Σάββατο, Φεβρουαρίου 10, 2024
Θα προτιμούσα να δω μια συνέντευξη παρά να την διαβάσω, ένα αυτό. Δεύτερον .... έχετε σκεφτεί οτι η τηλεόραση  και το ραδιόφωνο ανήκουν πλέον στα ξεπερασμένα και μη αξιόπιστα μέσα; Ένας πενηντάρης βρίσκεται στο μεταίχμιο της ολοκληρωτικής αλλαγής από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή.. Για όσους βέβαια είναι σε θέση να αντιληφθούν τι σημαίνει αυτό καθώς και η σταδιακή μετάβαση στις <αχρήματες> κοινωνίες και στην  <εισαγωγή> της τεχνητής νοημοσύνης στο βωμό της ψηφιακής εξέλιξης.Όσοι είναι από εξήντα και πάνω είναι οι τελευταίοι που ακούν και  βλέπουν ό,τι καλό έχει απομείνει σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα χειρίστου είδους ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που εξελίχθηκαν - κατ'εικόνα και καθ ομοίωση του κοινού που απευθύνονται- από την εποχή της <ελεύθερης>τηλεόρασης και μετά.
Η γνώση δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ανοικτή και δωρεάν στα πλήθη όσο στη σημερινή διαδικτυακή εποχή.Το ίδιο ισχύει όμως και για την παραπληροφόρηση.Το ίντερνετ είναι όπως οι κρύσταλλοι του Σούπερμαν μέσα από τους οποίους μπορούσε κάθε φορά να μάθει οτιδήποτε θα ήθελε και να το αποθηκεύσει για πάντα στη μνήμη του, ή ακόμη και να διατηρήσει πληροφορίες για τις μελλοντικές γενιές. Αρκεί να ήξερε, κάθε φορά, ποιόν κρύσταλλο θα έπρεπε να τραβήξει ώστε να μάθει αυτό που ήθελε.
Η ίδια η ανάγνωση ως διαδικασία προτιμάται ειδικά από τις νέες γενιές με τον τρόπο που απαιτεί η σημερινή ταχύτατη εποχή. Δηλαδή ψηφιακά.
Αυτό που οριστικά άλλαξε τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι ο ηλεκτρισμός!
Συγκεκριμένα <ο ελεγχόμενος ηλεκτρισμός>
,μαζί με τον μαγνητισμό = Ηλεκτρομαγνητισμός , από την στιγμή που τον ανακάλυψε ο άνθρωπος και άρχισε να τον εφαρμόζει ώστε να είναι ο κόσμος όπως τον βλέπουμε σήμερα. Ακόμα και η περίφημη ,ολοκληρωτική ,ψηφιακή εποχή που έχει ήδη γεννηθεί δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς τον ηλεκτρισμό. Χωρίς αυτόν και την ανακάλυψη της φωτιάς και του τροχού οι άνθρωποι θα ζούσαν ακόμη στις σπηλιές... 


Όσοι δυσανασχετούν με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις αλλαγές που φέρνει επειδή ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι αυτή η εξέλιξη ευθύνεται για τη ζωή τους, δεν έχουν παρά να πετάξουν τα κινητά τους τηλέφωνα,  ή να κατεβάσουν τους διακόπτες της ηλεκτρικής ενέργειας .Αν τελικά ο άνθρωπος είναι θύμα της τεχνολογίας τότε ανέκαθεν ήταν θύμα της ίδιας του της εξέλιξης και παγιδευμένος στην κάθε μορφή πολιτισμού που τον περίμενε στην επόμενη στροφή της ανθρώπινης ιστορίας. Όμως, η γνώση, η εξέλιξη,η τεχνολογία και οι επιστήμες από μόνες τους δεν ήταν και δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. Η χρήση τους  ήταν αυτή που έκανε και θα κάνει πάντα  τη διαφορά.


Συνεχίζεται...Γιάννης Βασιλείου.
Η Μουσική σήμερα 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου