Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2020

Στις Μουριές,πηγαίνατε?

                    

Φθινοπωρινό βράδυ στις<Μουριές>.
Σκοτεινές συναντήσεις σε ένα κουλτουριάκο στέκι της Χαλκίδας της δεκαετίας του '80.

Λίγο πριν το λιμάνι-που τότε απέναντί του υπήρχε το παλιό εργοστάσιο <Βότρυς>-η πλευρά της παραλίας
ήταν εντελώς διαφορετική από την <κανονική>,την επίσημη εικόνα της παραλίας της πόλης με τα έντονα φώτα,τα μαγαζιά και τις μεγάλες επιγραφές.
Εκεί,λοιπόν,ανεβαίνοντας προς την γέφυρα και πλησιάζοντας σε μιά από τις πλέον παραδοσιακές πιάτσες των ταξί,εκτός από τους ψαράδες που έριχναν τις πετονιές τους από τα σκουριασμένα κάγκελα κάτω στα σκοτεινά στροβιλίζοντα ύδατα του Ευρίπου,υπήρχε ένα διαφορετικό στέκι.Οι <Μουριές>!
Ένα <αντιεμπορικό σημείο> που γέμιζε με τον δικό του κόσμο.Με ελάχιστα φώτα,σχεδόν ημίφως,αποτελούσε πόλο έλξης για άτομα-κυρίως-με κάπως διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις για την πολιτική,την διασκέδαση και τον τρόπο επικοινωνίας γενικότερα.Οι τιμές (π.χ. για τις μπύρες )ήταν πιο χαμηλές και προσιτές για τον καθένα.Θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι <Μουριές> ήταν η εναλλακτική έξοδος τα βράδια του καλοκαιριού.Συζητήσεις,ραντεβού,περιοδικά,funzines,μουσική,μπύρες και κάτι μεζεδάκια μμμ... από εκείνα...
Μια ονομασία που βγήκε πρωτίστως από τα δέντρα που υπήρχαν κατά μήκος του παράκτιου πεζοδρομίου.Από τις Μουριές το μάτι έφθανε ως απέναντι.Ο σιδηροδρομικός σταθμός,κρυμμένος μέσα στα πανύψηλα δέντρα,έστελνε μεταλλικούς απόηχους από τα τρένα που φόρτωναν και ξεφόρτωναν ανθρώπους και εμπορεύματα μέχρι αργά το βράδυ.
Είναι σημαντικό ακόμα και αν πρόκειται να απαξιώσεις <κάτι> πρώτα να έχεις περάσει μέσα από αυτό.Να το έχεις γνωρίσει,να το έχεις βιώσει.
Όπως και να έχει:
σήμερα θα ξαναθυμηθούμε δέκα(10)...αριστερόστροφα και...αντί 
Μουσικά Αριστουργήματα που,μεταξύ άλλων,ακούγαμε εκείνη την εποχή.

1.Robert Wyatt -Age of Self


2.Fischer Z- The Worker3.Talking Heads-Once In a Lifetime4.Theatre of Hate-Do you believe in the west World5.New Model Army- Lights Go Out6.Green Pajamas-A Murder of Crows7.Τρύπες-Παράξενη Πόλη8.Χωρίς Περιδέραιο-Έγχωμη γρίπη9.The Legendary Pink Dots-New Tomorrow10.Deep Freeze Mice-Brain Dead BabyΜέχρι εδώ νομίζω είναι καλά....
Υ.Γ.:Δεν βάζω αστεράκι στα κομμάτια γιατί όλα είναι Καταπληκτικά!


...συνεχίζεται...

Κείμενο,φώτο & Μουσικές Επιλογές:Γιάννης Βασιλείου


Η Μουσική σήμερα:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου