Τετάρτη, Νοεμβρίου 18, 2015

Μετρημένα Κουκιά! Για να θυμούνται οι παλιοί.Οι νέοι ας κάνουν ό,τι θέλουν.

Έριξα μια ματιά στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα έγινε το 1928 (χωρίς τη συμμετοχή του Ολυμπιακού του Παναθηναικού και της Αεκ λόγω προστριβών με την Ε.Π.Ο η οποία είχε συσταθεί πριν από περίπου ένα χρόνο)και το κατέκτησε η ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης.Στις πρώτες διοργανώσεις συμμετείχαν ομάδες μόνο από την Αθήνα τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη χωρίς την ύπαρξη επαρχιακών ομάδων.Υπήρχαν δηλαδή τα τοπικά πρωταθλήματα των πόλεων και  στην τελική φάση που θα οδηγούσε στην ανάδειξη του πρωταθλητή προκρίνονταν οι πρώτες ή οι δύο πρώτες ομάδες.Σιγά σιγά προστέθηκαν και οι πρώτες ομάδες από την επαρχία.Αργότερα η UEFA ζήτησε από την Ε.Π.Ο να καθιερώσει ένα ενιαίο πρωτάθλημα που θα αναδείκνυε κάθε χρόνο τον πρωταθλητή Ελλάδας και θα μπορούσε η χώρα να εκπροσωπείται μέσω αυτού, στο κύπελλο πρωταθλητριών της Ευρώπης.Έτσι με το ξεκίνημα της δεκαετίας του '60 δημιουργείται η Α' Εθνική κατηγορία.Το ξεκίνημα της δεκαετίας του'80 καθιστά πλέον,το ελληνικό ποδόσφαιρο επαγγελματικό.Οι ομάδες μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ) και την ευθύνη του πρωταθλήματος φέρει η (ΕΠΑΕ) Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών μαζί με την ΕΠΟ.
(Να υπογραμμίσω εδώ πως αναφέρουμε εγκυκλοπαιδικά κάποια στοιχεία για τις ομάδες που κατέκτησαν τα πρωταθλήματα.Τυχόν αξιόποινες ενέργειες των διοικήσεων των ομάδων ανά περιόδους αφορούν τα θεσμικά όργανα της πολιτείας να τις διερευνήσουν και να αποδώσουν ευθύνες από και προς όποια πλευρά και αν υπάρχουν).



Money Talks:
Οι επιφανείς επιχειρηματίες αγοράζουν τα πακέτα των μετοχών των ομάδων και αρχίζει το πανηγύρι.

Μέχρι τη σύσταση της Α' Εθνικής (1959-60) ο Ολυμπιακός έχει 15 πρωταθλήματα.
Ο Παναθηναικός έχει 3. Ο Αρης έχει 3.Η Αεκ έχει 2.

Από το 1960 μέχρι το 2006 (που υφίσταται Η 'Α Εθνική) ο Ολυμπιακός 'εχει 19 πρωταθλήματα.Ο Παναθηναικός έχει 16 πρωταθλήματα.η Αεκ έχει 9 πρωταθλήματα.
Ο Παοκ έχει 2 πρωταθλήματα.Η Λάρισα έχει 1 πρωτάθλημα.

Από το 2007 μέχρι το 2015 (Εποχή Super League) ο Ολυμπιακός έχει 8 πρωταθλήματα.
Ο Παναθηναικός έχει 1.

Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα (σύμφωνα με τους τίτλους του πρωταθλητή) από τότε που υπάρχει το Ελληνικό ποδόσφαιρο.Ο Παναθηναικός είναι δεύτερος.Τρίτη είναι η Αεκ.Τέταρτος είναι ο Αρης.Πέμπτος είναι ο Παοκ.Έκτη είναι η ομάδα της Λάρισας.

Αυτή είναι η αλήθεια με αριθμούς.Κατά ένα περίεργο τρόπο κάποιοι, κυρίως αντί Ολυμπιακοί (τυχαίο?...)προσπαθούν να μειώσουν ή να εκμηδενίσουν και τα πρωταθλήματα που έγιναν πριν τη σύσταση της Α' Εθνικής κατηγορίας.Λες και δεν υπήρχε ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Ελλάδα τριάντα χρόνια πριν και μάλιστα εναρμονισμένη με τους παγκόσμιους κανόνες του ποδοσφαίρου της τότε εποχής.Λες και δεν ήταν νόμιμα,έγκυρα και διασυλλογικά τα πρωταθλήματα.Παρόλο που συμμετείχαν και οι ομάδες που υποστηρίζουν!Η αλήθεια είναι πως δεν τους συμφέρει η συγκομιδή καθώς τους φέρνει αιωνίως δευτερότριτους.
Πάμε πάλι:
Προσπαθούν να τα μετρήσουν από το 1960 και μετά που ξεκινά η Α' Εθνική κατηγορία.Πάλι δεν τους βγαίνουν.Πάλι δεύτεροι και τρίτοι έρχονται.
Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα σύμφωνα με τους τίτλους.(Αλήθεια αν κάποιος δεν θεωρείται πρώτος σύμφωνα με τους τίτλους που κατακτά με τι άλλο μπορεί να θεωρείται?...)
Εκτός και αν κάποια άλλη Ελληνική ομάδα κατακτήσει Ευρωπαικό τίτλο στο ποδόσφαιρο ενώ ο Ολυμπιακός,που είναι πρώτος, δεν θα έχει.
Όσα δεν φτάνει η αλεπού:
Αρχίζει η καραμέλα της <παράγκας> προσπαθώντας να μειώσουν αυτό που αδυνατούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν.Η κλασσική καταστροφική νοοτροπία του ανθρώπου που προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τους άλλους αντί να προσπαθεί να καλυτερέψει τη θέση του και να εξελιχθεί.

Γελάνε και οι πέτρες,τελικά, ακούγοντας κάποιους να λένε πως τα δικά τους ήταν <καθαρά> ενώ του Ολυμπιακού δεν ήταν.Θυμούνται φάσεις, ανεβάζουν video, θυμούνται μόνο τις αδικίες (που πράγματι έγιναν σε ορισμένες περιπτώσεις ) εις βάρος τους αλλά δεν θυμούνται ποτέ τις αδικίες που διέπραξαν οι ομάδες τους εις βάρος του Ολυμπιακού ή άλλων ομάδων.Μόνο που η επιλεκτική ειλικρίνεια δεν είναι ειλικρίνεια.Είναι προστυχιά.
Προσέξτε μόνο μην ξεσκονίσουμε τα αρχεία και φανεί πως όλοι εκείνοι που κατηγορούν τον Ολυμπιακό ήταν πρωτεργάτες (από τότε...)και οι χειρότεροι(!) για τις κατηγορίες που του προσάπτουν.Θα αναφέρω μόνο τα εννέα <πέτρινα χρόνια> του Ολυμπιακού ο οποίος,επί Μπλαχίν,έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και άλλοι του <έκλεβαν> τους τίτλους τότε.Εκεί δεν υπήρχε παράγκα? Όλα ήταν καλά καμωμένα τότε?Λοιπόν,αν υπάρχει <παράγκα> υπάρχει από παλιά και ή δεν έχει χρώμα ή αλλάζει χρώματα ανάλογα με το ποιός τη στήνει.
Και μην ακούω ανοησίες του στυλ : Επί κυριαρχίας του παναθηναικού πήραν κι άλλοι τίτλους.
Ήταν η εποχή που το <πάνω χέρι> είχε ο παναθηναικός αλλά το είχε ως η δεύτερη ομάδα. Οπως και η Αεκ και εκείνη για κάποια φεγγάρια κυριάρχησε.Αλλά κυριάρχισε και πήρε τίτλους ως η τρίτη ομάδα.
Αυτούς τους τίτλους μπόρεσαν να πάρουν.Αυτούς πήραν!Ούτε το ποδόσφαιρο ήταν πιο καθαρό(πιο <βρόμικο> μπορεί να ήταν...),ούτε φιλανθρωπίες έκαναν στις άλλες ομάδες.Αυτές ήταν οι δυνατότητές τους.


Ας πάει και το παλιάμπελο:
Η πολύχρονη στέρηση προκαλεί εκνευρισμό,παρενέργειες και ανεπανόρθωτες βλάβες στο μυαλό.Αφού δεν μπορούμε να φτάσουμε τον δαφνοστεφανομένο ας προσπαθήσουμε να  υποβιβάσουμε ολόκληρο το <προιόν> και την ιστορία του.Αν τύχει και είμαστε μπροστά στη βαθμολογία (τηλεοράσεις,τύπος ,εφημερίδες) θα λέμε πως διεξάγεται το πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων(!) Και μόλις μας ξαναπεράσει ο Ολυμπιακός θα λέμε πως δεν μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε σ' ένα στημένο πρωτάθλημα της πλάκας.Που ξέρεις, στο τέλος μπορεί και να το πιστέψουμε.Και το κυριότερο,θα ξεχάσουμε να κρύβουμε την ανεπάρκειά μας να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Εν κατακλείδι,η κάθε ομάδα έχει τη δική της ιστορία και τις δικές της χρυσές και μαύρες σελίδες ανάλογα με τα επιτεύγματα, τις επιτυχίες και αποτυχίες της.
Στον βασιλιά των σπορ ο Ολυμπιακός ανέκαθεν ήταν η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα.
Είτε αρέσει είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.
(Όπως στο μπάσκετ -το μοναδικό ομαδικό άθλημα όπου ο αιώνιος αντίπαλος είναι καλύτερος του Ολυμπιακού, - παρόλο που η φυσιολογία και η οικονομική δομή του αθλήματος είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του ποδοσφαίρου...-  είναι ο Παναθηναικός, όχι μόνο γιατί είναι κυρίαρχος στα εγχώρια πρωταθλήματα αλλά γιατί έχει διαπρέψει και στο ευρωπαικό περιβάλλον).
Όσο οι υπόλοιπες ΠΑΕ δεν επενδύουν για να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικές οι ομάδες τους έτσι θα συνεχίζεται η ιστορία.

Γιάννης Βασιλείου.

Από το αγαπημένο web radio ακούγεται το <Roses are Red>



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου