Κυριακή, Σεπτεμβρίου 13, 2015

Μνήμη


Είτε με  ευρώ είτε με  δραχμή: οι απατεώνες ,τα λαμόγια , οι ψεύτες και οι κλέφτες το ίδιο θα είναι : Απατεώνες , λαμόγια , ψεύτες και κλέφτες.
Ακόμα κι αν έβγαινε μια κυβέρνηση που θα μπορούσε , με ένα μαγικό ραβδί , να τους σβήσει όλα τους τα χρέη (χρέη που δημιούργησαν παίρνοντας δανεικά με τα οποία τελικά το μόνο που ικανοποίησαν ήταν η ματαιοδοξία τους...αναφέρομαι στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις που μόνο λίγες δεν είναι...) μετά από λίγα χρόνια πάλι στον ίδιο παρανομαστή θα κατέληγαν.

Και αυτό διότι τα πάντα είναι θέμα νοοτροπίας.Ακόμα και η περιβόητη και αληθινή δημοκρατία χρειάζεται ουσιαστική και εποικοδομητική νοοτροπία για να την απολαύσεις.
Διαφορετικά μετατρέπεται σε δημοκρατία της διαφθοράς.

Μόνο που η ελληνική νοοτροπία - ειδικά από το '80 και μετά - είναι εκείνη που θέλει διαρκώς να μετατέθει τις ευθύνες της στους άλλους. Στους ξένους, στις θεωρίες συνωμοσίας και στους εξωτερικούς πανίσχυρους παράγοντες.Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτών των ανθρώπων ανά την ελλήνική επικράτεια που έχει <ποτιστεί> με αυτή τη νοοτροπία.Σα να μην ψήφισε ποτέ όλους αυτούς τους πολιτικούς,ξανά και ξανά,που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.Ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας τους έδινε κατ'επανάληψη για πολλά χρόνια  την ψήφο του,δηλαδή την εξουσία να διαχειρίζεται τις τύχες μας.Κι όμως αυτό το προσπερνάμε!

Γι'αυτό το μεγάλο ποσοστό ,λοιπόν,υπάρχουν οι αόρατοι εχθροί της Ελλάδας(της ομορφότερης χώρας του κόσμου) που το μόνο που θέλουν είναι να την ρημάξουν και να την εκμεταλλευτούν.
Βολεύει πάρα πολύ αυτή η εκδοχή για να αποτινάξουμε από πάνω μας την όποια ευθύνη μας αναλογεί.
Βολεύει πάρα πολύ πάντα να φταίει κάποιος άλλος καθώς η αυτογνωσία και η αυτοκριτική προυποθέτουν προσπάθεια και τίμιες αποφάσεις.(Μα αν πράγματι θέλαμε να είμαστε τίμιοι και καθαροί θα είχαμε στείλει στη φυλακή όλους τους <Τσοχατζόπουλους>. Αφού πρώτα είχαμε εκποιήσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου τις αποδεδειγμένα (μετά από παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα ) κλεμμένες περιουσίες του κόσμου.

Δυστυχώς για τους έλληνες η νοοτροπία του <Ωχ αδελφισμού> που έσπειρε ο παπανδρεισμός δεν γίνεται να <κουμπώσει> σε ένα παγκοσμιοποιημένο πια περιβάλλον.Αυτή πληρώνεται σήμερα.
Αυτή τη νοοτροπία θα πληρώσουν και οι επόμενες γενιές.

Δείτε τις ελληνικές ταινίες των 60'ς και 70'ς.Προσέξτε τους χαρακτήρες και τα πρότυπα.Το ταλέντο και τις ερμηνείες των ηθοποιών.(Και ας μην είχαν τα μέσα που είχαν οι μεταγενέστεροι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας)Το χιούμορ και την αλληλεγγύη στα σενάρια.Ακόμα και η <κακή> πλευρά των ανθρώπων (γιατί ποτέ δε ζούσαμε σ'ενα κόσμο  φτιαγμένο από αγγέλους...) είναι λιγότερο <κακή>! 
Μετά δείτε και τις ελληνικές ταινίες των 80'ς.Τα πρότυπα,την νέα ατμόσφαιρα στα σχολεία..(Αυτή η έρημη Εκπαίδευση η Αγωγή και η Παιδεία που ξεκινά από το σπίτι και συνεχίζεται στο σχολείο).Τα νέα προοδευτικά συστήματα στην εκπαίδευση...Δεν θα σχολιάσω ηθοποιούς,μόδα και ερμηνείες.Κάντε μόνοι σας τη σύγκριση.
Ακούστε την ελληνική μουσική των 60'ς και 70'ς.Ακούστε και την ελληνική μουσική των '80'ς.
Θα καταλάβετε πως (πλήν ελαχίστων και παραδοσιακών εξαιρέσεων ) η έκπτωση αξιών και κακογουστιάς δεν έχουν όρια.Αποτέλεσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας μιας ελληνικής κοινωνίας που έχει ήδη αρχίσει να μετασχηματίζεται ,όπως ένας μεθυσμένος καπετάνιος που μέσα σε μια νύχτα ξοδεύει όλες του τις οικονομίες σε κάποιο λιμάνι. Εκεί ήταν η αρχή του τέλους.

Οι σημερινοί <δραχμάνθρωποι> που διακαώς επιθυμούν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι εκείνοι που, προφανώς, έχουν τα λεφτά τους <εξω> (μιλάμε για χρήματα που <μάζεψαν> εντός Ελλάδος...) και θα έχουν το ανάλογο όφελος από μια τέτοια μεταβολή του νομίσματος.
Αρκετοί από αυτούς ως Golden (fat & slim) Boys της Σοφοκλέους(!) με κουστούμια και γραβάτες είχαν μετατρέψει σε μπαρμπουτιέρα (το 1998-99)  το Χ.Α.Α.
Μάλιστα ο τότε υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης μετά του πρωθυπουργού της χώρας σε δηλώσεις του για την οικονομία στην τηλεόραση προέβλεπε πως το χρηματιστήριο θα έφθανε στις 7.000 χιλιάδες μονάδες(!) και ουσιαστικά παρότρυνε τον κόσμο να μπεί στο χρηματιστήριο.
Όμως όση ευθύνη είχε η τότε κυβέρνηση που <έσπρωχνε> στη Σοφοκλέους ένα λαό χωρίς την παραμικρή <χρηματιστηριακή παιδεία> (σα να επρόκειτο να παίξει κρίκους σε μπουκάλια στο λούνα πάρκ ) άλλη τόση ευθύνη είχε και ο λαός και ο καθένας ξεχωριστά που παράτησε τις δουλειές του,δέσμευσε τα χωράφια του και τα σπίτια του και βρέθηκε με ένα κινητό και μια εφημερίδα στο χέρι να ομιλεί για μετοχές,αμοιβαία κεφάλαια και το δείκτη της Σοφοκλέους.
Και όταν έκασε η φούσκα πηδούσαν από τα παράθυρα.

Δεν μπορώ να θυμηθώ αν το είπε ο Πλάτων ή ο Τσώρτσιλ αλλά τι σημασία έχει?
 Η ουσία είναι η ίδια: Οι λαοί έχουν τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν.

Αν πάτε να ψηφίσετε... αναρωτιέστε ακόμα τι θα ψηφίσετε?

Γιατρέ πόσο κάνει η επίσκεψη ?...

Γιάννης Βασιλείου


Από το web Radio παίζει το <Let Me Down Easy> Paolo Nutini

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου