Το σημερινό Μουσικό μας Αφιέρωμα έχει να κάνει με μια θρυλική ντίσκο στην Χαλκίδα.
Την Black Out.
Dj.Leo,D.j.Paris & D.j.Marinos L. στο Studio της Black Out Αρχές δεκαετίας του '80.
Το κομμάτι που πρέπει να παίζει τώρα είναι το <Urgent>των Foreigner αν βλέπω καλά την ετικέτα του δίσκου!
Η δεκαετία του '80 μόλις έχει ξεκινήσει.Η disco Μουσική είναι στα καλύτερά της.Παράλληλα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και η Italo-Disco ή αλλιώς Euro-disco!
Η ντίσκο Black Out φτάχτηκε εκεί που ήταν ο ένας από τους δύο κινηματογράφους.
Η στοά με τις <κολώνες> στην οδό Αβάντων,στην Χαλκίδα,είχε δύο παλιούς χειμερινούς κινηματογράφους δίπλα-δίπλα.Τον <Ορφέα> και τον <Κεντρικόν>.Η Μπλάκ Άουτ έγινε εκεί που ήταν ο κινηματογράφος <Κεντρικόν>.Πριν την Black Out ,στα '70'ς,ήταν η καφετέρια <Argentina>.
Την διαχείριση και την επένδυση της disco είχε το επιχειρηματικό δαιμόνιο με το όνομα Σταμάτης Δαφνής.Όσο για την ιδέα,της μεγαλύτερης disco που είχε ποτέ η πόλη,υπήρχαν διάφορες εκδοχές.
Η επικρατέστερη έλεγε πως ήταν ιδέα του μεγάλου Δάσκαλου και παλιού d.j.του αειμνήστου Γιάννη Καπνίση.
Μια άλλη εκδοχή που δεν ήξερε ο πολύς κόσμος αλλά τουλάχιστον εγώ την είχα ακούσει από τον ίδιο,τον αείμνηστο Σπύρο Τσατσαρώνη,ήταν η εξής:
Kάτι ανάλογο,μια <Black Out> δηλαδή,είχαν δει μαζί με τον Γιάννη σε ένα από τα ταξίδια τους στην Γερμανία(από όπου έφερναν δίσκους για το <Top Hat> την ντίσκο,του Σπύρου Τ.όπου τότε έπαιζε μουσική εκεί ο Γιάννης)και είχαν πει πως θα έφτιαχναν μαζί μια τέτοια ντίσκο στην πόλη της Χαλκίδας.
Αλλά τελικά την <ιδέα>,ο Γιάννης Κ.την μετέφερε στον Σταμάτη Δ.ο οποίος (είχε και τα χρήματα για μια τέτοια μεγάλη επένδυση)δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Έτσι μου είχε πει ο Σπύρος Τ.
Το κατά πόσο ήταν αλήθεια,όλα αυτά,δεν μπορεί παρά να αποτελούν παρασκηνιακές,γαργαλιστικές,επιχειρηματικές λεπτομέρειες που ελάχιστη σημασία έχουν σήμερα.
Η ντίσκο έτσι κι αλλιώς έγραψε τη δική της μεγάλη ιστορία στην νυχτερινή διασκέδαση της πόλης εκείνη την εποχή.Για σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία(!)αποτέλεσε το <μονοπώλειο>της, συγκεκριμένης μορφής,διασκέδασης.Μάζεψε όλο τον κόσμο και όλο το <χαρτί>!
Αξέχαστα βράδια,ατελείωτοι χοροί και φλερτ(πως και πως περιμέναμε τα slow κομμάτια τα <Μπλούζ> για να χορέψουμε κολλητά(!)με το πρόσωπο που μας ενδιέφερε,Απίστευτα νεανικά σκιρτήματα και συγκινήσεις.
Διαγωνισμοί χορού,διαγωνισμοί μπρα-ντε-φερ,
ηλεκτρονικά arcade games με κέρμα(Pac Man(!) και Crazy Kong(!),συναυλίες και πολλά άλλα Happening και εκδηλώσεις έγιναν εκεί.
Την disco ,Black Out,όπως και την disco Savoya (δύο χρόνια νωρίτερα το 1978)στα πικ απ
τις είχε ξεκινήσει ο Γιάννης Καπνίσης.Στη συνέχεια,τόσο στη Savoya όσο και στην Βlack Out,αναλάμβαναν δράση δύο από τους καλύτερους dj's μαθητές του:Ο Λεωνίδας Κάλλας(Λεό) και ο Πάρις Σιμιτσής.
Στην Black Out,βέβαια,προστέθηκε και ο dj Λεωνίδας Μαρίνος.
Από τις ετικέτες και τα εξώφυλλα των δίσκων που μπορώ να διακρίνω σε αυτή τη φώτο,εδώ ο Λεωνίδας Μαρίνος πρέπει να πάιζει
το <Get Down On it>των Kool & the Gang!(Φούλ Καρεκλάδικο!)
Εμείς σήμερα θα ξαναθυμηθούμε ορισμένα από τα τραγούδια που μας άρεσε να ακούμε και να χορεύουμε στις αρχές της δεκαετίας του '80.Κομμάτια τα οποία βεβαίως έπαιζαν και οι Dj's
στην ντισκο <Black Out>.Και τραγούδια τα οποία μάθαμε από την <Black Out>.
Ο ανεφοδιασμός με δίσκους γινόταν,κατά κύριο λόγο,από το <Music Planet> στην Αβάντων στις <Κολώνες>.Εκεί μέσα σε αυτό το δισκάδικο μάθαμε πολλά για τα είδη της Μουσικής και όχι μόνο,από τον Γιάννη Καπνίση τον οποίο εξακολουθούμε φυσικά να θυμόμαστε.Από εκεί αγοράσαμε το πρώτο μας πικ- απ,ενισχυτή και μεγάλα ηχεία για να ακούμε τα βινύλιά μας στο σπίτι.Και μετά και κασσετόφωνο για να γράφουμε κασσέτες.
(Κασσέτες που διασώζονται μέχρι σήμερα!)
Και κοιτάζοντας αυτή την φωτογραφία που είναι αγκαλιά με τους Jockeys(έτσι τους έλεγε!)είναι σα να τον βλέπω:
Να ακουμπά τον βαρύ αγκώνα του,αριστερά,στο λευκό υπερυψωμένο έπιπλο -με το πικ απ επάνω που ακούγαμε τους δίσκους και τον Rotel ενισχυτή από κάτω-και με το χέρι του να τρίβει με τη χαρακτηριστική κίνηση τη φαγορίτα του!
<Ξανθέ νέγρε(!),οι πληροφοριδότες μου,μου είπαν πως εθεάθεις με τρυφερή ύπαρξη χθες βράδυ...
χο! χο! χο!...Θες καφέ? Παράγγειλε και σε μένα έναν με ολίγη!...>
Γενικά,στο <Μusic Planet> κάποιες φορές γίνονταν τρελλά <πηγαδάκια> με αντροπαρέες κυρίως,φίλοι του Γιάννη,που μιλούσαμε για δίσκους,μουσική,γκόμενες και αθλητικά!Ο Γιάννης ήταν φανατικός Αεκτζής(!)παρόλο που το Music Planet το είχε κάνει Κόκκινο-Άσπρο!
Γενικά,στο <Μusic Planet> κάποιες φορές γίνονταν τρελλά <πηγαδάκια> με αντροπαρέες κυρίως,φίλοι του Γιάννη,που μιλούσαμε για δίσκους,μουσική,γκόμενες και αθλητικά!Ο Γιάννης ήταν φανατικός Αεκτζής(!)παρόλο που το Music Planet το είχε κάνει Κόκκινο-Άσπρο!
Ο αξέχαστος φίλος και συνεργάτης Γιάννης Καπνίσης στο <Music Planet. με τους Jockeys(!!) Λεό και Πάρι.
Τέλη δεκαετίας του '70.
(Ψιλοάσχετο με το θέμα αλλά ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα του Γιάννη Καπνίση ήταν οι MC5 !)
Το <Music Planet> Αβάντων 46 άνοιξε στα τέλη τηε δεκαετίας του'70.Ήταν στην στοά,δίπλα στην έξοδο κινδύνου του κινηματογράφου <Κεντρικόν>,που ήταν δίπλα στο υπόγειο μπιλιαρδάδικο του <Σέμπου>!
(Άλλο απίθανο <στέκι εποχής> αυτό:με juke box μέσα,με πολύ Ροκ Μουσική και κάπνα...
Με μπιλιάρδα,πίνγκ πόνγκ,ποδοσφαιράκια και μια μόνιμη μυρωδιά τοστ και νικοτίνης Πφφφ!)
Ακριβώς από επάνω οι <κολώνες>της Αβάντων.Εκεί άραζαν-ακουμπούσαν τα <παιδιά> για να βλέπουν τα κορίτσια που κατέβαιναν με τις μπλέ ποδιές από το <Θηλέων> και να τους ψιθυρίσουν διάφορα... καθώς περνούσαν από μπροστά τους...
Αρχές δεκαετίας του '80 τα κορίτσια φορούσαν ποδιές και τα αγόρια ήταν κοντοκουρεμένα στα σχολεία.Γυμνάσια και λύκεια.
Ο Ανδρέας,μετά το '81 ,κατήργησε τις ποδιές και έκανε μικτά και τα δημόσια σχολεία που μέχρι τότε ήταν χωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια.
Ο Ανδρέας,μετά το '81 ,κατήργησε τις ποδιές και έκανε μικτά και τα δημόσια σχολεία που μέχρι τότε ήταν χωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια.
Πάμε να πάρουμε μια μικρή Μουσική γεύση από Black Out !
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πάρι Σιμιτσή για το φωτογραφικό υλικό.
Κείμενο & Μουσικές Επιλογές:
Γιάννης Βασιλείου.
συνεχίζεται...
1.Olivia Newton John -Magic
2.Bernardo Lanzetti- Twilight Mystery
3.Alan Parsons Project - Mammagamma
4.Gap Band - Early in the Morning
5.Kool & the Gang -Get Down On it
6.Golden Earring -Twilight Zone
7.Steve Miller Band - Abracadabra
8.David Bowie -Cat People ***
9.Foreigner -Urgent
10.Cliff Richard -In the Night ***
11.Michael Jackson - Billy Jean
12.INDEEP-Last Night A D.j...
13.Queen -Another One Bites the Dust
14.P.Lion -Happy Children
15.Gary Low- I Want You
16.Gazebo - I Like Chopin
17.Twins-Face to Face,Heart to Heart
18.Dream Sequence - Outside Looking in
19.Mike Oldfield -Crime Of Passion
20.Yazoo - Don't Go
Η Μουσική σήμερα :
Αξέχαστα χρόνια.Να πούμε ότι εκεί κάθε Παρασκευή γίνονταν τα σχολικά πάρτι με σκοπό το μάζεμα χρημάτων για τα έξοδα της πενθήμερης εκδρομής.Βέβαια μην ξεχνάμε ότι για να μπεις μέσα χρειαζόταν η ντάμα που τις περισσότερες φορές ήταν αδερφές των φίλων μας.Εκτός απ'τα blues,περιμέναμε και την εισαγωγή του προγράμματος που ήταν υπερπαραγωγή.Εκεί μαθαίναμε και τα τραγούδια της εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια μπράβο παιδιά έχετε κάνει πολύ καλή δουλειά φόρο τιμής στον Γιάννη τον Καπνίση και σε όλους τους άλλους DJ να είστε πάντα καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν μια υπέροχη Εποχή...Ειμασταν πολύ τυχεροί όσοι την ζήσαμε..
ΑπάντησηΔιαγραφή