ενός σκυλιού κόλει να επιστρέψει πίσω στον αφέντη του.Στην Ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε το 1966 από το κανάλι της ΕΡΤ



5.Compat - Η Μάχη
Παλιά πολεμική σειρά της τηλεόρασης που προβλήθηκε στην Ελληνική τηλεόραση αρχές της δεκαετίας το '70 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.



6.Hawaii 5-0 
Άλλη μια τηλεοπτική σειρά που από τις αρχές των 70'ς σημείωσε τεράστια τηλεοπτική επιτυχία στους ,αρχικά, ασπρόμαυρους τηλεοπτικούς μας δέκτες.


7.Ο Παράξενος ΤαξιδιώτηςΉταν ένα από τα πιο πετυχημένα σήριαλ μυστηρίου της Ελληνικής τηλεόρασης(ΕΙΡΤ) το 1972




8.Άνθρωπος δίχως πρόσωποΈνα νοσοκομειακό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον άθρωπο δίχως πρόσωπο(Μύτη και στόμα είχε.Μάτια δεν έιχε) ο οποίος στο ένα από τα δύο του χέρια είχε γάντζο.Προβλήθηκε το φθινόπωρο του 1972 από την ΕΙΡΤ και αναφερόταν σε μια νεαρή κοπέλα ,χειρούργο, που εργαζόταν στο νοσοκομείο και προσπαθούσε να βρεί το μυστήριο που κάλυπτε τον θάνατο του πατέρα της.
Το 1973 σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος της σειράς (με τους ίδιους πρωταγωνιστές και πάλι από την ΕΙΡΤ) αλλά με άλλο τίτλο:<Εφιάλτης>.Το αξιοσημείωτο είναι πως η σειρά δεν ξαναπροβλήθηκε ποτέ από την ΕΡΤ.Μάλιστα διαβάσαμε πως ούτε υπάρχει στα αρχεία της.



9.Οι Έμποροι των Εθνών (Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)
Προβλήθηκε το 1973 από το κανάλι της ΕΙΡΤ



10.Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται(Του Νίκου Καζαντζάκη)Η τηλεοπτική σειρά που το 1975-1976 αφού αρχικά καθήλωσε στην συνέχεια συντάραξε το τηλεοπτικό κοινό.






Επιλογή:Γιάννης Βασιλείου.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου