Παρασκευή, Απριλίου 10, 2020

Last Chance


Άντε να εξηγήσεις τώρα  πως η γόπα από το τσιγάρο  που χρόνια θάβεις στις παραλίες στην άμμο και τα σκουπίδια που πετάς και αφήνεις με τόση ευκολία όπου βρείς είναι <αυτά> που έφεραν τον <ιό> στην πόρτα σου.
Και σε ανάγκασαν να κλειστείς στο προσωπικό σου <κελί>.Και ανάγκασαν με ένα πρωτοφανή τρόπο και  ολόκληρη την ανθρωπότητα την ίδια στιγμή να σταματήσει!
Και όμως,υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία μέσα από αυτό το αναγκαστικό<απρόσμενο> διάλειμμα.
Είναι ο συλλογικός και κυρίως ο προσωπικός απολογισμός που αναπόφευκτα γίνεται.
Διότι τώρα ο καθένας τόσο σε συλλογικό-κοινωνικό επίπεδο,όσο και σε ατομικό επίπεδο έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του όπως δεν είχε κάνει ποτέ άλλοτε.Έρχεται απευθείας και σε διάρκεια αντιμέτωπος με τον τρόπο του και τις επιλογές του.Σήμερα ο κόσμος,είτε το θέλει είτε όχι,θα έρθει face to face με τους φόβους του,τις αδυναμίες του,το σθένος του και τη δυναμή του.Αρκετοί θα διαπιστώσουν πως δεν αντέχουν να είναι μόνοι τους γιατί δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν οι ίδιοι τον εαυτό τους.Βλέπετε έχουν μάθει να ορίζουν την οντότητά τους μέσα από τα μάτια των άλλων.
Τι δουλειά κάνουν,πόσα λεφτά βγάζουν,πόσα έχουν,με πόσες και πόσους έχουν πάει,πόσο ακριβό αυτοκίνητο οδηγούν,πόσες ρετουσαρισμένες φωτογραφίες(ούτε καν γνήσιες!)έχουν ανεβάσει στα social media και πόσα like(!) πήραν από τους χιλιάδες<φίλους> τους.Με πόσο υψηλές ταχύτητες οδηγούν στους δρόμους(ψωνάρες του κερατά)αδιαφορώντας για το τι μπορεί να προκαλέσουν.Τώρα που όλα αυτά έχουν εκλείψει,όλοι αυτοί,έχουν αρχίσει να χάνουν την ισορροπία τους.Όταν οι θεατές παύουν να υπάρχουν,όταν δεν υπάρχουν μάτια να τους κοιτάνε(για να κάνουν την επίδειξή τους)τότε είναι που καταλαβαίνουν όχι πως χάνουν τον εαυτό τους,αλλά πως δεν έχουν εαυτό!
Τώρα ο κόσμος θα αναγκαστεί να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τις επιλογές του.Σχέσεις,παιδιά,γονείς και ό,τι έχει ο καθένας για να καταλάβει τι πραγματικά έχει απεναντί του.Και τούμπαλιν...Θα δουν για παράδειγμα πως είναι να λούζονται αυτά τα κακομαθημένα παιδιά(που οι ίδιοι έφτιαξαν,διότι από εκείνους απορρέουν,όπως κι άν το δείς...)και τα ξαμόλυσαν έξω στον κόσμο.Θα δούνε σχέσεις,γάμους και φιλίες στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Ο πλανήτης γύριζε πριν από εμάς και θα συνεχίσει να γυρίζει και μετά από εμάς.Τώρα μάλιστα ξεκουράζεται με όλη αυτή την αναγκαστική <πάυση>που συντελείται από το ανθρώπινο είδος και τους ρίπους του.Όσο εμείς μένουμε στα σπίτια μας ο πλανήτης καθαρίζει.
Θυμήθηκα τον Ανδρέα Φικιώρη,που έβλεπα παλιότερα στην τηλεόραση,που έλεγε :
<Ακούστε να δείτε,πάντα στη μάχη που δίνουν οι άνθρωποι με τα μικρόβια στο τέλος ό,τι και να γίνει νικητής θα είναι τα μικρόβια.Εμείς κοιτάμε να το καθυστερήσουμε όσο μπορούμε και να το κάνουμε να πάει λίγο καλύτερα.Αλλά στο τέλος νικητές θα είναι τα μικρόβια>.Αυτό το αναφέρω,έτσι,σαν μια απάντηση ας πούμε απέναντι στην έπαρση του κυρίαρχου είδους που νομίζει πως είναι ο άνθρωπος επάνω στη γη και συμπεριφέρεται έτσι.
Ένα μικρόβιο,λοιπόν,ένας <ιός> έρχεται σήμερα να μας υπενθυμίσει πόσο απειροελάχιστα ασήμαντοι είμαστε όλοι μας για τον πλανήτη.Πλούσιοι,φτωχοί,νέοι,γέροι,παιδιά,άσχημοι,όμορφοι,ντόποι,ξένοι,μετανάστες,χριστιανοί,
άθεοι,μουσουλμάνοι.Όλοι μας! ...μα όλοι όμως!

Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ανθρωπότητα(ή έστω ό,τι θα έχει απομείνει) θα αρπάξει αυτήν την ευκαιρία από τα μαλλιά μετά από αυτόν τον απολογισμό,ΟΤΑΝ... θα ξαναξεχυθεί εκεί έξω για να θυμάται <αυτά>που πέρασε.


                                                                συνεχίζεται....



  Γιάννης Βασιλείου.




Poll - 2000 Λόγοι





Η Μουσική σήμερα:




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου