Δευτέρα, Μαΐου 25, 2020

<Ζώδια>-Χαλκίδα -Τέλη δεκαετίας'70-Αρχές'80

Να σου πω,
δεν πάμε για κανα καφέ ?
Σήμερα θα πιούμε καφέ στα <Ζώδια> και θα θυμηθούμε ορισμένα από τα τραγούδια που μάθαμε και ακούγαμε τότε εκεί.1979-1981.Σε εκείνα τα χρόνια θα κάνουμε ένα Zoom!Στη Μουσική και τις νεανικές παρέες που έγραψαν ιστορία με αυθεντικές σκηνές ροκ!

Ειδικά εκείνα τα χρόνια η ροκ ήταν κυρίως νεανική,αντιδραστική
 και <αντί>συμβατική Μουσική και στάση ζωής.
Σκεφτείτε,
είναι μια εποχή που δεν υπάρχει,ούτε κατά διάνοια,η Ενημέρωση και η Μετάδοση Πληροφοριών που αναπτύχθηκε μέσα από την ηλεκτρονική-ψηφιακή-τεχνολογία(ανάπτυξη και εξέλιξη)στον αιώνα που ζούμε σήμερα.
Δεκαετία του '70.
Δεν υπάρχει καμία μουσική πλατφόρμα,κανένα μουσικό κανάλι και κανένας <σύνδεσμος>όπου με το πάτημα ενός κουμπιού σου δίνει-δείχνει οτιδήποτε χρειάζεσαι.Ό,τι γνωρίζει ο καθένας(και γύρω από την μουσική)είναι αυτό που ξέρει!Αυτό που έχει στα χέρια του από τους δίσκους που κρατάει,ή από τις εφημερίδες/περιοδικά που διαβάζει.Τίποτα άλλο!Δεν υπάρχουν <Τζάμπα Μάγκες>.Δεν μπορούν να υπάρχουν!Ούτε <έτοιμη-μασημένη-μουσική-τροφή>μπορεί να υπάρχει.Ζούμε σε μια αναλογική εποχή.Οι κασσέτες είναι περιζήτητες και οι άνθρωποι που έχουν τα μαγαζιά και τις καφετέριες της εποχής πληρώνουν όσο-όσο για μια καλή κασσέτα με ωραία τραγούδια(για κάθε περίσταση)και με καλή ηχογράφηση.Η ίδια η Μουσική από μόνη της έχει άλλη σημασία και άλλο ειδικό βάρος εκείνα τα χρόνια.Δεν υπάρχουν λίστες.Δεν υπάρχει κανένα <σαζάμ>για να το πατήσεις και να δεις-πάρεις αυτό το κομμάτι που παίζει ο d.j. και σε έχει συγκλονίσει.
Θυμάσαι?..Αναρωτιόσουν μέσα στο πλήθος ΤΙ ήταν αυτό που έπαιζε ο άνθρωπος και που το βρήκε?..
Και τον παρακαλούσες,κυριολεκτικά,να σου γράψει μια κασσέτα με αυτό μέσα! Ή έστω,μια κασσέτα που να έχει μέσα <μόνο αυτό> (!!) το ένα τραγούδι...!

Η Μουσική που έπαιζε το κρατικό ραδιόφωνο ήταν οι γνωστοί <επιτρεπτοί>
Έλληνες μουσικοσυνθέτες με τους δημοφιλείς ερμηνευτές-τραγουδιστές της εποχής.
Τα αυτοκίνητα είχαν τις τετράγωνες κασσέτες των 8 Track.Ήταν η πρώτη φορά που οι οδηγοί μπορούσαν να ακούσουν στο αυτοκίνητό τους τη μουσική που τους άρεσε.
Το κασετόφωνο <Track 8>ήταν η πρώτη συσκευή που-μετά από πατέντες των ιδοκτητών των συνεργείων αυτοκινήτων για να την προσαρμόσουν κάπου στο καντράν,ή χαμηλά στα πόδια του συνοδηγού-αποτέλεσε τη μόδα της εποχής και τον προπομπό της Κασσέτας.
Άλλες πηγές νεανικής μουσικής πέρα από τους δίσκους βινυλίου(που έπρεπε να ψάξεις) στα δισκοπωλεία δεν υπήρχαν!
Η εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη,τα απογεύματα,στο πρώτο πρόγραμμα ήταν η πρώτη μας πυξίδα και μια πολύτιμη πηγή μουσικής ενημέρωσης.Ό,τι και αν λένε κάποιοι(έτσι και αλλιώς,οι κομπλεξικοί και τα <αόριστα πνεύματα αντιλογίας>χωρίς το παραμικρό ευσταθές επιχείρημα ποτέ δεν πρόκειται να εκλείψουν από τον κόσμο) ο Πετρίδης ήταν ο <Φάρος> της μουσικής μας!.Ο μουσικός τύπος και τα περιοδικά ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν λίγο αργότερα.Το ίδιο και οι πιο<undreground>μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές κάποιες εκ των οποίων ήταν πραγματικά καταπληκτικές.
Στα δικά μας τουλάχιστον αφτιά τα πρώτα ροκ,εκτός των Ελληνικών συνόρων,μουσικά ακούσματα ήρθαν,μέσα από ένα μικρό τρανζίστορ με μπαταρίες,από την εκπομπή
<Rock Club>Του Γιάννη Πετρίδη κάθε απόγευμα στο Πρώτο!
Όμως,χωρίς υπερβολή,στα <Κυριακάτικα Ροκ Πρωινά>στα <Ζώδια> μάθαμε να ακούμε Rock Μουσική δυνατά!
Το εντυπωσιακό είναι πως τότε,λόγω της ορμής που κατακλύζει τη νιότη,δεν συνειδητοποιούσαμε την πραγματική αξία αυτών των μουσικών ακουσμάτων.Καταλαβαίναμε ότι μας άρεσαν αλλά μόνο σε βάθος χρόνου μπορέσαμε να δούμε την αληθινή τους διάσταση.
Μοιάζει λίγο με την <ερωτική συνεύρεση>,γενικά,η Μουσική!Την ακούς γιατί σου αρέσει.Αλλά την επόμενη μέρα καταλαβαίνεις πραγματικά τι ήταν αυτό που άκουσες και πόσο σου άρεσε.
Δεκαετία του '70.Εδώ μια παλιά φώτο της Χαλκίδας με το ιστορικό <κόκκινο σπίτι> στους πρόποδες του οποίου Χτίστηκαν τα <Ζώδια>.Εικόνα από τα ιστορικά θεμέλια.Εμείς βέβαια είχαμε προλάβει να δούμε από μακριά(γιατί απαγορευόταν,λόγω ηλικίας,ακόμα και να πλησιάσουμε)την ταμπέλα-επιγραφή που έγραφε <Captain Morgan> και είχε έναν πειρατή που κρατούσε μια μεγάλη σπάθα.
Θα μπορούσε να έχει έρθει από τα βάθη της θάλασσας μια χειμωνιάτικη νύχτα με ομίχλη.
Από ό,τι μας έλεγαν οι πιο παλιοί,εκεί,ο Κάπτεν Μόργκαν δεν είχε και την καλύτερη φήμη.
Αλλά τι μας ένοιαζε εμάς?Μια μπάλα κλωτσούσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα και πριν σκοτεινιάσει και ανάψει η ταμπέλα του πειρατή αφήναμε τη ρούγα και μαζευόμασταν στα σπίτια μας.
Η επόμενη ονομασία,λοιπόν,καθώς και η παραλληλόγραμμη επέκταση του χώρου προς την πλευρά του <κόκκινου σπιτιού> ονομάστηκε 

<Ζώδια>!

Ο Γιάννης Μανιάτης ήταν από τους έμπρακτους υποστηρικτές της ιδέας των <Ροκ Πρωινών> στα <Ζώδια>

Με τον αείμνηστο Γιάννη Μανιάτη(υιό του Βαγγέλη Μ.και ανηψιό του Κώστα Μ.που είχαν τα Ζώδια τότε)πηγαίναμε μαζί στο δημοτικό σχολείο.Την ίδια μπάλα κλωτσούσαμε!
Ξαναβρεθήκαμε λοιπόν στα Ζώδια!Μαζί και με πολλά άλλα παιδιά που μας άρεσε η μουσική.

Τα <Ροκ Πρωινά της Κυριακής>,ουσιαστικά,ξεκίνησαν σαν αντιδιαστολή στα Κυριακάτικα πρωινά που είχε εγκαινιάσει στην πόλη η disco Savoya!
Εντάξει,η Savoya(των Αυγουλά-Μασούρα(1978-1980) που είχαν ανοίξει τότε και το απίστευτο(!) Αμερικάνικο εστιατόριο <Dallas>στην παραλία της Χαλκίδας)πραγματικά είχε πρωτοτυπήσει με το να ανοίξει την Disco(!) Κυριακή πρωί για καφέ και χορό,αλλά ήταν στο γνωστό εύπεπτο μοτίβο της εποχής.
Εκείνα τα χρόνια μάλιστα υπήρχε και ένα είδος διαχωρισμού ανάμεσα στους νέους της εποχής.
Με τους <ροκάδες> και τους <καρεκλάδες>!!!
Στενά παντελόνια σωλήνα,με ελβιέλες-μποτάκια,πουλόβερ,πουκαμίσες,γραμμένα Rock συγκροτήματα με στυλό επάνω στις υφασμάτινες σχολικές τσάντες και-όσο μπορόυσαν -μακριά μαλλιά οι <ροκάδες>.Ψιλοτάκουνα μυτάκια,καμπάνες ψηλοκάβαλα παντελόνια με στενά πουκάμισα οι <καρεκλάδες>.
Και ΑΝ οι Disco ήταν το στέκι των <καρεκλάδων> οι <ροκάδες> δεν είχαν κάτι ανάλογο,εδώ,που να παίζει δυνατά!Ακριβώς γι αυτό,όλο αυτό που συνέβει στα <Ζώδια>ήταν πραγματικά μοναδικό και ανεπανάλητπτο.
Εδώ,εκτός από τον D.j. Στάθη,διακρίνεται και ο δίσκος των Rainbow από όπου έπαιζε και το 
<The Man on the Silver Mountain>

Δεν γίνεται να μην αναφερθεί η συμβολή του Στάθη Λειβαδίτη(ντίσκ -τζόκει,τότε,και γενικά ανθρώπου που ψαχνόταν πολύ με τη μουσική)ο οποίος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στο σωστό timing για να παίξει Μουσική στα <Ζώδια>.
Ο Στάθης,από τότε,γνώριζε ΜΟΥΣΙΚΗ όσο  ε λ ά χ ι σ τ ο ι.
Όσοι τον ξέρουν κάπως περισσότερο καταλαβαίνουν πολύ καλά τι λέω.Έτσι λοιπόν,μέσα από την παρέα με τα παιδιά(όπως ο Στέλιος,ο Αυγέρης,ο Θανάσης,ο Γιάννης και τα άλλα παιδιά...)που  είχαν τρέλα κυρίως με την ροκ μουσική,το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό!

Αυτή,ακριβώς από κάτω, είναι μια εξαιρετική φωτογραφία όπου(από αριστερά: Στάθης,Δημήτρης, Γιάννης<Μπούλης>)το ύφος του Γιάννη επάνω από ένα εξώφυλλο-εσώφυλλο δίσκου,με το τσιγάρο στο χέρι και τα ακουστικά στα αφτιά μοιάζει

 με την απόλυτη ροκ ιεροτελεστία!

Επίσης διακρίνονται τα αυτοκόλλητα:
STUDIO ΖΩΔΙΑ 
και τα:
ROCK ,DISCO,SOUL,FUNK
διότι,εκτός από τα Ροκ Πρωινά της Κυριακής στα Ζώδια,ο Στάθης έπαιζε όλα αυτά τα είδη της Μουσικής ως disc jockey.
Επάνω διακρίνεται η ασπρόμαυρη τηλεόραση.Σε αυτήν(!) είχαμε δεί το ματς Δανία-Ελλάδα:0-1 το 1980 προκρ.παγκοσμ.κυπέλλου με τις τρομερές αποκρούσεις του Ν.Σαργκάνη και το γκολ-φάουλ του Κούη!


Ωραία περάσαμε και σήμερα παιδιά!

Τα <Ζώδια>βέβαια λειτουργούσαν ως Καφετέρια-Αναψυκτήριο-Σνάκ Μπάρ όλες τις εποχές και προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 (1978-79) πρόσθεσαν και μια μικρή πίστα στον εωτερικό χώρο για χορό και κάποια υπέροχα Live από τον Μάριο και των άλλων παιδιών που έγιναν εκεί.

Την επόμενη δεκαετία στα 90'ς τα <Ζώδια> είχαν,ήδη,μετονομαστεί σε <Art Cafe> και αργότερα η αυλαία του <χώρου> έπεσε με την ονομασία <Polo-Cafe'-Bar-Restaurant>.


Σήμερα πολλά από τα παιδιά εκείνης της εποχής διατηρούν
 το <ψηφιακό στέκι> τους σε αυτή την ομάδα του f.b.




Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα τραγούδια που ακούγαμε και χορεύαμε τότε εκεί.
Τα Ροκ Πρωινά της Κυριακής στα <Ζώδια>!
Κομμάτια που ακούγονται σε κασσέτα της εποχής!

1.STARZ -JOHNNY ALL ALONE




2.LED ZEPPELIN-STAIRWAY TO HEAVEN





3.BAD COMPANY-ROCK STEADY



4.RAINBOW -MAN ON THE SILVER MOUNTAIN



5.DEEP PURPLE-MACHINE HEAD



6.BLACK SABBATH -THE WIZARD


7.RORY GALLAGHER-MOON CHILD



8.KING CRIMSON-21st CENTURY SCHIZOID MAN



9.JETHRO TULL -AGUALUNG



10.THE DOORS-ROADHOUSE BLUES



11.JIMI HENDRIX-PURPLE HAZE




12.DIMITRIS POULIKAKOS-SKONI,PETRES,LASPI**




13.SOCRATES-STARVATION




THE ROLLING STONES-HOT STUFF




15.JEFFERSON AIRPLANE-WHITE RABBIT


Tο,επίσης,εντυπωσιακό είναι πως αρκετές δεκαετίες μετά τα κομμάτια αυτά,
 μεταξύ άλλων,ξαναπαίχτηκαν εκεί!Λίγα μόλις μέτρα πιο πάνω:
στο <Red Fox>!
Λες και  το συγκεκριμένο σημείο δίνει πιστά ανά δεκαετίες 
μια συγκεκριμένη(ροκ )σεισμική ακολουθία.

συνεχίζεται...

Κείμενο,(φωτογραφίες από την Ομάδα των <Ζωδίων> την οποία ευχαριστούμε! αλλά και από το προσωπικό μας αρχείο) & Μουσικές Επιλογές:



Γιάννης Βασιλείου.









Η Μουσική σήμερα:




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου