Κυριακή, Μαρτίου 15, 2020

Το Μεγάλο Κόλπο (Πλαστικό Χρήμα.Μέρος Β')

Αυτός Που Έχει Το Χρυσάφι Φτιάχνει Τους Κανόνες.
Ασφαλώς θα έχετε ακούσει για τα χρέη των κρατών ανά τον πλανήτη.Σύμφωνα με τις πρόσφατες αξιολογήσεις του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου τα χρέη αυτά ανέρχονται περίπου στα 250 τρισεκατομμύρια δολάρια.Μιλάμε δηλαδή για έναν υπερχρεωμένο πλανήτη.Όλοι φαίνεται να χρωστάνε σε όλους και όλοι μαζί άγνωστο(!)που...
Στα κέντρα αποφάσεων και εξουσίας του κόσμου σκέφτονται για το ενδεχόμενο ενός σύντομου παγκόσμιου πολέμου(!) ο οποίος θα τελειώσει γρήγορα και με όσο γίνεται μικρότερες καταστροφές.
Το ζητούμενο είναι να πετύχει την διαγραφή των ομολόγων η οποία δεν είναι πληρωτέα μετά από πολέμους.Έτσι θα μπορέσει αρχικά να γίνει ένα <Pause> στον πλανήτη και μετά μια επανεκκίνηση.
Από την άλλη,οι άνθρωποι έχουν μια λαθεμένη αντίληψη για το χρήμα,επειδή δεν κατανόησαν την αλλαγή που συντελέστηκε,στη φύση του,με την τεράστια ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις εξωπραγματικές ταχύτητες μεταφοράς κεφαλαίων από την μια άκρη της γης στην άλλη.
Χρήμα το οποίο ,ουσιαστικά,δεν υπάρχει!
Όπως ακριβώς δεν υπάρχουν τα τεράστια θησαυροφυλάκια-βουνά γεμάτα με πραγματικό χρήμα,δηλαδή,χαρτονομίσματα και κέρματα.
Ο περισσότερος κόσμος κάπως έτσι φαντάζεται το χρήμα και τον πλούτο.Το τι όμως υπάρχει πραγματικά στην τσέπη,στις τράπεζες,ή το στρώμα του καθενός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Σήμερα,περισσότερο από ποτέ, το χρήμα είναι ομόλογα,επιταγές και κάρτες.Από τα ομόλογα παράγονται νέα ομόλογα.Τα δάνεια μεταφράζονται σε ομόλογα,τα χρέη γίνονται ομόλογα.Δηλάδή,ο ένας<κοπανιστός αέρας>διαδέχεται τον άλλον! Μόλις δεν πληρωθούν κάποια από αυτά η <φούσκα>σκάει.
ΑΝ Όλοι Μαζί προσπαθήσουν να πάρουν τα χρήματα-καταθέσεις(που νομίζουν πως έχουν)από τις τράπεζες θα διαπιστώσουν ΤΙ πραγματικά συμβαίνει.
Θα αναφέρω ένα απλό παράδειγμα στις εμπορικές καθημερινές συναλλαγές σήμερα.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ,γιατί από την ημερήσια είσπραξη μιας επιχείρησης  α φ α ι ρ ο ύ ν τ α ι   τα χρήματα που έχουν πληρωθεί-που έχει εισπράξει το ταμείο της με Poss/με κάρτα?
Διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν!
Μα θα πει κάποιος,αυτά πηγαίνουν στο λογαριασμό μου στην τράπεζα.Και εγώ,μετά,από αυτόν τον λογαριασμό πληρώνω τις υποχρεώσεις μου,έχω τα κέρδη μου,καλύπτω τις ανάγκες μου κ.ο.κ.
Ναι έτσι γίνεται.Έτσι φαίνεται πως λειτουργεί.Στην πραγματικότητα τα χρήματα αυτά(της πληρωμής με κάρτα)δεν έχουν υπάρξει και ούτε θα υπάρξουν ποτέ.Δεν είναι παρά ένα λογιστικό υπόλοιπο,ένα αριθμητικό έλλειμμα ή πλεόνασμα στα δεδομένα του ηλεκτρονικού υπολογιστή της τράπεζας,της εφορίας κ.λ.π.
Ακόμα χειρότερα:όταν πηγαίνει κάποιος ένα μεγάλο ποσό στην τράπεζα,σε Μετρητά.Το καταθέτει.Και όταν πηγαίνει να το ξαναπάρει του δίνουν(όχι τα Μετρητά(!)που πήγε και κατέθεσε αλλά..) ένα <Χαρτί>,π.χ. μια τραπεζική επιταγή,που γράφει επάνω το ποσόν που φαίνεται πως έχει.
Εντάξει,θα πει και πάλι κάποιος.Εγώ με αυτό το <χαρτί>κάνω την δουλειά μου!Τι με νοιάζει αν υπάρχει σαν <χρήμα>...
Σήμερα και ενώ ακόμα(ευτυχώς)οι συναλλαγές πραγματοποιούνται και με τους δύο τρόπους,δηλαδή και με πραγματικό Χρήμα=Μετρητά,αλλά και με Πλαστικό Χρήμα,δεν φαίνεται η οικονομική <φούσκα> που στηρίζει την παγκόσμια αγορά και τα <αγαθά> του κόσμου.
Όμως,σίγουρα,τα ΜΕΤΡΗΤΑ όλων των χωρών (εφόσον πρώτα ανταλλάσσονται,σταδιακά, με ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ,δηλαδή με κοπανιστό αέρα!)μαζεύονται,μεθοδικά,σε κάποια χρηματοκιβώτια.
Τώρα δεν έχετε,απλά,παρά να αναλογιστείτε και να οραματιστείτε τι θα συμβαίνει σε <κόσμους> όπου δεν θα υπάρχουν καθόλου μετρητά και όπου οι αυστηρά ελεγχόμενες συναλλαγές κατ'επιλογή και μέσα από άκρως εξελιγμένα υπολογιστικά συστήματα,θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ με κάρτες...
Μήπως ο κόσμος αυτός και τα <αγαθά> του θα είναι τόσο υπαρκτά όσο και οι πλαστικές συναλλαγές του?...



Γιάννης Βασιλείου.

Υπό την υπόκρουση του:









Η Μουσική σήμερα:






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου