Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2021

Μουσική από το μέλλον

 


<The Big Calm>

Όταν <όλο αυτό> θα έχει περάσει και οι εναπομείναντες οργανισμοί στον πλανήτη θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοί είναι,που πάνε και τι πρέπει να κάνουν θα επικρατεί ένα μεγάλο <Calma>.
Αυτή είναι η Μουσική από το μέλλον.
Στην καλύτερη εκδοχή του σημερινού ανθρώπου(με μια έστω μέτρια <μουσική παιδεία>)όλος αυτός ο ήχος  μπορεί να ακούγεται σαν μουσική για διαλογισμό,ή μουσική για οπτικοποίηση.Υπάρχουν και εκείνοι,οι περισσότεροι,που ακούνε ένα μονότονο πράγμα,όπως ακριβώς συμβαίνει ας πούμε με την deep house του 21ου αιώνα(Melodic House).Όσοι λοιπόν ακούνε ένα <μονότονο πράγμα>συνήθως είναι οι ίδιοι που δεν μπορούν να δούν πέρα από τη μύτη τους!Δεν φταίνε αυτοί βέβαια,έτσι είναι<φτιαγμένοι>.Είναι άλλοι πάλι που κοιμούνται με αυτούς τους ήχους.Η αλήθεια είναι πως αυτή η Μουσική(χωρίς λόγια και στίχους)είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό.Και κυρίως,απολύτως απαραίτητο.
Αλλά δεν το ξέρουν!
Είναι απαραίτητη αυτή η Μουσική σε μικρές δόσεις κάθε φορά.Είναι ένας φυσικός τρόπος ίασης.
Μια καθαρά προσωπική θεραπεία.
Όπως ακριβώς μια απόλυτη,ειλικρινής διαπροσωπική ερωτική-σεξουαλική σχέση.
Σε βοηθάει να χαλαρώσεις,να κοιμηθείς,να σκεφτείς,να δημιουργήσεις,να διαλογιστείς ακόμα και να εργαστείς με επιτυχία.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια πως στη σημερινή  εποχή του κόβιντ,μια εποχή ιδιαίτερης κοινωνικής έντασης,απομόνωσης και γενικού ευτελισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων και επαφών(ποσό μάλλον μιας πετυχημένης ερωτικής διατομικής σχέσης)αυτή η Μ ο υ σ ι κή δείχνει να μην έχει καμία θέση.Είναι γεγονός.Αυτός ο ήχος δεν ανήκει σ έναν κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα(δικαιολογημένα)νευρικής κρίσης ή σε πόλεμο με αόρατους εχθρούς.Δεν υπάρχει εκεί που συμβαίνουν πορείες,φωνές και διαμαρτυρίες <για την πάρτη>της κάθε κοινωνικής ομάδας.Αλλά ο κόσμος έτσι ήταν πάντα.
Μην ξεγιελιέστε με την κάθε είδους κολεκτίβα.Ακόμα και αν αυτή είναι οικογενειακή,τοπική,εθνική ή διηπειρωτική.Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αυτά.Ποτέ δεν υπήρχαν.Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να ταυτίζονται,να συνδέονται και να αναπτύσσονται με <κάτι>επειδή την δεδομένη χρονική στιγμή τους συμφέρει ή νομίζουν πως τους εξυπηρετεί.Η ιστορία του ανθρώπου,του κόσμου και των Εθνών είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.
Στο μεταξύ,ανάμεσα σε μόνο δύο άτομα που δοκιμάζουν το ίδιο <πιάτο>,ο ένας το βρίσκει εξαίσιο και ο άλλος το φτύνει.
Και μετά περιμένετε τι?Να βγάλετε άκρη με τις μάζες?Οι οποίες(εκτός από ανεξέλεγχτα μπερδεμένες τα τελευταία χρόνια μεταξύ τους)είναι και <ακατέργαστες>?...

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο σημερινό Μουσικό μας αφιέρωμα.
Μία ώρα Μουσικής που λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά.
Αυτό το σετ πρέπει να το ακούσετε μόνοι σας.Δεν ακούγεται διαφορετικά.
Πρέπει να φορέσετε,αν γίνεται,ακουστικά.Αν τα καταφέρετε,και δεν σας αποσπάσει κάτι άλλο την προσοχή,θα δείτε να ξετυλίγονται εικόνες μπροστά στα ανοικτά ή τα κλειστά μάτια σας.Θα βρείτε απαντήσεις σε πολλά από αυτά που μέχρι χθες δεν μπορούσατε.Δεν είναι μουσική για πάρτι.Δεν πηγαίνει στα γήπεδα,ούτε τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα.Δεν μπορείς να ακούς συνέχεια αυτή τη μουσική(όπως άλλωστε καμία μουσική δεν μπορείς να ακούς συνέχεια...)η οποία σε μεταφέρει σε  μια κατάσταση σχεδόν ύπνωσης μέσα από την οποία μπορείς να δεις<πράγματα>!Δεν μπορείς να κάνεις εκπομπή με τέτοια μουσική,ούτε να την τραγουδήσεις με την παρέα στο τσακίρ κέφι.Ούτε να ανεβαίνεις στα τραπέζια και να σπας πιάτα μπόρεις.Ούτε συναυλία θα μπορούσε να δοθεί με αυτή τη μουσική.Όλοι θα είχαν αποκοιμηθεί.Δεν έχει τίποτα να σου πει.Είναι μια άχρηστη μουσική.
Για τα ασανσέρ ή για να διώχνει τα κουνούπια.Εκτός και αν υπάρχει ένας ράδιο-πομπός που συντονίζει το κοινό που διαθέτει <κεραίες>για να πιάνει αποκλειστικά τέτοιους ήχους.
Και όμως υπάρχει καθημερινά και δουλεύει υπόγεια.Χτίζει <το μουσικό χαλί>του νέου κόσμου.
Η Μουσική αυτή δημιουργήθηκε μέσα από τα ψηφιακά απομεινάρια των Lounge και των Chill Out ήχων που άνθισαν στην αρχή της νέας ημερολογιακής χιλιετίας που διανύουμε.Με αυτή την Μουσική δεν καταλαβαίνεις τίποτα και την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεσαι τα πάντα!
Ο κάθε τίτλος των κομματιών έχει την δική του σημασία σε όποιον καταφέρει να τον αποκωδικοποιήσει.
Το σετ ξεκινά με τα <Όνειρα των Κρόνων>.
Ακολουθούν τα: <Birds Flying Higher Than the Moon>,
η <Κρυφή Δομή>,το <Cashmere Snow>ο <καθρέφτης του σύμπαντος>,το <inside all day>,το <Μια μέρα στην παραλία>,το <cafe dreamin> και άλλα...Το σετ κλείνει με το <Κρησφύγετο>.
Εντυπωσιακό θέμα στο σετ είναι,επίσης,η <σημύδα>.Ένα ψυχρό,φυλλοβόλο δέντρο του οποίου το ύψος φτάνει τα 25 μέτρα και βρίσκεται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο.

Κειμένο,φώτο(Σαντορίνη,ζωγραφική-λάδι σε τελάρο) & dj. set 



Γιάννης Βασιλείου.



Set Start:
19:00 p.m.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου