Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 19, 2018

Τι ακούγαμε στις Σχολικές Εκδρομές στα 80'ς.Old School Music!

<Φτιάξε καφέ και έλα κάτσε να σου πω>
Στο σημερινό flashback θα θυμηθούμε μέσα από μια κασσέτα τι ακούγαμε όσοι πηγαίναμε στο σχολείο εκεί ,περίπου,στα μέσα της δεκαετίας του '80.Μια ώρα μουσικής με ορισμένα από τα τραγούδια που ακούγαμε κατά την διάρκεια των σχολικών εκδρομών.Όσοι πήγαιναν στο λύκειο κατά την δεκαετία του '80 αποκλείεται να μην θυμούνται τις 5ήμερες σχολικές εκδρομές προς τα τέλη της χρονιάς.Η μουσική ακουγόταν από κασσέτες σε φορητά κασσετόφωνα και walkman.
Τα καλά παιδιά στις μπροστινές θέσεις με τους καθηγητές.Τα άλλα πίσω.Γαλαρία,σαματάς και φασαρία.
<Πάρε και κανα πακέτο τσιγάρα αδελφάκι μου,μας έχεις ταράξει στην τράκα>...
Η μουσική για τους νέους ,κυρίως, της εποχής,ακουγόταν στα Rock στέκια-Pub,discotheque και(επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης... )στα μπουζούκια που είχαν ήδη αρχίσει να μετασχηματίζονται-και αυτά-σε σκυλάδικα!Ξεκάθαρα πράγματα και μουσικοί προσανατολισμοί που απορρέουν πιά από τα νέα ήθη και το κοινωνικό status των 80΄ς!!!
 Όσο για τις συναυλίες αποτελούσαν το γεγονός της χρονιάς(!),ήταν μετρημένες στα δάχτυλα,σπάνια έπαιρναν αναβολή και για πολλούς και διάφορους λόγους έμεναν αξέχαστες.
Ραδιοφωνικά,πέρα από τους πειραματισμούς και τις <κόντρες> των ράδιο-πειρατών γύρω από τις συχνότητες(πράγματα τα οποία με άφηναν παγερά αδιάφορο...)ραδιόφωνα δεν υπήρχαν.Η πρώτη,υπέροχη εποχή της <ελέυθερης ραδιοφωνίας> (που μετατράπηκε σε <ραδιοφωνική ασυδοσία>...)θα ξεκινούσε τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Μόνο το κρατικό ραδιόφωνο υπήρχε επίσημα.Η μουσική ενημέρωση για εμάς (από τα τέλη της δεκαετίας του '70 αρχές του '80) εκτός από τα διάφορα δισκάδικα,και τα μουσικά περιοδικά της εποχής(όπως ήταν το <Ποπ & Ροκ> και ο <Ήχος> ),ήταν το  <Rock Club> κάθε απόγευμα τέσσερις με πέντε στο πρώτο πρόγραμμα με τον Γιάννη Πετρίδη.Λίγο μετά Οι <Απόηχοι> με τον Αργύρη Ζήλο για άλλα εναλλακτικά επίπεδα και περιοχές της μουσικής(με απίστευτα πράγματα όπως :Legendary Pink dots,Pink Industry,Deep Freeze Mice,Mecano και δεκάδες άλλα συγκροτήματα που ποτέ δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά,είχαν όμως φανατικό κοινό καθώς ξεκλείδωναν <μουσικές πόρτες> που ούτε ξέραμε πως υπήρχαν.... Επίσης,που και που αν ήμασταν τυχεροί, καμιά κασσέτα από τον <Αμερικάνο> που έβγαινε από την στρατιωτική βάση της Γλυφάδας!

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στις σχολικές εκδρομές εκείνης της εποχής και... ας μπούμε στο πούλμαν.
< Άκου αυτό το κομμάτι...>




Το πρόγραμμα μιάς ώρας θα ακουστεί από το Mr Soul Radio στις πέντε το απόγευμα.

Kείμενο ,φώτο και Μουσικές επιλογές από το προσωπικό μας αρχείο:

Γιάννης Βασιλείου.


Η Μουσική σήμερα:




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου