Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2020

Ελληνική Βραδιά στο Negro 1992

 


Γιάννης Βασιλείου και Κώστα Άγαλος 
D.J.'s στο <Negro Summer Club>
με ενδυμασίες για τις ανάγκες μιας πολύ ιδιαίτερης βραδιάς!

Το <Negro Summer Club>στη Γλύφα Χαλκίδας ήταν το πρώτο καλοκαιρινό Club,στην περιοχή(καλοκαίρι του 1990)της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Θωμόπουλου.
Μια σύντομη αναδρομή στα μαγαζιά.
Ο Κώστας θωμόπουλος είχε δημιουργήσει και το πρώτο αυθεντικό Fast Food στην πόλη (επί των οδών Αγ.Γοβιού και Δούνα-γωνία) το <Πέλεκαν>στα μέσα της δεκαετίας του'80.
Το <Πέλεκαν> ήταν το πρώτο,οργανωμένο μαγαζί με γρήγορο φαγητό(όχι εστιατόριο)που μπορούσες να το πάρεις <στο χέρι>,ή να καθίσεις στα ξύλινα παγκάκια-καναπέδες-τραπέζια εντός του καταστήματος το οποίο διέθετε και πατάρι.
Μετά το <Πέλεκαν> η οικογένεια Θωμόπουλου έφτιαξε και το πρώτο Bistro-Restaurant-Piano-Bar στην παραλία της πόλης,το <Negroponte>!Κάτω από το ξενοδοχείο <Lucy>.Στη συνέχεια,στον εξώστη του κινηματοθεάτρου του ξενοδοχείου,με είσοδο από το στενό,δημιουργήθηκε το μπαράκι,το <Negro>.Μετά ήρθε το <Negro Summer Club> στη Γλύφα.Είναι εντυπωσιακό πως στα 90'ς(αρχές)ο ίδιος χώρος,το Negroponte έγινε το πρώτο καφέ-μπαρ στην παραλία της πόλης το <Negro>,παίρνοντας ουσιαστικά το όνομά του από το <Negro Summer Club>της Γλύφας.
Μέχρι τότε η πόλη είχε μόνο μπαράκια(Πάνθεον,Thursdays,Scrabble,Movies,Βotrys,κ.λ.π.)και καφετέριες(Αργώ,Ελαφίνο,Παλίρροια κ.λ.π.).
Το <Negro>στην παραλία ήταν το πρώτο <cafe΄-bar> με την έννοια του όρου όπως έγινε γνωστή και καθιερώθηκε τα επόμενα χρόνια-δεκαετίες(Καφές-Μουσική με D.j.-Ποτά-Parties κ.λ.π.)
Αμέσως μετά το <Negro>,δημιουργήθηκε το πρώτο,πραγματικά υψηλής αισθητικής Cafe στην παραλία,το <Cafe Cinema>του Σταμάτη Δαφνή.
(Το αρχικό Cafe Cinema ήταν εκεί που παλιά υπήρχε ο θερινός κινηματογράφος <Πάολα>.)

Το αξιοπερίεργο πάντως είναι πως ενώ ο Θωμόπουλος ήταν χρόνια μπροστά στις ιδέες για τα μαγαζιά που είχαν να κάνουν με την εστίαση και τη διασκέδαση έμοιαζε σα να μην μπορούσε,ή σα να μην ήθελε να τα εξελίξει και να τα κάνει να διαρκέσουν.Το αποτέλεσμα ήταν οι ανταγωνιστές του-αφού είχαν πάρει τις ιδέες του-να τον προσπερνούν.
Anyway.. 

Σήμερα θα ανοίξουμε μια παρένθεση και θα θυμηθούμε ορισμένα από τα τραγούδια που παίξαμε σε μια ελληνική,θεματική βραδιά στο <Negro Summer Club>!
Ήταν μια καλοκαιρινή νύχτα όπου ο χώρος μεταμορφώθηκε σε φόλκ,παραδοσιακό,λαικό και ελληνικό προσκύνημα!
Ήταν ένα πάρτι με ελληνικά τραγούδια.Και παρόλο που η όλη ατμόσφαιρα δεν είναι το <στοιχείο> μας,εκείνο το βράδυ του δώσαμε και κατάλαβε  όπως λέμε.
Ήταν η νύχτα με τα ψητά γουρουνόπουλα επάνω στη λαδόκολλα,στα όρθια,με φουλ ελληνικά τραγούδια και χορό(τσιφτετέλια και όχι μόνο...)επάνω στις μπάρες και την πίστα.
Το <βλάχικο πάρτι>που έγινε της παλαβής!
Πρωτοποριακές θεματικές βραδιές που οι υπόλοιποι(που δεν ήταν <Ελληνάδικα>)ανακαλύπτανε μετά από χρόνια δίνοντάς τους τις κλασικές ονομασίες <Greek Night>!!!😃 κ.λπ.

Σημείωση: Παίζουμε Μουσική από βινύλια!Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.Μόνο δίσκοι και πικ απ.
Και ένα κασετόφωνο που γράφει τα προγράμματα...
Πάμε να τα ξανακούσουμε!!!

Ελευθερία Αρβανιτάκη-Δυνατά**



Καίτη Γαρμπή -Πες το με ένα φιλί*



Γιώργος Αλκαίος- Τι τι?******




Έφη Θώδη/Γ.Δημητρόπουλος-Γλυκά Γλυκά**






Νίκος Παπάζογλου-Πότε βούδας πότε κούδας***





                                                        το τσιφτετέλι του Μπουρνέλη****



.Βασίλης Καρράς - Δεν πάω πουθενά*



Μητροπάνος- Σ'αναζητώ**



Φίλιππος Νικολάου (Τι να σου Πω)Στο άδειο μου πακέτο***



Γιάννη μου το μαντήλι σου*



Παναγιώτης Μιχαλόπουλος- ο Καπετανάκης*



Έφη Θώδη/Γ.Δημητρόπουλος -Είσαι νινί ακόμα**




Ήσουνα τι ήσουνα (Παξιμαδοκλέφτρα)***




Γιώργος Μουφλουζέλης-Που σουν Μάγκα το Χειμώνα********




συνεχίζεται...




Κείμενο,φώτο & Μουσικές επιλογές :



Γιάννης Βασιλείου.


Η Μουσική σήμερα:
























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου