Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2018

Soul Factory vol.30 Psychedelic Soul


<Δεν ήξερα πως υπάρχει τέτοια Μουσική! Έχω πάθει πλάκα!>μου είπε πρόσφατα ένας φίλος που παρακολουθεί τη σειρά <Soul Factory>
Ειδικά αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται και προσεγγίζει άτομα που διαθέτουν την απαραίτητη<εσωτερική μουσική υποδομή>για να ακούσουν και να ικανοποιηθούν με τέτοιους ήχους.

Ξέρετε,η Μουσική-όσο κι αν ακούγεται σαν κάτι το απλό και δεδομένο- είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά!Είτε μιλάμε για συνειδητούς ή ασυνείδητους ακροατές και εκτός του ότι τα <είδη> της μουσικής έχουν και αυτά τις <ώρες τους >,Ε Υ Τ Υ  Χ Ω Σ που δεν είναι δυνατόν να αρέσουν σε όλους τα ίδια <πράγματα>.Πρώτα απ' όλα είναι ζήτημα<αισθητικής>.
Δεν γίνεται να ακούσεις κάτι(είτε <ελληνικό> είτε <διεθνές>) που,με τον άκομψο-βλαχομπαρόκ τρόπο και τις (γαβ! γαβ!)φωνές που είναι φτιαγμένο,σε ρίχνει,σε κάνει να μιζεριάζεις,ή ακόμα και να νευριάζεις.Σκέψου μόνο πως πάρα πολλούς άλλους αυτό που εσένα σε χαλάει εκείνους τους ανεβάζει!Και μόνο τυχαίο δεν είναι πως κατά ενενήντα εννέα τοις εκατό ,η <μουσική> που σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα όταν την ακούς, θα αρέσει(και έτσι πάει δηλαδή) σε κάποιους άλλους με τους οποίους όμως,στην τελική, δεν θα μπορούσες να επικοινωνήσεις μαζί τους.Ούτε θα τους επέλεγες ποτέ(για ουσιαστικές συναναστροφές) αν περνούσε από το χέρι σου..και τούμπαλιν!Κάπως έτσι διαχωρίζονται οι μάζες(και μέσα από τις μουσικές προτιμήσεις) είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι.
Anyway...

Δείγματα από δουλειές όπου είχε βάλει το χεράκι του ο Norman Whitfield(ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς της σόουλ και του κάπως πιο ιδιαίτερου ήχου της Motown)περιλαμβάνει,μεταξύ άλλων, το σετ Νο.30 της αγαπημένης σειράς <Soul Factory>.

Ψυχεδελική σόουλ που μας μεταφέρει σε άλλα απίθανα μουσικά μονοπάτια.Κομμάτια που μπορεί να έχουν μουντά χρώματα στο ημίφως,να φτιάχνουν τη μουσική υπόκρουση ενός βροχερού απογεύματος,ή να αγγίζουν βαθιές <εσωτερικές χορδές> της ψυχής.Το σίγουρο είναι πως αυτός ο ήχος σε κάνει να ονειρεύεσαι με ανοικτά τα μάτια!Τα δε funky κομμάτια,προς το τελευταίο εικοσάλεπτο αυτού του σετ μας μεταφέρουν στις υπόγειες underground discotheque των 70'ς ή ακόμη και στα... συνοικιακά juke box που ήταν διάσπαρτα σε αρκετούς χώρους ψυχαγωγίας.

Αυθεντική ηχογράφηση με δίκους βινυλίου από εκείνη την εποχή!Μια εποχή όπου η λέξη παγκοσμιοποίηση φαντάζει σαν ένα παραμύθι με δράκους και θηρία.Στα περισσότερα κράτη υπάρχει το εθνικό νόμισμα και ο κόσμος ταξιδεύει εφόσον πρώτα έχει προνοήσει για το ανάλογο συνάλλαγμα.Στην περιοχή μας οι ξένοι,οι αλλόφυλοι(ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και επιφάνεια,το χρώμα,το θρήσκευμά τους κ.λ.π.)μετριούνται στα δάχτυλα,όπως λέμε και χαίρεσαι να τους βλέπεις και να μαθαίνεις και μόνο από απλή περιέργεια ,αν χρειαζόταν, για αυτούς.Για τις χώρες τους,τις συνήθειές τους,την μουσική τους,αν παρουσιάζε ενδιαφέρον κ.α.Όπως ακριβώς εάν πήγαινες εσύ ένα ταξίδι,ή για δουλειά σε ένα άλλο κράτος.Δεν υπάρχει αυτό το ανεξέλεγκτο <μπέρδεμα> των λαών και των φυλών μέσα από προσχεδιασμένες κινήσεις των πληθυσμών.Δεκαετία του 1970,άντε και λίγο από την αρχή των 80'ς.Και στη μουσική τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα.Τα ροκ στέκια είναι Rock στέκια.Η discotheque είναι discotheque.Kαι τα μπουζούκια είναι μπουζούκια! Ασπρόμαυρες τηλεοράσεις,τ σ ι γ ά ρ α (η κακή συνήθεια που έγινε η μόδα που σημάδεψε όλο τον προηγούμενο αιώνα...ακόμα και στις σκοτεινές αίθουσες των κινηματογράφων πριν από τη έναρξη της ταινίας υπήρχαν διαφημίσεις τσιγάρων!),περιοδικά και γράμματα αλληλογραφίας,
Στενά παντελόνια και πουκάμισα,γιλέκα και καζάκες,μίνι φούστες,φόρμες,ψηλά και χοντρά τακούνια,δαχτυλίδια, μαλλιά με μπριγιόλ και μαλλιά αφάνα.Ζιβάγκο και καπαρτίνες για περισσότερο τζαζ-εκλεπτυσμένες εμφανίσεις.

Ορίστε και οι στίχοι ενός αριστουργήματος που υπάρχει μέσα στον δίσκο(σταθμό!)του Quincy J. με τίτλο <Body Heat>.Tο κομμάτι λέγεται <Everything must change> και είναι ένα από αυτά που ακούγονται στο πολύ ιδιαίτερο σετ που ξεκινά στις δώδεκα το μεσημέρι στο Mr Soul Radio.

<Everything must change
Nothing stays the same
Everyone must change
No one stays the same

The young become the old
And mysteries do unfold
Cause that's the way of time
Nothing and no one goes unchanged

There are not many things in life
You can be sure of
Except rain comes from the clouds
Sun lights up the sky
And hummingbirds do fly

Winter turns to spring
A wounded heart will heal
But never much too soon
Yes everything must change

The young become the old
And mysteries do unfold
Cause that's the way of time
Nothing and no one goes unchanged

There are not many things in life
You can be sure of
Except rain comes from the clouds
Sun lights up the sky
And butterflies do fly

Rain comes from the clouds
Sun lights up the sky
And music
And music
Makes me cry>

Κείμενο,φώτο & Μουσικές επιλογές:

Γιάννης Βασιλείου.

Η Μουσική σήμερα:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου