Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2020

ΑΤΡΙΟΝ Pub 1987-88 Δέκα έξι(16)Τραγούδια


Στο σημερινό Μουσικό μας αφιέρωμα θα ξαναγυρίσουμε στην Pub <<Άτριον> στην Χαλκίδα το 1987-88 αλλά,σήμερα θα ξαναθυμηθούμε δέκα έξι(16)καταπληκτικά Ροκ κομμάτια.
Μια από τις δεκάδες κασσέτες που είχαμε ηχογραφήσει τότε εκεί με Rock πρόγραμμα.
Το να έπαιζε κάποιος εκείνα τα χρόνια Nick Cave ήταν πραγματικά,χωρίς υπερβολή,<αίρεση>!
Σκεφτείτε,είμαστε μόλις δύο χρόνια πριν πέσει το κοσμοιστορικό τοίχος στο Βερολίνο.
Οι αντιδραστικοί και άκρως επιθετικοί Birthday Party του Nick Cave έχουν δώσει τη θέση τους στους πιο λυρικούς και μελαγχολικούς Bad Seeds.Είναι το επόμενο βήμα του Nick Cave.
Nick Cave & the Bad Seeds.
Ήταν αδιανόητο για  Ντισκ Τζόκει να παίξει,τότε,στα μαγαζιά Nick Cave & The Bad Seeds.
Θα έχανε τη δουλειά του!Το ίδιο και στα ιδιωτικά,κυρίως,ραδιόφωνα που ξεκίνησαν λίγο μετά.
Στην πραγματικότητα τους ήταν άγνωστος ή αποκρουστικός λόγω του undreground ήχου που αντιπροσώπευε.Πολλοί από τους<μουσικανθρώπους> που τον παρουσιάζουν σήμερα(!)και τον προτείνουν σαν κάτι ξεχωριστό τον σνόμπαραν ,τότε ,και τον υποτιμούσαν!
Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του.Ήταν ένας σύγχρονος Jim Morrison που κατάφερε(ευτυχώς) να επιζήσει.Ακόμα και στα πρώτα live που είχε δώσει,στην Αθήνα, στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80,τόσο με τους Birthday Party(το 1984) όσο και με τους Bad Seeds αργότερα,οι μόνοι που θα μπορούσαν να παίξουν Support,τότε,ήταν οι φοβεροί και τρομεροί(με τον <τοξικό>ήχο) Έλληνες Yell o Yell.

Και έτσι είχε γίνει...

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα ούτε ιδιωτική τηλεόραση,ούτε ιδιωτικό ραδιόφωνο.Περιμένουμε τις καθημερινές εφημερίδες για να ενημερωθούμε(ουσιαστικά<μπαγιάτικα>νέα,καθώς τη στιγμή που ο κόσμος διάβαζε <κάτι>,κάτι άλλο είχε συμβεί που θα το μάθαινε τις επόμενες ημέρες κ.ο.κ.)
Περιμένουμε,επίσης,την εβδομάδα που κυκλοφορούν τα μουσικά περιοδικά για να ενημερωθούμε και φυσικά ακούμε τις όποιες μουσικές εκπομπές υπάρχουν στις συχνότητες του κρατικού ραδιοφώνου.Υπάρχει και το MTV για όσους τυχερούς μπορούν να το δούν,το οποίο βέβαια δεν... ξέρει
 τον Nick Cave.
Στο αριστοκρατικό από άποψη design <Άτριον>,το οποίο είχε σχεδιάσει ο Κώστας Ρούσσος(ο αδελφός του αείμνηστου Ντέμη Ρούσσου)τολμήσαμε κάποια βράδια και παίξαμε ασύλληπτες για εκείνη την εποχή Μουσικές!Θέλαμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και τα εύπεπτα κομμάτια.Θέλαμε να δείξουμε πως υπάρχουν κι άλλα εναλλακτικά είδη αξιόλογης μουσικής.Και το κάναμε.Και το αποτυπώσαμε σε κασσέτες(δεν υπήρχε και τίποτ'άλλο)χαράζοντας στον χρόνο(χωρίς να το συνειδητοποιούμε τότε)την εναλλακτική Μουσική Ιστορία της Πόλης!
Αν προσέξετε πίσω στην κονσόλα,σε ένα κολάζ που είχαμε φτιάξει με δίσκους και εσώφυλλα δίσκων,αλλά και αφίσες συναυλιών(!)εκτός από τα εμπορικά ονόματα της εποχής φαίνονται και άλλα όπως: Peter Hammill,Nick Cave & The Bad Seeds(από το <From Her To Eternity>),Creeps,Last Drive,Smithereens,Inxs και άλλοι...
Θα κάνουμε μια προσπάθεια,αργότερα,να <επεξεργαστούμε> τα προγράμματα αυτά,από τις κασσέτες και να τα ρίξουμε στο Streaming ...
Για την ώρα ας ξαναθυμηθούμε,με μια υποτυπώδη σειρά,κάποια από αυτά τα κομμάτια.
Θα ξεκινήσουμε με τα πιο soft και κάπως πιο γνωστά τραγούδια που παίζαμε από νωρίς στην Pub(που ήταν γεμάτη από κόσμο που κυρίως συζητούσε και η μουσική ήταν περισσότερο συνοδευτική,αλλά προσεγμένη)και σταδιακά θα περάσουμε στα άλλα!Έτσι γινόταν και τότε.

Το <τζαμάρισμα> γινόταν καθώς προχωρούσε η νύχτα,χαμήλωναμε τον φωτισμό,ανεβάζαμε την ένταση και περνούσαμε τις μεταμεσονύχτιες ώρες.
Δεν υπάρχουν Mk2 τότε εκεί.Τα 2 μαύρα πικ απ είναι με ιμάντα(!)και ξεκινούν με δύο μικρά στρογγυλά διακοπτάκια.Όπως ακριβώς ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας!!! (χα!χα!χα!)
Και έχουμε το νού μας μη φύγει το λάστιχο(ο ιμάντας!)και τρέχουμε να τον ξαναβάλουμε στη θέση του πριν τελειώσει ο δίσκος στο άλλο πλατό,για να προλάβουμε να κάνουμε την αλλαγή!

1.Robert Plant -Big Log***


2.America -Inspector Mils***


3.Deep Purple - Soldier Of Fortune****


4.Simon & Garfunkel - Mrs Robinson*****


5.Animals - The Night***


6.Deep Purple - The Gypsy******


7.Scorpions -Coast to Coast****


8.U2-Party Girl


9.Simple Minds-Don't You Forget About me***


10.Sound- I can't escape my Self****


11.Sisters Of Mercy - Gimme Shelter*******


12.Nick Cave & the Bad Seeds -Tupelo******


13.Stooges-I Wanna be your Dog******



14.Eric Burdon -See See Rider******


15.Creeps - Down at the Nightclub*****


16.Seeds - Mr Farmer*****



Υ.Γ. :Στις φωτογραφίες :με την Κατερίνα,δεν θυμάμαι το επωνυμό της(αλλά θυμάμαι πως ήταν Δίδυμος!)και με τον Στάθη Λειβαδίτη(Ιχθύς!)..Πίτα όμως!...Χικ! Χικ!
Τι δουλειά έχω εγώ με τα διπλά ζώδια?!....(χα! χα!)

συνεχίζεται...

Κείμενο,Φώτο & Μουσικές επιλογές:

Γιάννης Βασιλείου.






Η Μουσική σήμερα :





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου