Κυριακή, Ιουλίου 14, 2013

Η αλήθεια σχετικά με το αλάτι

Το αλάτι είναι ωφέλιμο και επικίνδυνο συγχρόνως, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνουμε. Πάντως, ωφέλιμο είναι σίγουρα όταν καταναλώνεται με μέτρο και είναι ποιοτικά καλό.

Οφέλη

Το αλάτι ευθύνεται για την καλή ισορροπία της υγείας μας και την αποφυγή της αφυδάτωσης. Ο ρόλος του επίσης είναι σημαντικός για την οξύτητα του αίματος, τις μυϊκές συσπάσεις και τη μετάδοση των μηνυμάτων μέσω των νεύρων.

Όμως, το θαλασσινό αλάτι αποτελεί και μια κύρια πηγή ιωδίου, ενός ολιγοστοιχείου απαραίτητου για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών για την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Το ιώδιο διέπει επίσης τον βασικό μεταβολισμό του οργανισμού.

Η έλλειψή του, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι, μπορεί να εκδηλωθεί με υπερβολική ευαισθησία, δυσκοιλιότητα, βρογχοκήλη, αύξηση χοληστερόλης, αλλά και μείωση της γονιμότητας, αύξηση της πιθανότητας αποβολής και νεογνικής θνησιμότητας ή ακόμα και πνευματική καθυστέρηση στα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα ιωδίου βελτιώνουν την πνευματική κατάσταση.

Η έλλειψη αλατιού (πράγμα πολύ σπάνιο, που προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, επειδή αυτοί αφυδατώνονται γρηγορότερα) εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα: ξηρό στόμα, ανορεξία, απάθεια, εμετό, κράμπες και επιτάχυνση του σφυγμού.

Κατανάλωση

Οι ανάγκες σε αλάτι για έναν ενήλικα είναι περίπου 7 γρ. την ημέρα. Όμως, είναι αυξημένες σε περίπτωση ζέστης (η εφίδρωση αποβάλλει αλάτι) και έντονης σωματικής δραστηριότητας, σημαντικών απωλειών από την πεπτική οδό (εμετοί, διάρροια) ή αν γίνεται κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών.

Όμως, η συνηθισμένη κατανάλωση αλατιού σήμερα είναι κατά μέσο όρο 12 γρ. την ημέρα, δηλαδή 2 κουταλιές του γλυκού. Πρόκειται δηλαδή για ποσότητα που δεν αντιστοιχεί στις φυσιολογικές μας ανάγκες. Μερικές φορές το πολύ αλάτι βλάπτει, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, κίρρωση, καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιοπάθειες.

Δυστυχώς, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι περισσότερο στην υπερβολική ποσότητα αλατιού παρά στην έλλειψή του, γιατί έχουμε τη συνήθεια να αλατίζουμε πολύ τα φαγητά μας και να τρώμε πολλές βιομηχανοποιημένες τροφές που εμπεριέχουν κρυμμένο αλάτι.

Προσοχή στην ποιότητα

Για να ωφελείστε όσο μπορείτε περισσότερο από αυτό το τόσο ζωτικής σημασίας προϊόν, πρέπει να προσέχετε και την ποιότητά του. Για παράδειγμα, το ιωδιούχο ή το μη επεξεργασμένο αλάτι περιέχει μεταλλικά στοιχεία της φύσης, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, ώστε να χρησιμοποιεί αρμονικά το αλάτι που προσλαμβάνει.

Πληροφορίες για το αλάτι

Οι ζεστές θάλασσες έχουν περισσότερο αλάτι από τις κρύες. Για παράδειγμα, η Νεκρά Θάλασσα, που φημίζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες (κάνει καλό στην ψωρίαση), περιέχει 275 γρ. αλάτι/λίτρο, δηλαδή 10 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο των ωκεανών.

Εκτιμάται ότι η ποσότητα θαλασσινού αλατιού που υπάρχει παγκοσμίως είναι 7 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα. Με άλλα λόγια, αλάτι υπάρχει παντού: στο έδαφος, στις θάλασσες, σε μερικές λίμνες. Απλώς δεν είναι πάντα προσπελάσιμο.

Ορισμένα φυτά έχουν μεγάλη συγκέντρωση αλατιού, όπως τα λεγόμενα αλόφυτα, αυτά δηλαδή που φύονται σε αλμυρό περιβάλλον και απορροφούν με τις ρίζες τους το νάτριο που υπάρχει στο χώμα.

Πηγή:e-radio.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου