Τετάρτη, Μαΐου 20, 2020

Μουσικών Αφιερωμάτων συνέχεια (Radio Days!)Ράδιο Χαλκίδα 99.6 Fm Stereo.


Το καλοκαίρι του 1988 ο τότε διευθυντής προγράμματος του Ράδιο Χαλκίδα,Γιάννης Καλαιτζόγλου πίνοντας ένα ποτό στο Roof Garden <Bridge>,με πλησιάζει στην κονσόλα,όπου παίζω Μουσική και ενθουσιασμένος με ρωτάει αν θα με ενδιέφερε να κάνω μουσικό πρόγραμμα στο σταθμό.

Παρόλο που δεν έχω την παραμικρή εμπειρία από ραδιοφωνικές εκπομπές η ιδέα μου άρεσε.Με την παρότρυνση και του Στάθη Λειβαδίτη(που δουλεύουμε μαζί στο <Bridge> και στη συνέχεια και στο Ράδιο Χαλκίδα...)ξεκινώ δύο ημέρες την εβδομάδα(κάθε Τρίτη & Πέμπτη απόγευμα.Τα απογεύματα κάθε Τρίτης η εκπομπή είχε τον τίτλο <Στους Ρυθμούς της Σόουλ> αποκλειστικά με Soul και Funk ήχους.Αυτή ήταν η πρώτη μου Μουσική εκπομπή στο ραδιόφωνο.Με τον Βαγγέλη Νικολάου στον ήχο κάναμε πάρτι!Εδώ θα πρέπει να ανοίξω μια παρένθεση για να αναφέρω πως εμείς ακούσαμε και μάθαμε την ξένη Μουσική μέσα από την σόουλ!
Πρώτα ακούσαμε soul και γενικότερα <Μαύρη Μουσική> και μετά ακούσαμε Rock!

θεωρώ τη σόουλ,κατά την προσωπική μου άποψη,την κορυφαία Μουσική που υπήρξε και υπάρχει.Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως το <υλικό> που πέρασε μέσα από τους <Ρυθμούς Της Soul> ήταν πρωτόγνωρο για τα τότε Ελληνικά ραδιοφωνικά δεδομένα και σε πολλές περιπτώσεις συναγωνιζόταν και ξεπερνούσε ακόμα και το <Μαύρο Βελούδο>,του Γ.Π. ή ακόμα και του <Αμερικάνου> που έβγαινε από την Αμερικάνικη βάση του Ελληνικού στην Γλυφάδα.
  
Κάθε Πέμπτη η εκπομπή είχε τον τίτλο <Μουσικά Αποτυπώματα>με κομμάτια ποικίλης ύλης ποπ και ροκ από το ξένο ρεπερτόριο.
Εκείνα τα χρόνια κατά την απελευθέρωση και άνθιση του ραδιοφώνου στην Ελλάδα τα προγράμματα ήταν πολυσυλλεκτικά.Αρκετές δημοσιογραφικές εκπομπές,εκπομπές λόγου και εκπομπές πολιτιστικού ενδιαφέροντος.Μουσικές εκπομπές με διαφορετικά είδη μουσικής η κάθε μία.Εκπομπές με αφιερώσεις και με συνομιλίες των ακροατών στον αέρα,αθλητικές εκπομπές,αναμεταδόσεις κ.λ.π.
Είναι η εποχή όπου το <Ράδιο Χαλκίδα> στεγάζεται στο λόφο του Μπαταργιά(σε ένα παλαιό σπίτι) κάτω από τον μανδύα του Συλλόγου Ράδιο-ερασιτεχνών.Κάπου εκεί,χρονικά,ολοκληρώνεται αυτός ο κύκλος του συγκεκριμένου ραδιοφώνου με αυτή τη μορφή.Αυτός είναι και ένας λόγος που η  συχνότητά του,στην μπάντα των f.m.,δεν είναι σταθερή αλλά μετακινείται!
Τελικά,μετά από αρκετές περιπέτειες και το κλείσιμό του,(παρόλο που ήταν το πρώτο Ελεύθερο Ραδιόφωνο παράλληλα με τον <Αθήνα 9.84> )το Ράδιο Χαλκίδα θα ξανανοίξει,λίγο μετά,υπό την αιγίδα του Δήμου Της Χαλκίδας(επί Δημάρχου Στέλλιου Μαργαρίτη) και με <λοκαρισμένη>πια συχνότητα στους 99.6 στα f.m.
Εκεί πλέον η εκπομπή μου γίνεται σε καθημερινή βάση τα απογεύματα με τον τίτλο:

 <996 DECIBEL>.
Λίγο καιρό μετά ο σταθμός (διοίκηση και studio) θα κατέβουν και θα στεγαστούν στην οδό Αβάντων,εκεί όπου παλιά ήταν και το δημαρχείο.
Η εκπομπή (996 D.B.)ήταν Μουσική & Ενημερωτική.

Ευρύ φάσμα Μουσικής.Αμερικάνικο και Βρετανικό  Hit Parade.(Το <Music Planet>και ο Γιάννης Καπνίσης με βοηθούσαν με τα περιοδοκά Billboard και Music Week.
Κάποιες Δευτέρες που,λόγω πρακτορείων,δεν έφθαναν τα περιοδικά στην πόλη και δεν είχα τα <Τοπ Τεν> ειδικά της Αγγλίας(!)τηλεφωνούσα στην εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη(...όταν δεν είχαμε προλάβει να ηχογραφήσουμε την εκπομπή του,καθώς ενημερωνόμασταν ΚΑΙ από εκεί...) και ο Κ.Ζουγρής ο συνεργάτης του,προς τιμήν του,μας τα έλεγε από το τηλέφωνο(!)για να τα έχω έτοιμα την Τρίτη.
Η <Μαύρη Μουσική>είχε μεταφερθεί κάθε Παρασκευή.
Η έναρξη της εκπομπής της Παρασκευής γινόταν με την φωνή του Πολυχρόνη(ήταν ο άνθρωπος που δούλευε στην καντίνα και το αναψυκτήριο του σταθμού)τον είχα βάλει-ηχογραφήσει να λέει:
<Προσοχή! Προσοχή! Εισέρχεσθε σε ναρκοθετημένη περιοχή> !!!
με αυταρχική φωνή(το κάναμε και λίγο θεατρικό!...)και στο καπάκι έπεφτε,ας πούμε,ένα <Don't Believe the Hype> από Public Enemy...
Μουσικά Αφιερώματα και Μουσικοί διαγωνισμοί με τηλεφωνήματα των ακροατών on air για τις απαντήσεις.Στις σωστές απαντήσεις δίναμε ένα δίσκο-δώρο(της αρεσκείας του ακροατή ή της ακροάτριας)τον οποίο πληρώναμε από την τσέπη μας.Είχα αποφασίσει,και μου άρεσε,πως ένα μικρό μέρος των χρημάτων που έβγαζα από αυτό που έκανα θα το διέθετα για το κοινό μου!Ήμουν δηλαδή,χωρίς να το έχω συνειδητοποιήσει,χορηγός του εαυτού μου!Ο νικητής/τρια πήγαινε στο <Music Planet> και έπαιρνε όποιο δίσκο ήθελε.Ακόμη δεν υπήρχαν οι χορηγίες στις εκπομπές.Τα όποια ραδιόφωνα εκείνα τα χρόνια(1988-89) δούλευαν κυρίως με διαφημιστικά μηνύματα στην κορυφή της κάθε ώρας.
Σήμερα θα ξαναθυμηθούμε δέκα πέντε(15)πολυαγαπημένα σόουλ-φάνκ τραγούδια από τις εκπομπές <Στους Ρυθμούς Της Soul> του Πρώτου Κύκλου Συνεργασίας με το Δημοτικό Ραδιόφωνο.Υπήρξε και Δεύτερος Κύκλος Συνεργασίας με το Δημοτικό Ραδιόφωνο αλλά στο ενδιάμεσο είχε μεσολαβήσει η συνεργασία μου και με το άλλο μεγάλο Ραδιόφωνο,εκείνης της εποχής,στην πόλη,το <Ράδιο 1>.

Το σήμα της εκπομπής
Τι ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ!!!!

1.BookerT.& the MGS - Grab Bag



2.Isaak Hayes- Theme From Shaft




3.Spinners - I'll be Around



4.Gladys Knight & the Pips-Midnight Train to Georgia


5.Marvin Gaye -Inner City Blues


6.Temptations - Papa Was A Rolling Stone



7.Drifters - Up On the Roof



8.Barry White - You re My First My Last My Everything



9.James Brown -Eyesight



10.Raydio -Get Down




11.Lyn Collins -Think




12.B.T Express -Do it





13.Manu Dibango - Soul Makossa


14.King Curtis -Memphis Soul Stew



15.Funkadelic- One Nation Under A Groove



Κείμενο,φώτο & Μουσικές(Tape!)Επιλογές :


Γιάννης Βασιλείου.


συνεχίζεται...





Η Μουσική σήμερα:






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου