Δευτέρα, Μαρτίου 29, 2021

Savoya Disco 1978-79

 


Flashback στο μακρινό 1978!
Ανήλικα παιδιά χορεύουν στην πρώτη disco(εντός πόλεως)της Χαλκίδας.
Την disco Savoya!
Φώτο 1.Ιστορική φωτογραφία.Από αριστερά :Σωτήρης Κ.,Γιάννης Β.,Στάθης Λ.
Ένα ακόμα αφιέρωμα στην πρώτη ντίσκο της νιότης μας.
Στα πλατό της disco,με αξέχαστους δίσκους βινυλίου,ο αείμνηστος <δάσκαλος> και γνώστης της μουσικής Γιάννης Καπνίσης,ο οποίος λίγο αργότερα δημιούργησε το δισκάδικο <Music Planet>στην Αβάντων 46.


Ένα από δυνατά soul κομμάτια
που έπαιζε ο Γιάννης Κ. στην Savoya για εμάς! Η ιδέα των Αυγουλά/Μασούρα βρήκε στέγη σε ένα υπόγειο επί της οδού Φαρμακίδου κάτω από την σημερινή τράπεζα.

Ήταν η πρώτη αξιόλογη εντός πόλεως χειμερινή ντίσκο η οποία μάλιστα εγκαινίασε και τα μουσικά πρωινά της Κυριακής(!)καθότι η μαζική έξοδος της νεολαίας,τότε,γινόταν τα Σαββατόβραδα.
Εξού και το <Saturday Night Fever>,το φίλμ,η μουσική,οι πρωταγωνιστές και οι καλλιτέχνες που γνώρισαν την απόλυτη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο προς τα τέλη της δεκαετίας του '70.
Αλλά και τα χειμωνιάτικα Κυριακάτικα μουσικά πρωινά δεν πήγαν άσχημα καθώς πολύς κόσμος ξεκίνησε να πίνει και τον καφέ του στην disco(!)Κυριακή πρωί.
Τότε,μεγάλο κομμάτι της νεολαίας,και όχι μόνο,έπαιρνε τον καφέ του στην καφετέρια του ξενοδοχείου <Παλίρροια>.Και στους 2 ορόφους.
Αν έμπαινες Κυριακή πρωί στο Παλίρροια θα άκουγες τον χαρακτηριστικό ήχο από τα κουταλάκια που έκαναν στα φλιτζάνια καθώς ΟΛΟΙ,λες και ήταν συγχρονισμένοι,χτυπούσαν τον Νες Καφέ τους!
Μετά τον καφέ,λοιπόν,στο Παλιρροια για χορό disco στη Savoya!


Στα τραπέζια της Savoya με τα μοναδικά αρωματικά κεράκια στα πολύχρωμα οβάλ κηροπήγια.
Αρώματα της νιότης μας!
Φώτο 2.Από αριστερά: Στέλιος,Ευαγγελία,Αθηνά,Θανάσης,(και μετά με επιφύλαξη,Μαρία,Αργύρης)Φώτο 3.Ο εξωτερικός επάνω χώρος της disco με τα κάγκελα.Εκεί που σήμερα στεγάζεται η Eurobank.
Οκ... θαμπή φώτο αλλά με δυσκολία διακρίνονται από αριστερά:
Στάθης Λ.,Θανάσης Γ.,Αίμη Β,Γιάννης Β.,Νίκος Τ.,Ελένη Τ.

Φώτο 4: O dj.Πάρις Σιμιτζής στο Studio της Savoya.
(Ευχαριστούμε τον Πάρη για αυτή την φώτο!)


Στην λίστα που ακολουθεί δεν έχουμε συμπεριλάβει τις πολύ γνωστές μεγάλες επιτυχίες που λίγο -πολύ έπαιζαν όλοι και παντού(π.χ.Bee Gees,Village People,Donna Summer,Gloria Gaynor κ.λ.π...)αλλά έχουμε επιλέξει κομμάτια,αποκλειστικά,disco-funky-soul εκείνης της εποχής που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά.Είχαν όμως το δικό τους σκληρό ρυθμό,το δικό τους <καρεκλάδικο>στίγμα!

Δέκα(10)Διαφορετικές-Χορευτικές τραγουδάρες εκείνης της εποχής

1.Dan Hartman - Double -O-Love 2.Hot Chocolate - Confetti day3.Skyy - This Groove is Bad4.Brothers Johnson - Ain't we Funkin' Now*5.War-Youngblood*6.Real Thing-Can you Feel the Force7.Boney M -Dancing in the Streets8.Three Degrees -Jump the Gun9.Rose Royce-Do your Dance*10.Hot Chocolate-Every 1's is a WinnerΚείμενο & Μουσικές επιλογές: Γιάννης Βασιλείου.
Φώτο:
Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό
τους:
Γιάννης Βασιλείου

Πάρης Σιμιτζής

Στάθης Λειβαδίτηςσυνεχίζεται...


Η Μουσική σήμερα:
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου