Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2014

Πιό Γερμανός πεθαίνεις


Έτσι σε κερδίζουν αυτοί που σε δανείζουν.

Όσοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το ποδόσφαιρο από την πολιτική να ξέρουν πως αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχουν....

Αυτή η εθνική ομάδα της Γερμανίας - η πρώτη ευρωπαική ομάδα που κατέκτησε παγκόσμιο κύπελλο σε άλλη ήπειρο - δίδαξε ποδόσφαιρο , ήθος, ευγένεια και ήρθε να ξορκίσει όλους τους χαρακτηρισμούς που φαίνεται να συνοδεύουν το έθνος της Γερμανίας κυρίως από τους επικριτές του ευρωπαικού νότου που ακόμα ζουν... στην εποχή των ναζί.

Πριν τον τελικό έβλεπα διάφορα δημοσιεύματα.Πως η φτωχή και χρεοκοπημένη Αργεντινή έπαιζε με τους τοκογλύφους Γερμανούς και θα ήθελαν πολύ να τους κατατροπώσουν στο γήπεδο.Μόνο που αυτό προς απογοήτευσή τους δεν έγινε.Και για εκείνους που θέλουν ντε και καλά να πολιτικοποιήσουν το ποδόσφαιρο ας θυμηθούμε λίγα πράγματα.

Πως φτάσαμε στην κρίση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή το 2009 ?

Δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος κανείς για να καταλάβει πως φτάσαμε στην Ελληνική χρεοκοπία.Από τη σπατάλη μιας ολόκληρης κοινωνίας και των πολιτικών που η ίδια η κοινωνία ψήφιζε όλα αυτά τα χρόνια ζώντας μέσα σε μια πλαστή ευημερία χτισμένη με δανεικά.Κανένας λαός δεν κοροιδεύεται αν δεν θέλει να κοροιδευτεί.Σε μια κοινωνία που ο ένας θέλει να κοροιδεύει και να κλέβει τον άλλον και οι πολιτικοί τους κλέβουν και τους κοροιδεύουν όλοι μαζί. Δεν μπορείς να ζητάς ευθύνες μόνο από τη μία πλευρά ή να ψάχνεις ευθύνες και θεωρίες συνωμοσίας σε εξωτερικούς παράγοντες και κέντρα εξουσίας. Από τα τέλη του 2009 και αρχές 2010, και εξαιτίας συνδιασμού διεθνών (οικονομική κρίση) και τοπικών (ανεξέλεγκτες δαπάνες κατά την περίοδο μέχρι τις εκλογές του 2009) παραγόντων η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού και το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαική ένωση.

Βέβαια το κάθε κράτος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και παθογένειες οι οποίες έχουν διαφορετικές επιδράσεις και αποτελέσματα όταν εισέρχεται σε <κατάσταση δανεισμού>.

Όπως γίνεται όταν κάποιο άτομο δανείζεται χρήματα.

Αναρωτηθείτε : γιατί κάποιος δανείζεται χρήματα? Σκεφτείτε τους λόγους που οδηγούν κάποιον στο δανεισμό. Ποιες <ανάγκες > θέλει να καλύψει με τα χρήματα του δανείου που παίρνει.Και το κυριότερο πως , πότε και με ποιό τρόπο θα μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το δάνειο? Υπάρχουν πληθώρες περιπτώσεων για τις οποίες μπορεί να δανειστεί χρήματα κάποιος.Άλλος για ζήτημα ζωής και θανάτου.Και άλλος για να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του, για να πάει διακοπές ή για να κάνει γιορτή και πάρτι.Ξεχάσατε τα διακοποδάνεια και τα εορτοδάνεια ?... 


Αναμνήσεις μιας ζωής.

Ή μήπως ξεχάσατε την εποχή που όλοι είχαν γίνει... χρηματιστές (με την όποια ευθύνη είχε ,κατ αναλογία, η προτροπή του πρωθυπουργού της χώρας και του τότε υπουργού οικονομικών με την ανακοίνωση της εκτίμησης πως το χρηματιστήριο θα έφθανε τις 7.000 μονάδες?...) έχοντας μετατρέψει τη Σοφοκλέους σε μπαρπουτιέρα(!) ...και περίμεναν να πλουτίσουν μέσα σε μια νύχτα.

Μα ακόμα και έτσι αν ήταν κάποιος θα έχανε τα λεφτά του για να τα κερδίσεις εσύ! 
Τελικά 5 -6 οικογένειες μάζεψαν όλο το χρυσάφι του κόσμου.Και δεν μπόρεσε και κανείς να τους πει τίποτα.

Αλήθεια ποιοι ήταν εκείνοι που τα χρήματα ( τις επιδοτήσεις και τα κονδύλια) της Ευρωπαικής Ένωσης αντί να τα ρίξουν στην παραγωγή και ανάπτυξη της χώρας ως όφειλαν - γι'αυτό το λόγο άλλωστε τα είχαν πάρει-δανειστεί- τα έκαναν <παροχές> στο πλαίσιο μιας πελατειακής πολιτικής σχέσης ? Και πως η <περήφανη αγροτιά> έθαβε τα πορτοκάλια στις χωματερές  (και πολλά άλλα προιόντα που απλόχερα μας δίνει η Ελληνική γη...) για να κάνει εισαγωγή και να φέρει παγοκολώνες χυμού πορτοκαλιού(!) από την Αργεντινή? Την ίδια στιγμή τα σκυλάδικα βαφτίζονταν σε πολιτιστικά κέντρα(!) και τα λεφτά της ευρωπαικής ένωσης για ανάπτυξη γίνονταν τζιπάρες , παράνομα κτίσματα σε ανεκτίμητα καμένες δασικές εκτάσεις. Και κάρτες.Κάρτες για αχαλίνωτη κατανάλωση.Φόρους να μην θέλει να πληρώσει κανείς! ( Από τα κορυφαία λαμόγια της λίστας Λα γκαρτ μέχρι τον τελευταίο περιπτερά!) Πως θα λειτουργήσει ένα κράτος με άδεια ταμεία? Είναι πολλοί οι <Τζοχατζόπουλοι> που είναι ακόμα έξω.Και το ζητούμενο δεν είναι να μπουν μέσα.Αυτό είναι το τελευταίο!Το πρώτο είναι να επιστρέψουν μετά από λογιστικούς και εισαγγελικούς ελέγχους - και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων -αυτά που ενδεχομένως παράνομα κατέχουν.

Γενικώς η ουσία του περιβόητου πόθεν έσχες πρέπει να ισχύει στις περιπτώσεις εκείνων που έχουν πάνω από 10.000.000 ευρώ.(σε ακίνητα ή μετρητά...)Αυτοί πρέπει να ελεγχθούν πρωτίστως.

Ωραίο μου Δημόσιο.

Το όνειρο κάθε Νεοέλληνα!Αυτό ήταν. Να μπει και να κάθεται!Αυτός και τα παιδιά του.Πάρτε για παράδειγμα τη δημόσια τηλεόραση και ραδιόφωνο. Με πούλμαν κατέβαιναν στην ΕΡΤ ιδιαίτερα από το '81και μετά για να προσληφθούν.Σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καμιά αξιοκρατική διαδικασία και οι περισσότεροι χωρίς να το αξίζουν πήραν πακτωλούς χρημάτων δεκαετίες τώρα.Σαράντα χρόνια μίζες - καθοδηγούμενες συμβάσεις και ρουσφέτια.Ας μπει ένας οικονομικός εισαγγελέας να ψάξει το λογιστήριο της ΕΡΤ. Να δούμε πως έφτασε στην πτώχευση.Και σήμερα ακόμη πληρώνει ο κόσμος αποζημειώσεις για απολυμένα τεμπελόσκυλα.Γιατί οι περισσότεροι από αυτούς όπως συμβαίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι τεμπέληδες.Με αποτέλεσμα ακόμη και εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που πραγματικά δουλεύουν να δουλεύουν και για τους τεμπέληδες!Τα ίδια έκαναν και στους δήμους.Γι αυτό είναι καταχρεωμένοι. Το τέρας του κακώς εννοούμενου συνδικαλισμού έγινε πελώριο όλες αυτές τις δεκαετίες.Με τα πλέον ευδιάκριτα χαρακτηριστικά της προσωποποίησης της χειρότερης μορφής Φασίστα που δεν διστάζει να σου κατεβάζει ,με το έτσι θέλω, τον γενικό διακόπτη ηλεκτρικής ενέργειας αδιαφορώντας αν η ζωή σου εξαρτάται από αυτό.Και ξέρεις γιατί ? Για να μη τυχόν μάθεις πως την ίδια υπηρεσία αύριο θα μπορείς να την αγοράσεις και από αλλού. Και μάλιστα χωρίς να σε κλέβουν και να σε εκβιάζουν. Έτσι αυτός και οι όμοιοί του θα χάσουν τα προνόμια στην τεμπελιά επί πληρωμή! Σου φταίει η Μέρκελ μετά και το Δ.Ν.Τ ? Είναι πολύ βολικό να φταίει η Μέρκελ , το Ευρώ και το ΔΝΤ και όχι εσύ που τόσα χρόνια ψηφίζεις αυτούς που σήμερα βρίζεις.Διότι σου έκοψαν προνόμια και λεφτά που ποτέ δεν έπρεπε να έχεις πάρει.Μάθε πως το κράτος δανειζόταν κάθε χρόνο χρήματα από την Ευρώπη για να παίρνεις εσύ τις παχουλές συντάξεις που έπαιρνες!Και οι εισφορές σου για τις οποίες δικαίως φωνάζεις <φαγώθηκαν> από τις διοικήσεις των Ταμείων.Εκεί να κάνεις τα παράπονά σου! Αλλά τι παράπονα να τους κάνεις αφού οι ίδιοι διόρισαν εσένα και τα παιδιά σου στο δημόσιο! Σκάσε και κολύμπα τότε στο φαύλο κύκλο που και εσύ δημιούργησες.Και μάθε πως τα δανεικά δεν σβήνονται με δανεικά.Μάθε πως όσα πήρες ή έφαγες χωρίς να δικαιούσαι όποιος κι αν είσαι θα τα φέρεις πίσω.Αργά ή γρήγορα.Έτσι κι αλλιώς. Στη Γερμανία αν ξεφύγει το έλλειμμα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο Μάαστριχ η καγκελάριος θα πάει φυλακή.Εδώ το πολύ-πολύ να φάμε μερικά ακόμη σουβλάκια στη Ραφήνα.Και δε βαριέσαι... πέρα βρέχει.Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζω πως οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν οτιδήποτε προστάζει η κάθε <Μέρκελ>.Αλλά να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική.Γιατί χωρίς αυτήν δεν θα υπάρξει ποτέ αληθινή ευημερία.Πάντα θα φταίει κάποιος άλλος.

Να ξαναγυρίσουμε στο ποδόσφαιρο.

Ο Γερμανός σου έδωσε λόγο ύπαρξης στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.Μέχρι την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από τον Ότο Ρεχάγκελ ,απλά, δεν υπήρχες! Ήρθε ένας Γερμανός και σου ξαναθύμισε τι σημαίνει Πειθαρχεία και Ενότητα.

 Λέξεις που

ο < Ωχ αδελφισμός > που επί δεκαετίες σου μάθαιναν οι κυβερνώντες και τα... προοδευτικά εκπαιδευτικά συστήματα που εφάρμοζαν - στις είχαν καταστήσει άγνωστες.Ο Γερμανός λοιπόν, εξάλειψε τα κόκκινα-πράσινα, κίτρινα πηγαδάκια και τις κλίκες από την εθνική.Και δούλεψε.Και δούλεψαν όλοι μαζί του.Και έτσι έγινε το θαύμα του 2004.Και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξαναγίνει.Τουλάχιστον όχι σύντομα.Πρώτον γιατί δεν υπάρχει ο Εμπνευστής για ένα τέτοιο θαύμα.Και δεύτερον διότι η εθνική έδειξε και στο πρόσφατο μουντιάλ της Βραζιλίας (ασχέτως αν ακόμη δεν έχουν έρθει εκτενώς στην επιφάνεια όσα έγιναν εκεί...) πως διατηρεί ακόμη στο αίμα της ίχνη από τις παθογένειες και τα κουσούρια της προ Ρεχάγκελ εποχής...

Άκου λοιπόν πως έχουν τα πράγματα.

Όσο θα σκοτώνεις αδέσποτα (λες και δεν είναι δικό σου δημιούργημα...), όσο θα  καις τα δάση σου και θα θορυβείς σε ώρες κοινής ησυχίας χωρίς να τιμωρείσαι,όσο θα φοροδιαφεύγεις και θα θέλεις μόνο δικαιώματα να έχεις, όσο θα αφήνεις τα σκουπίδια από τις μπύρες, τα σουβλάκια , τις κρέπες και τις πίτσες που έφαγες στην υπέροχη παραλία που ήσουν χθες βράδυ, όσο θα σβήνεις και θα θάβεις τα αποτσιγαρά σου στην άμμο της παραλίας που δωρεάν απολαμβάνεις ακόμα ...να ξέρεις πως σε λίγα χρόνια δεν θα έχεις πρόσβαση σε αυτά.Δεν θα σου αξίζουν , ούτε θα σου ανήκει κάτι τέτοιο, γιατί όταν το είχες δεν το σεβάστηκες.Θα έρθει κάποιος <Ρεχάγκελ> που θα τα εκτιμήσει καλύτερα όλα αυτά. Και θα κάνει τους νόμους που υπάρχουν στην Ελλάδα να ισχύουν και να εφαρμόζονται κιόλας.Ή αλλάζεις ή χάνεις τα πάντα.

Τόσο απλά.
Γιάννης Βασιλείου.

από την ανεξάρτητη Rock  κατηγορία του web Radio ακούγεται το 
<Bad Education> των BLUE ORCHIDS

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου