Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020

80'ς :Το Νέο Κύμα και η ταινία που έκανε γνωστή και σε Έλληνες την Σαντορίνη!


Το καλοκαίρι του 1982 κυκλοφορεί η ταινία <Οι Εραστές του Καλοκαιριού> και μαθαίνουμε για τα καλά τις απαράμιλλες και άγριες ομορφιές ενός Ελληνικού νησιού στις κυκλάδες.Το νησί αυτό σήμερα είναι ένας από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς όλου του κόσμου.

Ο κύριος πόλος έλξης του είναι το ηφαίστειο και όλα τα μυστήρια και τα μυστικά γύρω από αυτό.
Αρχές δεκαετίας του '80.'Αρχίζει να προβάλλεται στις σκοτεινές αίθουσες το <Summer Lovers>.
 Είχαμε όλοι(εμείς οι νέοι)αναστατωθεί με την μαγεία της Σαντορίνης αλλά και με το υπέροχο,ρομαντικό-ερωτικό<τρίγωνο>που αποτελούσε το σενάριο(προχώ για την εποχή)της ταινίας.Δεν θα έλεγες πως ήταν κάτι το τρομερό σαν ταινία αλλά δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητα τα νεανικά μάτια και τις αισθήσεις.Συν το γεγονός πως,κάτι τέτοιο,ήταν <φτιαγμένο> στα μέρη μας ήταν υπέρ αρκετό για να μας κάνει να θέλουμε να επισκεφτούμε το νησί.
To Soundtrack της ταινίας περιέχει πολύ γνωστά κομμάτια και μεγάλες επιτυχίες.Εμείς όμως σήμερα δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με τα εμπορικά κομμάτια του δίσκου που συνόδευε την ταινία.
Θα ασχοληθούμε λίγο με το άλλο τεράστιο μουσικό ρεύμα εκείνης της εποχής.
Μουσικά τότε,αρχές με μέσα της δεκαετίας του '80,ολόκληρη η Ευρώπη με αφετηρία τον ήχο της Βρετανίας(στην μετά Punk εποχή)κατακλύζεται από το New Wave.Είναι κατά κάποιο τρόπο το <νεανικό ροκ κίνημα>εκείνης της εποχής.Παρόλο που αργότερα αυτός ο μουσικός όρος γενικεύτηκε καθώς ακούμπησαν και συγχωνεύτηκαν σε αυτόν όλοι οι Synth & κιθαριστικοί ήχοι που ακολούθησαν.
Ένα από τα κειμήλια της δισκοθήκης μου είναι και αυτός ο δίσκος των Simple Minds με τίτλο 
<Sister Feelings Call>Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1981.Θεωρείται και είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους στην ιστορία του New Wave.Η νέα εποχή με την έναρξη της καινούργιας δεκαετίας,ο βιομηχανικός θόρυβος,οι μεγαλουπόλεις,τα αστικά κέντρα που όλο και διευρύνονται:Aρκεί να ακούσει κάποιος το <Theme for Great Cities>και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα.
Δε χρειάζεται να πω τι δουλειά έχουν κάνει οι Kraftwerk ,ή οι Tangerine Dream τα προηγούμενα χρόνια(στα 70'ς!)και πόσο έχουν επιδράσει σε αυτά τα καταπληκτικά συγκροτήματα όπως ήταν οι Simple Minds.
Θα σα πως όμως ότι αυτός ο ήχος επηρέασε ολόκληρη την αξιόλογη Electro-Dance σκηνή στα 90'ς και πέρα...
Αυτό που θέλω επίσης να επισημάνω ειδικά για τέτοιους ήχους και παραγωγές είναι πως αυτές οι δουλειές δεν πρέπει να ηχογραφούνται κατά τη διάρκεια Live-συναυλίας και αυτές οι ηχογραφήσεις να ξαναπαίζονται μετά από δίσκους cd κ.λ.π..Είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει!
Αυτή είναι καθαρά η προσωπική μου άποψη.
Για εμένα μια συναυλία(καλή ή άσχημη) είναι <αυτό> που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και τέλος._
Ποτέ δεν μου άρεσε-πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων- να ακούω σε δίσκο ηχογράφηση από συναυλία
(με τα παλαμάκια μέσα,τα σφυρίγματα και ό,τι άλλο μπορεί να περιέχει ένα live...)
Το θεωρώ απαράδεκτο και πεταμένα χρήματα.Για μένα η Μουσική γράφεται στο Studio.Είναι πεντακάθαρη και όσο μπορεί ο κάθε δημιουργός πιο τέλεια.Έχω δεί αρκετές συναυλίε.Και τους Simple Minds στην Αθήνα,έχω δεί και μου άρεσαν.Έχω ολόκληρη σχεδόν την δισκογραφία των Simple Minds.Αλλά δεν θα έπαιρνα ποτέ(έστω και αν μου το χαρίζανε)έναν δίσκο τους με περιεχόμενο μια συναυλία τους!Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ βάλτε,για παράδειγμα,να ακούσετε το <Theme For Great Cities> από συναυλία...και μετά ακούστε το ίδιο κομμάτι από Studio.

....

Το καλοκαίρι του 1984 παίζοντας Μουσική στο <Golden Beach>,σε μια κάπως πιό χαλαρή ώρα, γράφουμε μια κασσέτα με New Wave ...M o υ σ ι κ ή ! 
Σε μια <τρύπα> λίγων ημερών που βρήκαμε στην διάρκεια εκείνης της σεζόν,κλείσαμε αεροπορικά εισιτήρια με την <Ολυμπιακή>και,από το αεροδρόμιο,σε μισή ώρα βρισκόμασταν στο νησί!
Από αυτήν την κασέτα θα ακούσουμε κομμάτια σήμερα.



1.Marine Girls -Lazy Ways


2.Felt-My Face is on Fire



3.Simple Minds -New Gold Dream


4.Fun Boy Three -The Tunnel of Love


5.Billy Idol -Flesh For Fantasy


6.The Sound -Winning 


7.Mecano - Links


8.Simple Minds-Some one Somewhere in Summertime


9.Cure -The Hanging Garden


10.Stranglers -Strange Little Girl


11.Simple Minds-Theme for Great Cities


12.Depeche Mode-People Are People


13.Siouxsie & the Banshees - Cascade


Υ.Γ. : Στα Φηρά,τότε, υπήρχε ένα μπαράκι το <Shock Wave>που έπαιζε τέτοια 
Μουσική!


συνεχίζεται...




Κείμενο,φώτο & Μουσικές Επιλογές:




Γιάννης Βασιλείου.








Η Μουσική σήμερα:





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου