Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2013

Μετεωρίτης & αστεροειδής μαζί: Το πιο σπάνιο φαινόμενο όλων των εποχών!


Γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης συγκυρίας...

Ένας αστεροειδής με μέγεθος ίσο με μισό γήπεδο ποδοσφαίρου πέρασε πιο κοντά από τον πλανήτη Γη, απ' ό,τι έχει περάσει οποιοδήποτε έως τώρα γνωστού μεγέθους αντικείμενο, σχεδόν τη χρονική στιγμή που ένας μετεωρίτης έπεφτε στην κεντρική Ρωσία, προκαλώντας σοκ και ωστικά κύματα, που έσπασαν παράθυρα και τραυμάτισαν 1.200 πολίτες.

Ο αστεροειδής με την ονομασία 2012 DA14, ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι, και πέρασε περίπου 17.200 μίλια (27.700 χιλιόμετρα) από τη Γη στις 2:25 μ.μ. EST (19.25 GMT, 21:25 ώρα Ελλάδος), σε σημείο που ήταν πιο κοντά απ' ότι τα δίκτυα των δορυφόρων που σχετίζονται με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αλλά και την πρόγνωση του καιρού. 

«Είχαμε δύο ασυνήθιστα γεγονότα με αντικείμενα που πλησίασαν τη Γη την ίδια ημέρα» ανέφερε ο επιστήμονας της NASA, Πολ Χόντας. Οι επιστήμονες λένε ότι τα δύο γεγονότα, και τα δύο σπάνια, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους «Είναι απλά μια σύμπτωση» δήλωσε ο Χόντας. 

Στη NASA ανατέθηκε από το Κογκρέσο να βρει και να παρακολουθεί όλα τα αντικείμενα που είναι κοντά στη Γη και έχουν διάμετρο 0,62 μίλια (1 χλμ) ή μεγαλύτερα. 

Περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένα αντικείμενο διαμέτρου 6 μιλίων (10 χλμ) έπεσε στην περιοχή που βρίσκεται η χερσόνησος Γιουκατάν στο Μεξικό, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, όπως και των περισσότερων φυτών και ζώων στη Γη. 

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόνο περίπου το 10% των μικρότερων αντικειμένων, όπως ο DA14 έχουν ανακαλυφθεί. «Τα αντικείμενα αυτά είναι μικροσκοπικά και είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε» δήλωσε ο Πολ Δημοτάκης, ένας καθηγητής της αεροναυτικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής του California Institute of Technology στη Πασαντένα. 

Ο αστεροειδής DA14, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε πέρυσι, εντελώς τυχαία, από μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων. 

πηγή: protothema.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου