Κυριακή, Αυγούστου 26, 2018

Negro Summer club(1990)Το πρόγραμμα πριν από το πρόγραμμα!

Eπειδή η μουσική,μεταξύ άλλων,είναι και αναμνήσεις στο σημερινό flashback θα κάνουμε μια στάση σ'ενα από τα μεγαλύτερα (και πολύ προχώ για την εποχή του) επαρχιακά club της χώρας!
Το <Negro Summer Club>Kαλοκαίρι του 1990.Η πρώτη χρονιά λειτουργίας του Club χωρητικότητας τουλάχιστον 2000 ατόμων είναι γεγονός.Με πίστα στο κέντρο(άλλωστε εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στη εποχή της μετάβασης από τις Disco στo Club-Dance Floor)καθώς η τεράστια έκτασή του προσφέρεται και για κάτι τέτοιο.
Θα ακούσουμε μία ώρα από τις πρώτες ώρες του προγράμματος που παίζαμε και ακούγαμε ,τότε ,στο <Negro Summer club>.Μία ώρα με κομμάτια από το πρόγραμμα... πριν από το πρόγραμμα!

Βρήκαμε μια από τις κασσέτες με αργόμπητα σ' ένα από τα <προγράμματα υποδοχής>,όπως συνηθίζαμε να τα λέμε,το ξανακούσαμε και το απολαύσαμε και πάλι!
Θυμηθείτε μόνο πως αναφερόμαστε ακόμη στην καθαρά <αναλογική εποχή> του εικοστού αιώνα.Δεν υπάρχουν(εδώ τουλάχιστον)κινητά τηλέφωνα παρά μόνο σταθερά-αναλογικά και τηλεφωνικοί θάλαμοι.Ο κόσμος ενημερώνεται και διαβάζει <μπαγιατικά νέα> από τις εφημερίδες και τα περιοδικά(χωρίς να το ξέρει...)καθώς τη στιγμή που το κάνει κάτι άλλο έχει συμβεί που θα το μάθει τις επόμενες ημέρες κ.ο.κ,Η αλληλογραφία φτάνει μετά από μέρες στους ενδιαφερόμενους.Δεν υπάρχουν email,selfies(για τις οποίες γίνονται σχεδόν τα πάντα σήμερα...)και social media.
Μιλάμε για έναν άλλο(όσον αφορά την τεχνολογία)κόσμο.Ο οποίος έχει μια ,τουλάχιστον, πιο ξεκάθαρη <κοινωνική ταυτότητα>.Έτσι και οι d.j's.Μετριούνται στα δάχτυλα!Είναι το α και το ω μαζί με τα καθαρά ποτά  και την <πόρτα> στο χώρο.Δεν υπάρχει ytube και λίστες με <μασημένο φαγητό> για να τις βάλεις να παίξουν και να ξελασπώσεις...Και εδώ η Γνώση(σε συνδιασμό με το ταλέντο) είναι Δύναμη.Τα πραγματικά εργαλεία του ανθρώπου που έβαζε μουσική ήταν οι δίσκοι του.Οι δίσκοι βινυλίου.Στην προκειμένη τα Maxi singles!Το <διάβασμα> και η όλη διεργασία μέχρι να τα παρουσιάσεις στο κοινό(homework).Kαι δεν υπήρχε το σαζάμ για να σου πεί τι ήταν αυτό που άκουσες...Αν ήσουν τυχερός θα πλήρωνες μερικά χιλιάρικα για να αποκτήσεις μια κασσέτα!
Είναι ο ήχος και ορισμένα από τα κομμάτια που έπαιζαν καθώς το πλήθος συνέρρεε για να γεμίσει το club μέσα στην επόμενη ώρα.Καλοκαίρι.Αύγουστος.Σαββατόβραδο.
Τα δάχτυλα έχουν γίνει <ένα> με τα Mk2 και τα βινύλια.Οι άκρες των δαχτύλων σχεδόν ερωτοτροπούν με τα ποτενσιόμετρα του Numark που με λίγα εκατοστά πιο πάνω ... κάνουν τις καρδιές δυο χιλιάδων ατόμων να κτυπούν στο ρυθμό του μπάσου!Fascinating Rhythm!!!
Απίθανο,ρυθμικό Cool Tempo στην ανατολή των 90'ς που εξακολουθεί να αρέσει και να εμπνέει.
Υ.Γ: Έι, μην τα αντιγράψετε όλα...Αφήστε και κάτι για μετά...Ξέρετε εσείς..!

Κείμενο,φώτο,μουσικές επιλογές και οπτικοακουστικό υλικό από το προσωπικό μας αρχείο:
Γιάννης Βασιλείου.


Το σετ ξεκινά στις δώδεκα το μεσημέρι στο Mr Soul Radio




Η Μουσική σήμερα:



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου