Πέμπτη, Δεκεμβρίου 12, 2013

This is Acid Jazz


Εδώ έχουμε να κάνουμε μ'ένα είδος μουσικής που περιέχει στοιχεία Jazz,Funk,Soul και Hip Hop δεμένα μεταξύ τους με ένα πολύ ιδιαίτερο ρυθμό.
Το είδος αυτό ξεκίνησε την ουσιαστική του ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τις δεκαετίες του'80 και του '90 και καθιέρωσε την Jazz και Funky μουσική σε ηλεκτρονική χορευτική μουσική.


Καλλιτέχνες όπως οι Donald Bird και Grand, Roy Ayers,Asha Puthli ήταν οι πρόδρομοι της Acid Jazz σκηνής,σχήματα όπως Galliano,Jamiroquai,Urban Species,Brand New Heavies και Ingognito διαθέτουν συχνά δομές στις συνθέσεις τους που συνδέονται με την Jazz μουσική.

Η Acid Jazz θεωρήθηκε από τα πιο αξιόλογα μουσικά ρεύματα της βρετανικής μουσικής σκηνής που γνώρισαν μεγάλη αποδοχή και πέρα από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.Το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο σηματάκι στις ετικέτες των δίσκων βινυλίου (τότε) έγινε το σήμα κατατεθέν και αναγνώρισης του είδους.Αρχικά αρκετοί επιθυμούσαν να συνδέσουν την Acid Jazz μουσική με την επικρατούσα Mod σκηνή του Λονδίνου κυρίως λόγω ονομάτων όπως James Taylor Quartet και Eddie Piller οι οποίοι βεβαίως προ υπήρχαν σε αυτό το <είδος> αρκετά χρόνια πριν σε μια κάπως πιο ανόμοια μορφή.

Η μουσική αυτή σκηνή μπορούμε να πούμε πως είχε δύο πλευρές.Η μια πλευρά προτιμούσε τις παλιές γνωστές Jazz και Soul ηχογραφήσεις (δεν αποδεχόταν και με διάφορα λογοπαίγνια και φράσεις σνόμπαρε την νέα αυτή μουσική) και η άλλη πλευρά που προτιμούσε τα νέα σχήματα που ηχογραφούσαν κάτω από την ετικέτα Acid Jazz ,<Talkin Loud>. 

Αξιοσημείωτες μπάντες της βρετανικής Acid Jazz της δεκαετίας του '90 περιλαμβάνουν ονόματα όπως : Brand New Heavies,Galliano,Ingognito,Jamiroquai,James Taylor Quartet,Omar κ.α.Ήχος που ακόμη και σήμερα δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στους χώρους και <Club> όπου ακούγεται (από σχήματα ή Djs που ξέρουν να τον λανσάρουν ) για κοινό μιας άλλης μουσικής αισθητικής που το αναγνωρίζει αυθόρμητα και ξέρει να το υποστηρίζει.

Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως το πρώτο άκουσμα Acid Jazz το είχα ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στην εκπομπή (Μουσικά αποτυπώματα) ενός ραδιοφωνικού παραγωγού το 1990-91 από το (πολυσυλλεκτικό τότε ) δημοτικό ραδιόφωνο της πρωτεύουσας του νομού της Εύβοιας.

<Καλησπέρα σας φίλοι και φίλες ...This is Acid Jazz >

Και ξεκινάει το κομμάτι αυτό: 



Mr Soul Radio
ΥΓ: Οι κοπέλες που ξέρουν να ακούνε και να λικνίζουν το σώμα τους με Acid Jazz κρύβουν έναν ξεχωριστό και διαφορετικό χαρακτήρα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου