Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2015

Like & Lies

Φαίνεται ξεκάθαρα πια πως η αρχή της τρίτης χιλιετίας χαρακτηρίζεται ως διαδικτυακή εποχή.Η εξάπλωση των δικτύων υπολογιστών πραγματοποιείται με τέτοιο ρυθμό που είναι ένα και το αυτό με το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου.Η εξάπλωση του Internet είναι το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο.Ο λόγος : η γρήγορη μετάδοση πληροφοριών.

Σε μια κουβέντα μ'ένα φίλο για τα <Like> και τους <φίλους> στο f.b. βάλαμε  ένα στοίχημα για το πόσο εύκολο είναι να μαζέψει κανείς πολλά <like> και ποιά είναι η σημασία τους.Κατ' επιλογή δεν έχω πολλούς φίλους στο f.b όπως,κατ'επιλογή δεν έχω και στην πραγματικότητα.Ο περισσότερος κόσμος μπερδεύει τους φίλους με τους γνωστούς.Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.Οι αληθινοί φίλοι γνωρίζουν πως οι πραγματικοί φίλοι είναι λίγοι.Έτσι είναι κι έτσι ήταν πάντα.

Με μόλις εκατό <φίλους> στο f.b λοιπόν βάζουμε ένα στοίχημα αν μπορώ να μαζέψω έστω και 50 like,εσείς που ασχολείστε με το σπορ ξέρετε πόσους <φίλους> πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει πενήντα like,πάνω από πεντακόσιους ή χίλιους <φίλους> κι ακόμα περισσότερους.Κάπως έτσι είναι περίπου οι αναλογίες.Αναλογικά λοιπόν τα <like> που παίρνουν οι περισσότεροι είναι τ ρ ί χ ε ς !

Πηγαίνω λοιπόν σε μια ομάδα που απαριθμεί πάρα πολλά μέλη (άγνωστος προς όλους!) με μοναδικό όπλο την ταπεινή μου πένα και απλά διατυπώνω την άποψη μου.Την επομένη ξανακοιτάζω την ανάρτησή μου και βλέπω πάνω από 165 like!Χωρίς να γνωρίζω ούτε έναν από τους ανθρώπους που μου έκαναν like.Δεν είναι κανείς τους <φίλος> μου στο f.b ή έξω από αυτό, χωρίς κανένας από όλους αυτούς να είναι <υποχρεωμένος> να μου κάνει like επειδή του είχα κάνει κι εγώ...και πάει λέγοντας.(Όπως αντιλαμβάνεστε το στοίχημα το κέρδισα πανηγυρικά)

Αυτό για να καταλάβετε πόσο αληθινά είναι τα <like εξ ανταλλαγής>που σας κάνουν ή κάνετε αρκετοί και χαίρεστε κιόλας!Όπως, λόγου χάρη, οι προσκλήσεις στα Parties. Παράδειγμα : Πρόσκληση σε 1000 άτομα.Δήλωσαν πως θα πάνε 500. Ίσως παρευρεθούν 400.Δεν θα πάνε 100.Αυτοί που πάνε τελικά στο πάρτυ είναι στην καλύτερη περίπτωση 250 άτομα.Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας αδιάψευστος μηχανισμός ελέγχου όπως γίνεται για παράδειγμα με τους κατόχους των Web Sites ή των Blogs όπου το report της google analytics δείχνει τι πραγματικά συμβαίνει.(Αυτός θα είναι ένας δείκτης οικονομικών συναλλαγών στο σύγχρονο διαδικτυακό marketing και ηλετρονικό εμπόριο στο άμεσο μέλλον).Αυτή θα ήταν η αξιόπιστη απόδειξη για το <πόσα απίδια πιάνει ο σάκος> του καθένα ανεξάρτητα με το τι μπορεί να δηλώνει. εκείνος...ή η <αυλή> του! (Για να μην αναφερθούμε στα <πληρωμένα like>.)

Και σίγουρα δεν είναι κακό (κάθε άλλο...) ούτε η γνωστοποίηση της είδησης,του επιτεύγματος, ενός προιόντος ή μιας συμφέρουσας προσφοράς -αυτός είναι άλλωστε και ο ορθολογικός τρόπος μιας διαφήμισης .Ακόμα και η προβολή μιας εκδήλωσης είναι απόλυτα θεμιτή.Θεμιτό και το εύλογο gosip αληθινών προσωπικοτήτων.Όπως θεμιτός και απαραίτητος είναι και ο θαυμασμός της εικόνας και της <αντικειμενικής ομορφιάς>Το θέμα περιπλέκεται με το <fake>που σου δίνει τη δυνατότητα... το f.b. να δημιουργήσεις με αφορμή το κάθε τι.Ακόμα και το προσωπικό σου προφίλ.Ή μάλλον, ειδικά με αυτό!

Το f.b δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ίδια η κοινωνία των ανθρώπων όπως ήταν -ανά τον κόσμο- και πριν την εφεύρεση του Internet και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Με μια διαφορά : Πολλαπλασιάζει και υπερεκτιμά ,<Φτιάχνει> πρόσωπα, φωτογραφίες,καλύπτει  αδυναμίες και αμηχανίες που ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αποφύγει σε πραγματικό χρόνο.

Το να πω ότι δεν μου αρέσει να <παίρνω like> όταν γράφω κάτι που θεωρώ πραγματικά σοβαρό θα ήταν ψέμμα.Το να κάνω αυτοσκοπό της καθημερινότητάς μου την παραμύθα του f.b. το θεωρώ κάτι σαν καταδίκη και πολύ άσχημη και ανούσια εξάρτηση.Για να πάρεις <like> πρέπει να κάνεις <like>.Είναι μια άτυπη συμφωνία ενός ύπουλου εξαναγκασμού.Εννοείται πως πρέπει να έχεις όσο περισσότερους <φίλους> μπορείς για την εξυπηρέτηση ενός τέτοιυ σκοπού.Άλλη παγίδα.Πόσες ώρες χρειάζονται για όλα αυτά? Αμέτρητες.Το ζητούμενο είναι αν θέλεις(?) να δημιουργήσεις την <αυλή> που λέγαμε πιο πάνω.Μια αυλή χτισμένη επάνω σε ψεύτικους ,στην πλειοψηφεία τους, αυλικούς και λυκοφιλίες.Όπως γίνεται περίπου και σε real time.

Και να λεγα πως πληρώνεσαι άμεσα ή έμμεσα για αυτό,πως προωθείς τη δουλειά σου ή την επιχειρησή σου, να πάει στα κομμάτια.Γιατί αν το κάθε <like>έφερνε στην τσέπη μου ή στην δουλειά μου αρκετά ευρώ,τότε ,ναι, μπορεί και να σκεφτόμουν να <πουλήσω like>,αν δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω.Yπάρχουν ορισμένες ζεστές παρέες-ομάδες και άνθρωποι (όπως ακριβώς είναι και στην πραγματικότητα όταν τους συναντάς) που μοιράζεσαι <πράγματα> μαζί τους και σου αρέσει να επικοινωνείς μαζί τους ή όπως κάποιοι άλλοι που θέλεις να τους γνωρίσεις γιατί νιώθεις πως έχεις <κοινά σημεία> με αυτούς και <μιλάτε την ίδια γλώσσα>.

Υπάρχουν όμως και αρκετοί εκεί έξω που θέλουν διαρκώς να παραπλανήσουν,ή να ξεγελάσουν τους άλλους.,να δημιουργήσουν μια ψευδή εντύπωση,να αυτοπροβάλλονται χωρίς να δείχνουν τίποτα,που κάνουν <πράγματα> περισσότερο για να τα δουν οι άλλοι και λιγότερο γιατί πραγματικά το θέλουν.Όπως ακριβώς θα έκαναν επίδειξη -χωρίς την ύπαρξη του f.b.- σε ένα στενό παραδοσιακό περιβάλλον προηγούμενων δεκαετιών. Το ίδιο ακριβώς κάνουν σήμερα σ'ένα ευρύτερο διαδικτυακό περιβάλλον <φίλων>.Λες και πραγματικά ενδιαφέρει <όλο τον κόσμο> που είναι και τι κάνουν αυτοί και oi παρατρεχάμενοι τους.

Από μόνο του το κάθε f.b δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό.Η μορφή και η σημασία  που του δίνουμε εμείς κάνουν ή δεν κάνουν τη διαφορά Τα αποτυπώματά μας που μπορεί να είναι, ή να μην είναι ευδιάκριτα σε αυτόν τον απέραντο κόσμο.
Δεν έχει τόση σημασία πόσα <like> σου κάνουν.Μεγαλύτερη σημασία έχει πόσα <like> κάνει σε εσένα αυτό που έχεις αναρτήσειαυτό που είδες να έχουν αναρτήσει κάπου αλλού.

Γιάννης Βασιλείου.

...από το αγαπημένο web radio ακούγεται το
   <Everybody's Free (to wear sunscreen)>  Buz Luhrmann


 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου