Τρίτη, Απριλίου 20, 2021

Μουσική στα σπίτια.Δεκαετία του '80

 


Την δεκαετία του '80 τα σπίτια ήταν ανοικτά για τις παρέες που ήθελαν να ακούσουν μουσική.
Ιδιαίτερα τις γιορτές (Χριστούγεννα,Πάσχα)τα παιδιά που είχαν αγοράσει δίσκους έδιναν ραντεβού σε κάποιο από τα σπίτια για να πιούνε κάτι... και να ακούσουνε τους δίσκους που είχαν αγοράσει.
Το ωραίο της υπόθεσης ήταν ο αυθορμητισμός στις παρέες εκείνη την εποχή.
Μπορεί δηλαδή,να είχαμε ξεκινήσει πίνοντας κανά ουζάκι στου <Τάσου>το παλιό καφενείο που ήταν στα στενά(πιο πάνω από τα φερετράδικα)δίπλα στην επιβλητική σειρήνα της πόλης.Ένα κτίσμα του 18ου αιώνα που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί σαν δημοτικό ρολόι  και σεισμολογικός σταθμός ενώ την τελική ονομασία(Σειρήνα)πήρε στη διάρκεια του Β'παγκοσμίου πολέμου όταν,εκεί ψηλά,τοποθέτησαν μια σειρήνα για την αεράμυνα της πόλης.
Τα σπίτια την περίοδο των εορτών μοσχοβολούσαν από τα κουλουράκια,τα γλυκά και τσουρέκια που έφτιαχναν οι νοικοκυρές.Οι περισσότεροι ασπαζόμασταν τη νηστεία τότε και  προσπαθούσαμε να είμαστε εγκρατείς...
Σε μια τέτοια εποχή,αναλογική,χωρίς κινητά τηλέφωνα και ίντερνετ θα μεταφερθούμε σήμερα.
Σε μια πασχαλινή περίοδο,ορισμένες δεκαετίες πίσω,για να θυμηθούμε μερικά από τα τραγούδια(Εναλλακτικής Μουσικής)που ακούγαμε τότε.
Και γουστάραμε αφάνταστα!
Ακόμα και τα παιδιά που δεν είχαν δίσκους ή πικ απ είχαν πάντα μια θέση ανάμεσά μας καθώς εκείνες τις εποχές η έννοια της παρέας είχε ιδιάζουσα σημασία.

Στην επάνω φώτο κρατώ δύο δισκάρες εκείνης της εποχής.Το <Closer> των Joy Divison και το <Desire> των Tuxedomoon.Είναι τα δύο από τα δισκάκια που είχα φέρει για να ακούσουμε εκείνο το απόγευμα στο σπίτι του Στέλιου.
Η ενημέρωσή μας στη μουσική εκείνα τα χρόνια γινόταν κυρίως από το <Rock Club>του Γιάννη Πετρίδη στο Πρώτο πρόγραμμα κάθε απόγευμα στις τέσσερις.Βεβαίως υπήρχαν και άλλες εκπομπές, στο κρατικό(τότε)ραδιόφωνο,πολύ πιο εξειδικευμένες σε τέτοιους ήχους όπως οι <Απόηχοι> του Αργ.Ζήλου που άνοιγαν πολλά άλλα,άγνωστα παράθυρα στην μουσική.
Αλλά από τον Γιάννη Πετρίδη(εμείς τουλάχιστον)πρωτοακούσαμε τα πάντα!
Και φυσικά αξιόλογες μουσικές προτάσεις είχαν τα περιοδικά <Ποπ και Ροκ> και <Ήχος>.

Λοιπόν,
ας ξεκινήσουμε αυτό το πολύ ιδιαίτερο πρόγραμμα με μόλις (12)δώδεκα κομμάτια 
τα οποία σήμερα δεν θα μπορούσαν να ακουστούν παρά μόνο,ίσως,σε ένα Reunion Party με θέμα την ανεξάρτητη ροκ σκηνή εκείνης της εποχής.

1.Joy Division-Isolation



2.Tuxedomoon -Jinx




3.Sound-I can't Escape my self




4.The Screaming Blue Messiahs-I want Up



5.Gang Of Four -We Live As We Dream,Alone*******



6.Deep Freeze Mice -Brain Dead Baby...



7.Cure-Boys Don't Cry



8.The Stooges(Iggy Pop) - No Fun



10.Lime Spiders -Slave Girl






11.Bauhaus-Bela Lugosi's dead 





12.Pere Ubu-Final Solution




συνεχίζεται...


Κείμενο,φώτο & Μουσικές επιλογές:



Γιάννης Βασιλείου.









Η Μουσική σήμερα:



















0 comments:

Δημοσίευση σχολίου