Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2015

Πλαστικό χρήμα. Το Μεγάλο Κόλπο!

Αν εξαιρέσουμε μια μειοψηφία ανθρώπων που δεν επιθυμεί να έχει λογαριασμούς στο διαδίκτυο και αυτοί είναι οι λιγότερο φακελωμένοι,όλοι οι υπόλοιποι είμαστε φακελωμένοι σε βαθμό μάλιστα που οι περισσότεροι αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν.(Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω άγνοιας,είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει να το καταλάβουν μιας και στην παρούσα φάση, δεν νιώθουν ότι διαπράττουν κάτι το μεμπτό και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν ή να κρύψουν).
Όλα πλέον φαίνονται και ακούγονται. Από τα κινητά τηλέφωνα  ειδικά αυτά της προηγμένης τεχνολογίας,από το taxis της εφορίας που βλέπει τι έχουμε και δεν έχουμε, αν χρωστάμε και πόσα (για όσους τουλάχιστον ξέρουν να διαβάζουν είτε είναι επιχειρήσεις είτε απλοί φορολογούμενοι πολίτες, δεν κινδυνεύουν πιά από τις εξαπατήσεις ορισμένων λογιστών...) μέχρι τους λογαριασμούς στα social media, face book, twitter κ.λ.π. και τους πάσης φύσεως λογαριασμούς που έχουμε δημιουργήσει στο διαδίκτυο.
Εδώ μιλάμε για στρουθοκαμηλισμό άνευ προηγουμένου όταν λέμε πως το πλαστικό χρήμα θα μας καταδυναστεύει, όταν εμείς οι ίδιοι -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- έχουμε βγάλει φόρα παρτίδα τα προσωπικά μας στοιχεία σε κοινή θέα.(Λες και πριν την εποχή των social media και του f.b. όποιος ήθελε να βρεί φίλους έβγαινε στους δρόμους και φώναζε τι έκανε,τι έφαγε,τι φόρεσε,πως κοιμήθηκε και πως ξύπνησε. Και αν τέλικα κάποιος το έκανε ή κάνει κάτι τέτοιο το πιο πιθανό είναι να τον ακολουθεί μια κουστωδία τρελλογιατρών... ).
Ήδη μέσα από τα social media είναι γνωστά τα πάντα! Οι σκέψεις των ανθρώπων,οι συνήθειες,οι προτιμήσεις για το κάθε τι.Τα λέμε μόνοι μας.Τα φωνάζουμε με φωτογραφίες για το που είμαστε, με ποιούς και τι κάνουμε.Και το χαιρόμαστε κιόλας! Και εντάξει ως ένα σημείο αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι των καιρών και της εξέλιξης της τεχνολογίας.Να σου δίνει δηλαδή την δυνατότητα να έχεις τόσο άμεση πρόσβαση στον ονομαζόμενο δημόσιο λόγο και να αυτοπροβάλεσαι (βλέπε you tube)  όπως παλιότερα μπορούσαν μόνο οι ηθοποιοί και τα διάσημα πρόσωπα να κάνουν.Τώρα βέβαια το κατά πόσο γνήσιο είναι και πόση απήχηση έχει <όλο αυτό> στον υπόλοιπο κόσμο και ποιά τα ενδεχόμενα οφέλη του είναι μια άλλη ιστορία με πολλές ερμηνείες.
Το μόνο βέβαιο είναι πως μιλάμε για καρά-φακέλωμα.
Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε κάποιος να πει,και πολύ σωστά, πως εκείνοι που δεν επιθυμούν έναν τέτοιο εξονυχιστικό έλεγχο, μέσω του πλαστικού χρήματος,θα πρέπει να είναι ή φοροφυγάδες ή δεν θα μπορούν με τίποτα να δικαιολογήσουν τα πλούτη και τα εισοδήματά τους.Αυτό όμως εναπόκειται στους μηχανισμούς ενός οργανωμένου και αξιόπιστου κράτους (υπουργείου οικονομικών,εφορίας) να το αποσαφηνίσει και όχι απαραίτητα καταργώντας ολοσχερώς τα μετρητά.
Επειδή όμως το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις η απόλυτη κατάργηση των μετρητών ίσως να είναι η ταφόπλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γιατί είναι άλλο πράγμα να συνυπάρχει το μετρητό χρήμα με το πλαστικό χρήμα και να υπάρχει πάντα - για όποιον μπορεί - η δυνατότητα επιλογής και άλλο πράγμα να υπάρχει μόνο το πλαστικό χρήμα.Δεν υπάρχει περίπτωση εάν θέλει η εφορία να μην μπορεί,με την κατάλληλη διασταύρωση στοιχείων για τον κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση,να βλέπει εάν κάποιος φοροδιαφεύγει ή δηλώνει πλαστά εισοδήματα παρά μόνο με την επιβολή του πλαστικού χρήματος, μέσω λόγου χάρη μιας κάρτας,γιατί αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί (και να είναι) ένα πρόσχημα.
Και ο απώτερος σκοπός διαφορετικός.
Διότι ακούγεται πως εξαιτίας της φοροδιαφυγής,της τρομοκρατίας και των παράνομων δραστηριοτήτων δικαιολογούνται όλοι οι νόμοι και προετοιμάζονται όλα αυτά.Ακόμη και αν πρόκειται για την κατάργηση της οριστικής ελευθερίας του πολίτη?
Εάν τελικά το πλαστικό χρήμα αντικαταστήσει εντελώς τα μετρητά για όλες μας τις συναλλαγές, ξεκινώντας από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, εν συνεχεία στις ήδη υπάρχουσες για να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε όλο το κοινωνικό φάσμα,αναπόφευκτα ολόκληρη η κοινωνία (μετά και οι κοινωνίες άλλων κρατών...) θα οδηγηθεί στην αιώνια σκλαβιά του πλαστικού-ηλεκτρονικού χρήματος.Θα είναι πανεύκολη όχι μόνο η καταγραφή των καταναλωτικών δαπανών αλλά και το ψυχολογικό προφίλ και οι συνήθειες των ανθρώπων που θα προκύπτουν μέσα από τις αγορές που θα κάνουν.Και τώρα είναι.Αλλά τώρα υπάρχει ακόμα λίγη ελευθερία εκεί έξω.Για φανταστείτε για παράδειγμα μια ιερόδουλη που θα πληρώνεται με κάρτα και αυτομάτως το ποσόν που θα παίρνει θα καταγράφεται ηλεκτρονικά, σαν έσοδο για εκείνη και σαν έξοδο για τον πελάτη, στην εφορία.Ότι η τάδε πήρε από τον τάδε <χ> ευρώ για το αρχαιότερο επάγγελμα.Θα πει κάποιος,και πολύ σωστά, πως το μ.... σέρνει καράβι και πως πολλές έχουν σηκώσει πολυκατοικίες έχοντας ουσιαστικά μια επιχείρηση με αποκλειστικά  μαύρο χρήμα.Αυτές δεν πρέπει να πληρώσουν φόρους από τα έσοδα που έχουν? Βεβαίως και πρέπει. Ίσως μάλιστα και τον υψηλότερο φόρο από όλα τα επαγγέλματα και από τους γιατρούς και τους δικηγόρους αφούν έκαναν απίστευτους τζίρους.(Εννοείται πως δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις Trafficking και εξαναγκασμού. Και δεν πλατιάζω άλλο επί του συγκεκριμένου.Ούτε μπορώ να δεχτώ ελαφρυντικά για τις γυναίκες που το έκαναν στεγνά επί πληρωμή επάγγελμα, είτε φανερά και απροκάλυπτα είτε καλυμμένες πίσω από κοινωνικά στερεότυπα. -πετυχημένους γάμους, οικογένειες με <συγκεκριμένους> γαμπρούς και νύφες κ.λ.π.
Επιλογή τους ήταν!Είναι! Και θα είναι!)
Έτσι όμως καταργείται και κάθε ιδιωτικότητα και έμφαση της προσωπικής ζωής.
Βέβαια,όταν και αν γίνει αυτό η εφορία θα βλέπει μόνο έναν αριθμό (ίσως έχουν αντικαταστήσει πλήρως ακόμα και τα ονόματά μας οι αριθμοί) για να υπολογίσει το φόρο που πρέπει να της αποδοθεί για την <χ> υπηρεσία, εμπόρευμα, προιόν κ.ο.κ.
Αν τελικά συμβεί αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.Θα περάσει από διάφορα στάδια.Και θα έχουμε συμβάλλει κι εμείς με τη δράση μας,έστω για να δημιουργήσουμε τους προσχηματικούς λόγους για τους οποίους ένα κράτος στο όνομα της φοροδιαφυγής θα νομοθετήσει τέτοιου είδους μέτρα.
Η ευθύνη του κάθε πολίτη μεμονωμένα.Δηλαδή, όλοι γνωρίζουμε αυτό το :  <30 ευρώ χωρίς απόδειξη 50 ευρώ με απόδειξη>.Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, που νομίζουν πως εκείνη τη στιγμή γλιτώνουν το 20ευρώ , είναι πως την επομένη θα το πληρώσουν διπλάσιο και τριπλάσιο είτε με τους αυξανόμενους φόρους στα τρόφιμα, είτε με μια επινόηση τύπου ενφια , δόξα το θεό εκεί στο υπουργείο οικονομικών έχουν μεγάλη φαντασία, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι θα παρουσιάζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους!
Στο μεταξύ τα λαμόγια,μόνο, ελληνόφωνα και μη, θα μπορούν να συσχετίσουν την Αγία Γραφή με τις απατεωνιές τους.Μόνο όποιος είναι λαμόγιο και δεν κόβει αποδείξεις,ανταλλάσει και ξεπλένει μαύρο χρήμα,έχει κρυφά εισοδήματα ή περιουσίες που του αποδίδουν κρυφά εισοδήματα τα οποία δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει σε έναν αντικειμενικό και ειλικρινή έλεγχο, είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής οικονομικού και λογιστικού ελέγχου και φυσικά της περιβόητης <κάρτας> που θα αντικαταστήσει (εν-μέρη θέλω να πιστεύω εγώ) τα μετρητά.
Από την άλλη δεν σημαίνει πως όποιος επιθυμεί να πληρώνει και να συναλλάσεται με μετρητά είναι απαραίτητα και φοροφυγάς.Και αυτό μπορούν, αν θέλουν, να το διαπιστώσουν οι κρατικοί μηχανισμοί.Επίσης θα πρέπει να απαντηθεί στους πολίτες τι θα γίνει αν οι τράπεζες,για διάφορους λόγους, αποφασίσουν να <παίξουν> με τα επιτόκια και να τα ρίξουν σε αρνητικό επίπεδο.Τι θα γίνει τότε με τα χρήματα του κόσμου? Ή τι θα γίνει με τους φόρους που σήμερα, έχοντας τα μετρητά στα χέρια του, μπορεί κάποιος να κάνει έναν διακανονισμό στην εφορία και να δίνει αυτά που μπορεί κρατώντας τα υπόλοιπα για να συντηρήσει το σπίτι και την οικογένειά του.Ποιός μπορεί να του εγγυηθεί πως αν το κράτος αποφασίσει να αυξήσει τη φορολογία,για διάφορους λόγους, δεν θα του πάρει αυτομάτως από τον λογαριασμό του με το πάτημα ενός κουμπιού αυτά που θέλει αφήνοντάς τον να τρώει ηλεκτρονικό κοπανιστό αέρα?Ας φροντίσει το κράτος να ξεσκεπάσει όλους εκείνους που επί δεκαετίες αποδεδειγμένα καταχράστηκαν ή έκλεψαν το δημόσιο χρήμα, ας φέρει τα χρήματα που <βγήκαν έξω> από τους ...έξυπνους... για να γίνουν μοχλός εκκίνησης για την οικονομία της χώρας.Ας ανοίξουν επιτέλους οι περιβόητες λίστες  να δούμε ποιοί πραγματικά από κεί μέσα είναι ένοχοι και πρέπει να επιστρέψουν τα κλεμμένα.Τέλος,αν θέλουμε να μιλάμε για ένα  κράτος δικαίου και της περίφημης αξιοκρατίας ας πληρώσει ο καθένας σύμφωνα με αυτά που του αναλογούν από τον πλούτο και τα πραγματικά εισοδήματα που έχει και μετά κουβεντιάζουμε για όποια κάρτα θέλει! Ή μήπως μπορεί το <Χ> κράτος να εγγυηθεί πως με την εφαρμογή ενός τέτοιου πανίσχυρου μέτρου, μιας τέτοιας <κάρτας> θα εκλείψουν τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρα-οικονομίας ανά τον κόσμο που είναι τα ναρκωτικά, τα όπλα, και η πορνεία?
Το αιώνιο ερώτημα ήταν : Ποιός θα ελέγξει τους φρουρούς μας.
Και ποιός θα είναι σε θέση να ελέγξει τους άμεσα διαπλεκόμενους και εμπλεκόμενους με το κράτος εκτός από το ίδιο το κράτος?.Τι θα γίνει όταν η τοπική (ντόπια-εσωτερική) διαπλοκή θα πρέπει να εναρμονιστεί με τη διεθνή διαπλοκή  έχοντας στα χέρια της μέσα από μια <κάρτα> τον απόλυτο έλεγχο?


Λένε πως το φθινόπωρο που πέφτουν τα φύλλα δεν πρέπει να δίνεις σημασία στα όνειρα...
Από το web radio... με ξύπνησε το <A free Man in Paris  but not in Texas>
Και συνειρμηκά το (I'm not a number I'm a free man... που ακούγεται ) με πήγε στο ακόλουθο...



Mr Soul Radio.
                                           

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου