Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2020

21ος Αιώνας.Ο αιώνας του Υπερανθρωπισμού?...

         
Αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσουν να κάνουν οι πρωταγωνιστές του 21ού αιώνα.
Να μετασχηματίσουν,να αναβαθμίσουν τον άνθρωπο.Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όταν χρειάζονται αναβάθμιση είτε οι ίδιοι,είτε τα προγράμματά τους προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.Οι υπερ-ανθρωπιστές θεωρούν τις ιδέες τους,κατά κάποιο τρόπο,ως μια προέκταση του ανθρωπισμού του Διαφωτισμού όπως αυτός συντελέστηκε κυρίως τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.Όπως,λοιπόν,ο Διαφωτισμός  ήθελε να βελτιώσει τις ανθρώπινες συνθήκες με το λόγο,την γνώση,την επιστήμη και την τεχνολογία της εποχής,έτσι και οι υπερ-ανθρωπιστές θέλουν να συνεχίσουν την βελτίωση του ανθρώπου και των φυσικών συνθηκών που τον περιβάλλουν.Μάλιστα θεωρούν πως ο Διαφωτισμός,τελικά,δεν ήταν και τόσο ουσιαστικό κίνημα εξέλιξης για τον άνθρωπο καθώς σταματούσε στους φυσικούς περιορισμούς και αποδεχόταν την <φθαρτή ανθρώπινη ύλη>.
Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτού του κινήματος,υπό αυτό το επαναστατικό πρίσμα ο Υπερ-Ανθρωπισμός ξεπερνά τους βιολογικούς και φυσικούς περιορισμούς και μετασχηματίζει το ανθρώπινο σώμα και μυαλό σε <κάτι>που είναι σχεδόν άφθαρτο!
Μάλιστα αυτό γίνεται επιτακτική ανάγκη καθώς οι ατέλειες και οι ανεπάρκειες που διέπουν τον άνθρωπο όπως τον ξέρουμε,τον καθιστούν απαγορευτικό για τις συνθήκες εξέλιξης της σύγχρονης ζωής.
Βέβαια,όλο αυτό το <όραμα> των υπερ-ανθρωπιστών στην παρούσα χρονική στιγμή θα μπορούσε να πάει περίπατο αν,λόγου χάρη,ένα τροχαίο δυστύχημα έκοβε το νήμα της ζωής του ανθρώπου.
Δεν θα είχε προλάβει να <αναβαθμιστεί>ώστε να ξεπεράσει τη φθαρτή του ύλη!
Από την άλλη μεριά είναι τρομακτικό να σκέφτεται κάποιος πως θα ζει αιώνες!Απίστευτα βαρετό και μονότονο.Εκτός και αν ένα <υπερφυές θαύμα>τεχνητής νοημοσύνης έχει φροντίσει ώστε αυτό να μην γίνεται αντιληπτό!

Έτσι,σε έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό(που θα πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο)με ραγδαίες αλλαγές και στο φυσικό περιβάλλον και με ασύλληπτα επιτεύγματα της ψηφιακής τεχνολογίας,το ανθρώπινο είδος πρέπει να εξελιχθεί και να μετασχηματιστεί προκειμένου να επιβιώσει από την περιβαλλοντική κρίση που το ίδιο έχει προκαλέσει.
Αυτό μάλιστα θα γίνει με οδηγό την διαρκώς αυξανόμενη τεχνητή νοημοσύνη και τα ωφέλη της.
(Αυτό πάντα σύμφωνα με το καλό σενάριο.)
Στο μεταξύ,εφόσον τα πάντα συμβαίνουν λόγω της ατελής βιολογικής εξέλιξης,τα πάσης φύσεως θέματα της ανθρώπινης υπόστασης(τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο)θα λυθούν με τον επανασχεδιασμό και την επανατοποθέτηση του <ανθρώπινου είδους> στον πλανήτη επάνω σε μια τεχνολογική βάση η οποία θα επεμβαίνει και στο γενετικό επίπεδο ποσοτικά και ποιοτικά.Επίσης,σταδιακά,τα φθαρτά τμήματα του ανθρώπινου σώματος συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου(με την βοήθεια της νανο-τεχνολογίας,των εμφυτευμάτων και της ρομποτικής)θα αντικαθίστανται και θα βελτιώνονται.
Για το κίνημα του Υπερ-Ανθρωπισμού το περιβόητο Singularity (Αυτή η Μοναδικότητα)υπολογίζεται να ξεκινήσει την δεκαετία 2035-2045 όταν και η τεχνολογική νοημσύνη θα έχει φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο εξέλιξης όπου τα τεχνο-όντα που θα απορρέουν από τους ανθρώπους θα είναι σε θέση όχι μόνο να αναπαράγονται(προφανώς με διαφορετικό τρόπο αναπαραγωγής)αλλά και να υπολογίζουν την περαιτέρω εξέλιξή τους!
(Το Επιστημονικά Ταξικό Σύστημα το οποίο περιέγραφε ο Άλντους Χάξλευ στον <Θαυμαστό Νέο Κόσμο>το 1931.Ο έλεγχος της σεξουαλικότητας <Όλοι για Όλους>.Η ριζική αλλαγή αναπαραγωγής του είδους με τεχνητό τρόπο,η λέξη <Μαμά>θεωρείται βρισιά!...)
Σύμφωνα με την <μοναδικότητα>του Ρίτσαρντ Σεντ(αυτός με τους κλώνους)
<θα γίνουμε θεοί.Αν δεν σου αρέσει σπάσε.Αλλά εάν πρόκειται να παρέμβεις στη δική μου πορεία προς τη θεοποίηση,τότε θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.Αν προσπαθήσεις να με σταματήσεις,ή θα με σκοτώσεις ή θα σε σκοτώσω>
Και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Ας ακούσουμε ένα τραγούδι...Τώρα ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στις πανδημίες που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα:

541 Μ.Χ. Κωσταντινούπολη,πρωτεύουσα τότε της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.Το επίκεντρο ήταν μια έκταση της Αιγύπτου που ήλεγχε ο στρατός του Ιουστινιανού.Το εντεροβακτήριο μεταδόθηκε από έντομα που τσίμπησαν αρουραίους και ύστερα αερογενώς στους στρατιώτες.Έτσι όταν ο στρατός επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη αμέσως σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι.Η πανδημία εξαπλώθηκε προς τις χώρες της δύσης,αλλά και προς τις αραβικές χώρες,την Ασία και την Βόρεια Αμερική.
Όσοι επέζησαν θα μπορούσαμε να πούμε πως απέκτησαν ένα είδος ανοσίας.Η πανώλη δεν έφυγε ποτέ από τον κόσμο.Το <δεύτερο κύμα>της ήρθε 800 χρόνια μετά!

14ος Αιώνας.Η πανώλη επιστρέφει με τα γενοβέζικα πλοία που διέσχιζαν την μάυρη θάλασσα μέχρι το λιμάνι της Σικελίας.Σε λίγο μεταδόθηκε σε όλη την Ιταλία.(Εκεί εφαρμόστηκε για πρώτη φορά αυτό που ονομάσαμε Καραντίνα! 30 μέρες αρχικά και μετά 40 μέρες κλεισμένοι στα καράβια)Στην Γαλλία,την Αγγλία και τις Κάτω Χώρες.
Η πανώλη,ή πανούκλα με επίκεντρο το Λονδίνο εμφανίστηκε 40 φορές!Από το 1348 έως το 1665 σκορπώντας το θάνατο στο 20% του συνολικού πληθυσμού της πόλης κάθε φορά.

16ος Αιώνας. Η Ευλογιά.
Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που πήγαν για πρώτη φορά στα εδάφη της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής μόλυναν και αυτές τις περιοχές καθώς ήταν ήδη (εν δυνάμει)φορείς της ευλογιάς.
Εικάζεται πως πληθυσμοί του Μεξικού μειώθηκαν μέσα σε έναν αιώνα από 11.000.000 εκατομμύρια σε 1.000.000 εκατομμύριο και ο συνολικός πληθυσμός της Αμερικής εξαφανίστηκε κατά 90%.
Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς ανακαλύφθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και μόλις το 1980(δηλαδή τον 20ό αιώνα!)ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα την πλήρη εξάλειψη της ευλογιάς παγκοσμίως.

19ος Αιώνας.Η χολέρα.
Ούτε μία ,ούτε δύο,αλλά πέντε(!)πανδημίες της χολέρας ξέσπασαν στην διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα.Ξεκίνησε από την Ινδία(1863-1875)Μετά εμφανίστηκε στην Βόρεια Αμερική και(1863-1875)με μεγάλες εστίες την Ιταλία(Νάπολη)αλλά και πόλεις της Ισπανίας επεκτάθηκε στην Ευρώπη.
Και ξανά στην Ινδία(1881-1896)
Ο μικροβιολόγος Louis Pasteur ήταν αυτός που πέτυχε την πρώτη νίκη κόντρα στο βακτήριο της χολέρας αναπτύσσοντας το σχετικό εμβόλιο.Αξίζει να σημειώσουμε πως η χολέρα επέστρεψε και τον 20ο' αιώνα με 2 ακόμα πανδημίες μικρότερης κλίμακας(1900-1923,1961-1975)

Τι παρατηρούμε?

Δύο(2) πράγματα δεν είχαν
οι επιστημονικές ομάδες(σε όλα τα επίπεδα)της ανθρωπότητας σε όλες τις προηγούμενες πανδημίες σε σχέση με την σημερινή:
1.Την Αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA που έγινε στο ξεκίνημα του 21ού αιώνα(μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς έχει προηγηθεί η τεχνολογική-ψηφιακή-επανάσταση)που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία.Από πολλούς επιστήμονες η αποκρυπτογράφιση στο ανθρώπινο γονιδίωμα θεωρείται επίτευγμα μεγαλύτερο ακόμα και από την διάσπαση του ατόμου.
και
2.Η Ψηφιακή Επανάσταση.Η Εποχή-Των windows (και συγκεκριμένα τα windows'95 της Microsoft)που ένωσαν,σταδιακά μέσω του διαδικτύου,όλους τους ζωντανούς ανθρώπινους οργανισμούς επάνω στη γη!
Σκεφτείτε μόνο πως χωρίς αυτή την τόσο εύχρηστη εφαρμογή λογισμικού ακόμη και σήμερα μόνο μια μερίδα του κόσμου θα ασχολήτο με τους υπολογιστές των λειτουργικών συστημάτων της MS- DOS-γλώσσα μηχανής.
Χωρίς αυτό το διαρκώς εξελισσόμενο περιβάλλον των windows ούτε εγώ θα μπορούσα να γράψω,όπως κάνω αυτή τη στιγμή,ούτε εσείς να διαβάσετε κ.ο.κ.
Φυσικά κανένα επίτευγμα από μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό.Οι προθέσεις και οι σκοποί των ανθρώπων είναι αυτά που τα χαρακτηρίζουν και τα σηματοδοτούν.
Ας ακούσουμε το τραγούδι που έντυσε μουσικά την διαφημιστική καμπάνια των window's 95.
Ένα τραγούδι για το οποίο οι Stones πήραν αρκετά εκατομμύρια δολάρια.
Αναφερόταν στο κουμπί <Start>της εκκίνησης του λογισμικού συστήματος και το σύνθημα ήταν ένα:
<Start Me Up>!
Η ρίζα... του κακού!
Αναλογιστείτε αυτό:
Όταν ξέσπασε η τελευταία πανδημία στον πλανήτη(η χολέρα του 1961,που ήταν μεταλλαγμένος βιότυπος με την ονομασία El Tor σε σχέση με τις προηγούμενες παλαιότερες πανδημίες χολέρας που είχαν τον κλασικό βιότυπο)ο πληθυσμός της γης ήταν μόλις 3,000 δισεκατομμύρια.
Σήμερα ο πλανήτης έχει πληθυσμό που αγγίζει τα 8,000 δισεκατομμύρια!!!
Έχουμε μια γεωμετρική αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη.
Δηλαδή:Υπερπληθυσμός!
Και πως να αποφύγεις τον υπερπληθυσμό?
Όταν για,παράδειγμα,πηγαίνεις για έναν ολόκληρο αιώνα στις  χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και δίνεις(καλώς)το καθαρό νερό ή το εμβόλιο και το ντι-ντι-ντι(και πάλι καλώς)κατά της ελονοσίας χωρίς όμως αυτές οι παροχές(κακώς)να συνοδεύονται παράλληλα και από έναν οικογενειακό προγραμματισμό,εκπαίδευση και έλεγχο των γεννήσεων για αυτούς του λαούς,το έγκλημα έχει γίνει.
Πως να μην βλέπεις μετά σοκαριστικές φωτογραφίες με τά παιδάκια να πεθαίνουν από την πείνα?Αφήνεις λαούς αμόρφωτους και χωρίς εκπαίδευση να γεννοβολούν αβέρτα.Τι περιμένεις να κάνουν?Θα αναπαράγουν τη φτώχεια,τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τη μιζέρια στον μέγιστο βαθμό.
Είναι σαν μια οικογένεια,σήμερα,με μια <συγκεκριμένη οικονομική δυνατότητα>να μπορεί να κάλυψει το κόστος (παράδειγμα)για 2 παιδιά και εκείνη να κάνει(4!), 6(!) και 8(!).Και μετά να βγαίνει στα κανάλια και τις αναρτήσεις των social media και να λέει πως δεν μπορούν να ζήσουν!
Με ποια λογική(παράδειγμα)στειρώνεις τη σκυλίτσα σου,μετά την πρώτη γέννα της,που ζει στο σπίτι σου και δεν <στειρώνεις>ή ,για να το πω πιο σωστά,δεν<εκπαιδεύεις>τους λαούς που,απερίσκεπτα και ανεξέλεγχτα,μόνο δυστυχία θα αναπαράγουν χωρίς τα κατάλληλα μέτρα?
Το ίδιο πράγμα είναι!
Αν δεν στειρώσεις το σκυλάκι σου,ή το γατάκι σου θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια να γεννοβολούν αβέρτα και εσύ δεν θα ξέρεις ούτε ΤΙ να κάνεις ούτε ΠΩΣ θα <θρέψεις>όλο αυτό το φυσικό αποτέλεσμα.
Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν στο δρόμο(αδέσποτες ζωές)και αν τα καταφέρουν,θα συνεχίσουν εκεί την αναπαραγωγή τους.
Στο μεταξύ,η ειρωνεία είναι πως την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου υπάρχουν χώρες με υπογεννητικότητα,χώρες γερόντων.
Και επειδή έτσι και αλλιώς όλο και κάποιος πόλεμος θα μαίνεται δεξιά και αριστερά(από τότε που με θυμάμαι ακούω για το <Κυπριακό> και το <Παλαιστινιακό> Ζήτημα... )ας επινοήσουμε και ένα επιδοτούμενο <μεταναστευτικό πρόβλημα>έτσι,για να μπερδέψουμε και να ανακατέψουμε τους λαούς,την ιστορία,τα ήθη και τα έθιμα ώστε να μπεί<νέο αίμα>και στην Ευρωπαική ήπειρο.
 Και ας είναι από διαφορετικές φυλές.Αυτό που μας ενδιαφέρει άλλωστε,στο σχεδιασμό του νέου κόσμου,δεν είναι ούτε οι μεσήλικες ούτε ακόμα περισσότερο οι ηλικιωμένοι.Είναι οι νεαρές ηλικίες ανεξαρτήτου χρώματος και φυλής.
Το <νεανικό φρέσκο αίμα>.Αυτοί θα αποτελέσουν το <πρώτο άρμα> για τη δημιουργία
του υπερ-ανθρωπισμού.
Ας ακούσουμε ένα κομμάτι...

Άνθρωποι και Μηχανές.
Όταν το 1993,έτυχε,να κατέχω ένα από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα(έστω με το περιορισμένο αρχικό δίκτυο της τότε Telestet)με κοιτούσαν στο δρόμο σα να ήμουν εξωγήινος!
Δεν μπορούσαν να πιστέψουν(για κατανοητούς και ακατανόητους λόγους)αυτό που έβλεπαν!
Σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανείς χωρίς κινητό.Μάλιστα οι σημερινές συσκευές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τα πρώτα κινητά τηλέφωνα.Είναι πλέον προηγμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με εκατοντάδες εφαρμογές και λειτουργίες στο χέρι του κάθε ανθρώπου.Και το πιθανότερο είναι τα επόμενα χρόνια να βρίσκονται <μέσα στην παλάμη>,ή στον εγκέφαλό του με την μορφή ενός μικρο-τσίπ.
Εκτός και αν αύριο το πρωί όλοι οι κάτοικοι της γής αποφασίσουν να πετάξουν τα κινητά και τους υπολογιστές τους στη φωτιά ή στην θάλασσα.Κομματάκι απίθανο! Χα!Χα!☺


Νευροπροσθετική επαφή εγκεφάλου-υπολογιστή.
Ο Elon Musk(ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη,λίγο πίσω από τον Μπιλ Γκέιτς)σε μια συνέντευξη που έδωσε(The Guardian)ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει πως ο άνθρωπος πρέπει να γίνει Cyborg(!)αν θέλει να είναι σχετικός με ένα μέλλον όπου θα κυριαρχεί η τεχνητή νοημοσύνη.Ο Musk υποστηρίζει πως οι άνθρωποι πρέπει να αυξήσουν τις δυνατότητές τους μέσω μιας <συγχώνευσης βιολογικής νοημοσύνης και μηχανικής νοημοσύνης>προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί στον νέο κόσμο.Έτσι μπαίνουμε στη σφαίρα των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή χωρίς την καθυστέρηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του εγκεφάλου μας και των εξωτερικών συσκευών.Η θεωρία του είναι πως με επαρκή γνώση της νευρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο θα είναι δυνατή η δημιουργία<νευροπροσθετικών>που θα μας επέτρεπε να επικοινωνούμε περίπλοκες ιδέες τηλεπαθητικά ή να μας δώσουν επιπλέον γνωστικές(επιπλέον μνήμη)ή αισθητηριακές(νυχτερινή όραση)ικανότητες.
Ο Musk ισχυρίζεται πως εργάζεται επάνω σε μια ενέσιμη <νευρική δαντέλα>που μοιάζει με πλέγμα το οποίο ταιριάζει στον ανθρώπινο εγκέφαλο ώστε να μπορεί να δώσει ψηφιακές υπολογιστικές δυνατότητες.Μέχρι στιγμής οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή έχουν χρησιμοποιηθεί για σχετικά απλές εργασίες,κυρίως για την αποκατάσταση του κινητικού ελέγχου ασθενών με παράλυση,ή για ασθενείς με εγκεφαλικούς τραυματισμούς που τους εμποδίζουν να επικοινωνούν λεκτικά ή χειρονομικά.
Όλα αυτά βέβαια φαίνεται να απέχουν πολύ ακόμα από το όραμα του Elon Mask για τη συμβίωση ανθρώπου και μηχανής.
Ο Bryan Johnson(ιδρυτής του Kernel) είπε πως <έχουμε πάνω από 80 δις νευρώνες στον εγκέφαλο.
Τα εργαλεία μας σήμερα μας παρέχουν πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό νευρώνων.
Με τα προσθετικά,ίσως μιλάμε για 100 νευρώνες.Χρειαζόμαστε υψηλότερες διασυνδέσεις <εύρους ζώνης>.
Ο Bryan Johnson στοχεύει στην αύξηση της ανθρώπινης νοημοσύνης με το ΑΙ.
    Αξίζει να σημειωθεί πως το ΑΙ.χρησιμοποιείται ήδη στα ηλεκτρονικά Video Games τελευταίας γενιάς.

Αν υποθέσουμε ότι αυτή την χρονική στιγμή τα <νήματα της ανθρώπινης ιστορίας>τα κινούν οι υπερ-ανθρωπιστές πιστεύετε πως τα μέτρα που θα λάβουν τα <κέντρα αποφάσεων> θα αφορούν το σύνολο του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού μακροπρόθεσμα?

Είναι σχεδόν οφθαλμοφανές πως,αν εξαιρέσουμε τους κυβερνώντες και την <Κοινωνική Ελίτ>ανά τον κόσμο,εκείνοι που θα έχουν πραγματικά θέση στο <Νέο Κόσμο>θα είναι οι σημερινοί άνθρωποι με ηλικία κάτω των 30 ετών και κυρίως τα παιδιά των παιδιών τους!
Κάποια από τα δισεκατομμύρια του σημερινού παγκόσμιου πληθυσμού θα εκλείψουν.
Ίσως μάλιστα και πιο νωρίς.Το έργο έχει ξεκινήσει.Η πανδημία είναι ήδη σε εξέλιξη.
Οι εθνικές οικονομίες ανά τον κόσμο,για να μην στραγγαλιστούν,θα αναγκαστούν να δράσουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος των συντάξεων και της ασφάλισης των υπερηλίκων πριν αυτοί ξεπεράσουν αριθμητικά τους<ενεργούς>φορολογούμενους πολίτες που με τη σειρά τους τους τροφοδοτούν.
Όλες
οι μεγαλύτερες ηλικίες(ειδικά από την μεσαία κοινωνική τάξη και κάτω)θα παίξουν <κορώνα-γράμματα>την ύπαρξή τους για όσα χρόνια-άγνωστα για τον καθέ άνθρωπο ξεχωριστά-τους απομένουν...και αν είναι τυχεροί θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.Για όσο μπορούν.
Είμαι ο τελευταίος που θα σας πει αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε το <εμβόλιο>.
Ο καθένας ας το αποφασίσει για τον εαυτό του και την οικογένεια του.Από την θέση,την ηλικία και την <κατάσταση> στην οποία μπορεί να βρίσκεται.
Αυτό,βέβαια,εφόσον θα μπορεί να διατηρεί το δικαίωμα της επιλογής.
Και ίσως εδώ να βρίσκεται το <κλειδί>καθώς το δικαίωμα της επιλογής ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρό από τον όποιο ξαφνικό,επιτακτικό,ή ακόμα και προμελετημένο εμβολιασμό.
Ούτε γιατρός είμαι,ούτε ειδικός για να έχει μια κάποια μεγαλύτερη βαρύτητα η γνώμη μου.
Κάνω κάποιους απλούς συλλογισμούς,υπολογισμούς και συγκρίσεις παραθέτοντας ορισμένα ιστορικά στοιχεία από επίσημες πηγές πληροφοριών όπως η Βικιπαίδεια,από όπου έχω αντλήσει ορισμένα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία όπως αυτά για τις πανδημίες της ανθρωπότητας.Μάλιστα,κοιτάζοντας τις πορείες,την διάρκεια και τις επανεμφανίσεις των προηγούμενων πανδημιών,εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν ξεπερδεύεις ούτε γρήγορα ούτε εύκολα από τέτοιου είδους καταστάσεις.
Κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί(όπως μάλλον θα έπρεπε)για τυχόν παρενέργειες ή αντιδράσεις που μπορεί να έχει το<χ> ή το <ψ>εμβόλιο στον κάθε άνθρωπο.

Ανέκαθεν τα εμβόλια ήταν μια αναβάθμιση.
Στην πραγματικότητα κάθε φορά που ο άνθρωπος κάνει ένα εμβόλιο,όταν για παράδειγμα εμβολιαζόμαστε προληπτικά(φαντάζομαι όσοι έχετε κάνει στρατό τα θυμάστε)δεν το κάνουμε επειδή είμαστε άρρωστοι.Το κάνουμε για να μην αρρωστήσουμε.Αυτό από μόνο του είναι ένα είδος πρωτόγονης σωματικής αναβάθμισης.Το ίδιο κάνουμε και με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.Στοιχειοδώς <περνάμε>στο σύστημά μας ένα πρόγραμμα <anti-various>για την προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό που ίσως θα θελήσουν να τους προσβάλλουν.
Υπάρχει βέβαια και η θεραπευτική αναβάθμιση.Όταν,για παράδειγμα,τα χρόνια περάσουν και η όρασή μας δεν μας βοηθά όπως παλιά φοράμε τα γυαλία μας για να βλέπουμε καλύτερα.Εκείνη τη στιγμή που φοράμε τα γυαλία μας αναβαθμιζόμαστε!Τα χάπια(για όσους τα χρησιμοποιούν)τι νομίζετε πως κάνουν?Επηρεάζουν την βιοχημική δομή του εγκεφάλου και το άτομο ηρεμεί ή πέφτει σε καταστολή.
Πόσο νομίζετε οτι μπορεί να απέχει η αλλαγή αυτής της διαδικασίας και η αντικατάστασή της από ένα εμφύτευμα,λόγου χάρη,όπως αυτό που ισχυρίζεται πως χρησιμοποίησε σε ένα από τα πειράματά του ο Elon Musk σε ένα γουρούνι το καλοκαίρι του 2020?
Αυτό το εμφύτευμα που χρησιμοποίησε ο Mask(με την Neuralink) ήταν σε μέγεθος νομίσματος και μπορούσε να καταγράψει την εγκεφαλική λειτουργία του γουρουνιού.Να ελέγχει και να προβλέπει τις πιθανές αντιδράσεις του.
Σκεφτείτε μόνο πόσο πολλά πράγματα και αριθμούς(κωδικούς από κάρτες,κωδικούς πρόσβασης,emails,συνθηματικά κ.ο.κ.)θα πρέπει να θυμάται ένας σύγχρονος άνθρωπος για να μην μπλέξει σε περιπέτειες άνευ προηγουμένου.Μιλάμε για μια διανοητική αναβάθμιση που θα επιφέρει μια τέτοια ικανότητα συγκέντρωσης που σε προηγούμενους αιώνες και εποχές θα ήταν αδιανόητη.
Ο φόρτος εργασίας στις <παραγωγικές>ηλικίες και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι και θα είναι τέτοιος,που θα θυμίζει στίβο που τρέχουν αθλητές,όπου οι περισσότεροι από αυτούς θα βρίσκονται εκεί και με την βοήθεια <φαρμάκων>.
Έτσι,και οι ελάχιστοι που θα ήθελαν να παραμείνουν<καθαροί>,προκειμένου να φτάσουν σε πρωτόγνωρες επιδόσεις και την κατάκτηση της κορυφής θα αναγκαστούν να <αναβαθμιστούν>και αυτοί για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
Όμως εδώ,
 η ανθρωπότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μαζικού εμβολιασμού του πλανήτη,όταν και με όποια χρονική σειρά γίνει αυτός.
Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο προκαλεί μια σειρά από ερωτηματικά που ξεφεύγουν από το πλαίσιο μιας πανδημίας και ενός <ιού> όταν μάλιστα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως και από που πραγματικά προήρθε.
Αν και δεν ξέρω πόση σημασία θα μπορούσε να έχει αυτό τελικά.
Ίσως αυτή η κρίση να είναι ο προθάλαμος μιας παγκόσμιας αλλαγής.

Από μόνη της μια αναβάθμιση σωματική,αισθηματική(έλεγχος θυμού,οργής,ακόμα και δημιουργία ενσυναίσθησης στο άτομο κ.λ.π.),ή διανοητική,δημιουργεί μια κοινωνική τάξη που θα υπερέχει βιοχημικά και γενετικά από τις υπόλοιπες.Με καθοριστικό ρόλο,σε αυτή την νέα κοινωνική διαστρωμάτωση που θα δημιουργηθεί,τον οικονομικό παράγοντα!Ξανά το οικονομικό κριτήριο θα είναι αυτό που θα ορίσει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς.Κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί πως και εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες(ίσως και μεγαλύτερς από τις σημερινές)και αδικίες στους οικονομικά ασθενέστερους.Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη μας την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας μάλλον το αντίθετο είναι πιο πιθανόν να συμβεί!Και ποιός θα βάλει τους φραγμούς,για παράδειγμα,για την μη αναβάθμιση μιας εγκληματικής προσωπικότητας?!...
Τελικά ποιά είναι τα όρια της βιολογικής εξέλιξης όταν μάλιστα αυτή<παντρευτεί>με την ψηφιακή τεχνολογία και τεχνογνωσία?Που ξεκινούν και πού σταματούν οι ηθικοί φραγμοί?
Και από ποιούς ορίζονται?
Από τον εφιάλτη της υπερβολικής αταξίας είναι πολύ πιθανόν να περάσουμε στον εφιάλτη της υπερβολικής οργάνωσης μέσω των μηχανών και της τεχνητής νοημοσύνης που θα έχουμε δημιουργήσει.

Το θυμάστε αυτό το προφητικό τραγούδι των 60'ς?
Ας το ακούσουμε....

Μηχανισμοί Ασφαλείας?
Ο βαθμός ανάπτυξης και <ευφυίας> μιας τεχνητής νοημοσύνης θέλει πολύ προσεκτικό σχεδιασμό πριν μπει σε τελική εφαρμογή.
Είναι κάτι που θα αρχίσει να <κουμπώνει>όλο και περισσότερο τα αμέσως επόμενα χρόνια με τις ταχύτητες <5G>στο διαδίκτυο και θα αφορά από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε μια πόλη,τις τραπεζικές συναλλαγές,τον έλεγχο των συνόρων,μέχρι τα οπλικά μας συστήμτα και την ρευματοδότηση μιας ολόκληρης χώρας.Θα πρέπει να εξασφαλιστεί,με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα,ότι αυτά δεν θα γίνουν παιχνιδάκι στα χέρια π.χ. των χάκερς.Διαφορετικά μια <κυβερνο-τρομοκρατία>θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη και εύκολη από τις παραδοσιακές μορφές τρομοκρατίας.
Ακόμα και αν δεχτούμε πως η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης(της οποίας το μέλλον δείχνει να της ανήκει)σε ολοένα και περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες,δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δημιουργήσει και μεγάλη ανεργία ιδιαίτερα σε παραδοσιακές θέσεις εργασίας και σε άτομα με κάπως χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.Ήδη συγκεντρώνεται όλο και περισσότερος πλούτος σε εταιρείες κολοσσούς,πολυεθνικές,όπως η Γκούγκλ,το Φέις Μπούκ ή η Άμαζον κ.λ.π. εταιρείες που έχουν τα χρήματα για να στηρίξουν την τεχνητή νοημοσύνη.Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Στην εξαιρετική ταινία(1991)του Κάμερον<Terminator 2>επιστημονικής φαντασίας(τότε!)το σενάριο ήθελε την ύπαρξη ενός <τσιπ>με ουδέτερο επεξαργαστή στο κεφάλι του Terminator.
Ο <ουδέτερος επεξεργαστής> δεν σταματούσε στις εντολές και τον προγραμματισμό που του είχε δώσει ο άνθρωπος αλλά αυτοσχεδίαζε και αποφάσιζε μόνος του(!)από ένα σημείο και μετά.
Σύμφωνα με όσα ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε(το 1991)αυτό ήταν κάτι το ανέφικτο για την ανθρωπότητα εκείνη την χρονική στιγμή.
Και έτσι ο <Εξολοθρευτής>ήταν μια υπέροχη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
.............

Αν ψάξετε σήμερα τα windows '95 θα διαπιστώσετε πως μόνο σε αποθήκες ή σε κάποιο μουσείο ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσε πια να τα συναντήσει κανείς.
Όπως θα μπορούσαν να κάνουν οι σημερινοί άνθρωποι με τους προιστορικούς προγόνους των σπηλαίων.


συνεχίζεται...Κείμενο,φώτο-σκίτσα & Μουσικές Επιλογές:Γιάννης Βασιλείου.


Η Μουσική σήμερα:
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου