Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2015

No Soul Νo Life

Από τις εκκλησιαστικές χορωδίες, από τη γκόσπελ,τη σπιρίτσουαλ και τα νέγρικα μπλούζ γεννήθηκε η σόουλ (με την πιό γνώριμη μορφή της, ήχος των:Stax και Μotown) κατά την έναρξη της δεκαετίας του '60.Τα δυνατά φωνητικά, ο ρυθμός, οι τρομπέτες και τα σαξόφωνα χαρακτήρισαν ,αρχικά, αυτό το είδος αντιπροσωπευτικό για την έγχρωμη νεολαία.

Στη συνέχεια η εξέλιξη και η απήχηση της σόουλ τη βοήθησαν να γίνει σε πολλές περιπτώσεις εκφραστής και σύμβολο σε αρκετά από τα κινήματα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων.Παρόλα αυτά το κίνημα της σόουλ είχε και πολλούς λευκούς υποστηρικτές που μπορούσαν να αντιληφθούν τη δύναμη της διαφορετικότητας.Από τη σόουλ γεννήθηκε η disco, το Hip Hop και η Pop.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 η funk μουσική,ένα παρακλάδι της soul - καθώς πλέον η μουσική από τα φωνητικά έχει περάσει στους καλλιτέχνες και στον τρόπο που χρησιμοποιούν τα όργανά τους μέσα από πολυμελή σγκροτήματα με αριστουργηματικές ενορχηστρώσεις - δείχνει να επισκιάζει τη σόουλ καθώς την ίδια χρονική στιγμή ξεκινάει και η έκρηξη της Disco με την κομψότητα του χορού. Στα 80'ς η σόουλ θα επιστρέψει με την άνοδο της disco-soul και του Hip Hop και στη συνέχεια φορώντας το μανδύα της urban soul θα κυριαρχήσει στα μουσικά δρώμενα.

Σε αρκετά από τα προγράμματά του ο Mr Soul Radio ξαναθυμάται soul-disco και funk αριστουργήματα απευθυνόμενος σε ακροατές με  παιδεία και κοινή μουσική αισθητική.
Listen to....

Mr Soul Radio

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου